Gözde Türkkan - Baktım Sana

Tarihler: 24 Mayıs 2011 Salı ~ 11 Temmuz 2011 Pazartesi

Yer: Amerikan Hastanesi Sanat Galerisi

Adres: Güzelbahçe Sokak, No: 20 Nişantaşı İstanbul İstanbul

Telefon: 444 3 777

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 24, 2011 ~ Tem 11, 2011

Amerikan Hastanesi Sanat Galerisi “Operation Room”, 24 Mayıs-10 Temmuz 2011 tarihleri arasında, Gözde Türkkan’ın “Baktım sana / Looking back at you” adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçının, ziyaretçileri kadın erkek ilişkisi ekseninde keşfe çağırdığı ve cinsiyetler arasındaki iktidar ilişkisinin yarattığı gerilimi aktarmaya çalıştığı “Baktım sana / Looking back at you” adlı sergisi, pazar günleri hariç 10.00-19.00 saatleri arasında gezilebilecek.

Gözde Türkkan’ın “Baktım sana / Looking back at you” adlı sergisi, 2010 yılında hazırladığı “Pay Here / Buraya Ödeyiniz” ve 2008 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Fotoğraf ve Video Bölümü’nden mezun olurken hazırladığı “Baktım sana dönüp baktığımda baktın mı bana / I was looking to see if you were looking back at me to see me looking back at you” adlı serisinden oluşan karma bir seçkiyi içeriyor. “Baktım sana / Looking back at you” adlı bu yeni seçki, sanatçının kendi üzerine doğrulttuğu bakıştan başkalarının bedenlerine, kimliklerine, rollerine ve yatak odasından sokağa uzanan bir anlatımla sunuluyor.

Türkkan’ın “Baktım sana dönüp baktığımda baktın mı bana / I was looking to see if you were looking back at me to see me looking back at you” adlı serisi; cinsel kimlik ve cinsiyet rolleri üzerine gerçekleştirdiği ilk seri olma özelliğini taşıyor. Seri, sanatçının en derinlerdeki korkularının, komplekslerinin, arzularının ve dürtülerinin bir kısmının fiziksel bir nesneye dönüşmüş halini yansıtıyor.

Türkkan, bu özel seçki hakkında şunları söylüyor: “Öncelikle, kendi fotoğraflarımı çekmem, kendime yönelttiğim bakışımı yakalamam ve kendimi irademe uygun olarak temsil etmem, kendini tatmin etmenin belki de en temel şeklidir. Diğer yandan, karşı cinsin bana yönelttiği bakış ve ilgiyi yakalama zevki de söz konusudur. Ve son olarak bu seri, kendimi bir arzu objesi olarak algılatmaya çalışmamın fiziksel bir kanıtı ve tatmin edilmemiş çocukluk libidomun telafisidir. Bu bağlamda fotoğraf, öznesinden bağımsız olarak, cinsel bir davranış ve libidonun bir dışa vurum biçimidir, bundan dolayı fotoğraf makinesi benim cinsel oyuncağımdır. Bu durumda cinsel davranışlarda fotoğrafın da devreye sokulması daha da kaçınılmazdır.”

“Pay Here / Buraya Ödeyiniz” adlı serisinde ise Türkkan, kendi cinsiyet rolü ve kimliği ile uzlaşmak üzere içsel bir araştırma ve keşfe devam ederek, cinsiyetler arasındaki iktidar ilişkisinin yarattığı gerilimi fotoğraflarına taşıyor. Seri, izleyen-izlenen, teşhirci–röntgenci, sadist-mazoşist gibi özellikle kadın erkek ilişkisi ekseninde tanımlanan zıt kutupları da barındırıyor. Denklemi, nesne-kadın ve izleyici-erkek olarak ortaya koymanın, ancak kısmen doğru olacağına inanan sanatçının, zorlayıcı olduğu kadar çekici de bulduğu cinsiyet politikaları hakkındaki bu projede yer alan fotoğraflar, Gözde Türkkan’ın, içsel çatışmalarıyla yüzleşebildiği ve cinsiyet rolü ile barıştığı ince bir bölgeyi temsil ediyorlar.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT