Gelecek ve 'Yüz'leşme (face & future)

Tarihler: 09 Temmuz 2013 Salı ~ 23 Temmuz 2013 Salı

Yer: Co Pilot Galeri

Adres: Sıraselviler Cad. 85/A Beyoğlu İstanbul

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Tem 9, 2013 ~ Tem 23, 2013

Türkiye'den Yüzler ve Öyküler ile Türkiye'nin ve Avrupa'nın Geleceği Üzerine Jim Rakete'nin Çektiği 20 Fotoğraf ve Moritz Rinke ve Jim Rakete'den 1 Film

Tarabya Kültür Akademisi ve Goethe-Institut Istanbul tarafından düzenlenen „Gelecek ve „Yüz“leşme (face & future)“ sergisi, 8 Temmuz 2013, saat 19.00'da Galerie Co-Pilot'ta açılıyor. Sergide, Tarabya Kültür Akademisi bursiyerleri Jim Rakete ve Moritz Rinke'nin birlikte çektikleri bir film ve Jim Rakete'nin çektiği portre fotoğraflar yer alıyor. Sergi, 23 Temmuz'a kadar açık kalacak.

Arzu edenler sanatçılarla 5-8 Temmuz tarihleri arasında röportaj yapabilirler. Randevu için Goethe-Institut Istanbul’dan Çiğdem İkiışık (cigdem.ikiisik@istanbul.goethe.org) ile temasa geçilmesi rica olunur.

2005 yılında Avrupa Birliği'yle üyelik müzakerelerinin başlamasından bu yana, Türkiye ve AB arasında pazarlıklar sürüyor; fakat henüz gözle görünür bir başarı elde edilmiş değil. AB'den Türkiye'ye, demokratikleşme ile ilgili yeni adımlar atılması konusunda sürekli yeni uyarılar gelirken, Türkiye'de sıklıkla kendini haksızlığa uğramış hissediyor. Bu süreçte uluslararası medyada genellikle Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin önündeki kültürel ve siyasi engeller dile getiriliyor. Fakat şu da bir gerçek ki, ön yargılar ve klişeler çoğu zaman Türkiye'deki gerçek dinamiklerin ve dönüşüm süreçlerinin görülmesini engelliyor. Giderek gelişen ve güçlenen, büyük ölçüde Türkiye'nin genç nesillerinin başını çektiği sivil toplum pek dikkate alınmıyor.

Yazar Moritz Rinke ve fotoğraf sanatçısı Jim Rakete, işte bu yeni sivil toplumun aktörlerini umutları, rüyaları ve planlarıyla birlikte film kareleri ve fotoğraflarda görünür kıldılar. Ellerinde kameraları ve Leica'larıyla İstanbullu gençlere kentleri, yaşamları, aileleri, umutları ve Avrupa'yla ilişkileri ile ilgili sorular sordular. Bu şekilde ortaya çıkan portreler ve ses kayıtları, bir neslin içinde bulunduğu durumu gösteriyor; bir yanda genç insanların her gün yaşadıkları çelişkiler, diğer yanda da aralarındaki dayanışma ve birlik ruhu yer alıyor. Film ve fotoğraflar, aynı zamanda İstanbul'a çok yönlü ve tutku dolu bir bakışı da yansıtıyor. Başka bir deyişle, bu sergi İstanbul'a yönelik bir ilanı aşk.

Projenin Arka Planı ve Tarabya Kültür Akademisi
„Gelecek ve „Yüz“leşme (face & future)“, Jim Rakete ve Moritz Rinke'nin Tarabya Kültür Akademisi'nde geçirdikleri süre içinde gerçekleştirdikleri bir proje. Çeşitli sanat dallarında faaliyet gösteren sanatçılar, Alman Büyükelçiliği'nin Tarabya'daki tarihi rezidansında üç ila on ay arasında bir süre geçiriyor ve Türkiye'den ve bu ülkenin insanları ve kültüründen esinlenerek yeni yapıtlar üretiyorlar. Kültür Akademisi'nin idari yönetimini Alman Büyükelçiliği, küratörlüğünü de Goethe-Institut Istanbul üstlenmiş durumda. Goethe Enstitüsü bu kapsamda Akademi'de kalan sanatçılara danışmanlık yapıyor, Türkiye'den sanatçılarla ve kültür ve sanat çevreleriyle ilişki kurmalarına aracılık ediyor ve sergi, konser ve okuma gibi etkinlikler düzenliyor.

Sanatçılar

Jim Rakete
Quentin Tarantino, Natalie Portman, Uschi Obermaier – bunlar Jim Rakete 'nin portre fotoğraflarını çektiği Alman ve uluslararası sanat ve kültür çevrelerinden tanınmış isimlere yalnızca üç örnek. Jim Rakete 1951 yılında Berlin'de doğdu. Gerçek adı Günther Rakete olan sanatçı, genellikle siyah-beyaz çektiği portre fotoğraflarıyla tanındı. Fotoğrafçılığa müzik dünyasından portreler çekerek başladı; sonraları sinema, tiyatro ve siyaset dünyasından isimlerin fotoğraflarını çekmeye ağırlık verdi. Jim Rakete, dijital fotoğrafçılığa yönelik eleştirel bir bakışa sahip, çünkü dijital fotoğrafları birer bilgisayar tasarımı olarak görüyor. Bu nedenle de analog fotoğrafçılığa ve karanlık odaya bağlılığını bugün de sürdürüyor.

Moritz Rinke
Yazar Moritz Rinke, 1967'de Worpswede Sanatçı Kolonisi'nde doğdu ve bugün Berlin'de yaşıyor. Yazarlığa Alman günlük gazeteleri için haberler yazarak başladı. Yapıtları pek çok ödüle layık görüldü; bunların arasında Liechtenstein PEN kulübünün edebiyat ödülü (1997) ve Theater heute dergisinin 'yılın oyunu' ödülü (2001) yer alıyor. Rinke 2003 yılında Cannes Film Festivali'ne davet edildi. 2010 yılında yayınlanan 'Der Mann, der durch das Jahrhundert fiel' adlı romanı büyük başarı kazandı ve bestseller listelerine girdi.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT