İran Geleneksel Sanatlar Sergisi

İran Geleneksel Sanatlar Sergisi

Tarihler: 12 Ekim 2018 Cuma ~ 31 Ekim 2018 Çarşamba

Yer: Türvak Sinema- Tiyatro Müzesi

Adres: Yeniçarşı Caddesi No:24 Beyoğlu, İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 245 80 92

Web: http://www.turvak.com/

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eki 12, 2018 ~ Eki 31, 2018

Türvak Sinema Tiyatro Müzesi’nin etkinlikleri “İran Geleneksel Sanatlar Sergisi” ile devam ediyor. İranlı kadın sanatçılar Azam Eisazadeh ve Maryam Khorrami’ye ait 140 tezhip ve minyatürden oluşan sergi 12 Ekim 2018 günü gösterime açılıyor. ENG Şirketler grubunun girişimi ile İstanbul’da ilki geçtiğimiz dönemde İslam Eserleri Müzesi’nde gerçekleşen ve büyük ilgi gören serginin bu kez mekân desteğini Türvak Sinema Tiyatro Müzesi üstleniyor. Sergi geleneksel İran sanatının farklı dönemlerine ait eserlerini yeni yorumlarla bir araya getiriyor. “Geleneksel İran Sanatları Sergisi” 12 Ekim 2018-31 Ekim 2018 tarihleri arasında ziyarete açılıyor.

Sergilenecek eserler arasında Hz. Ali, Mevlana Celalettin Rumi ve Osmanlı Padişahları portreleri, İran Safevi ve Gacar dönemine ait padişah minyatürleri öne çıkıyor. İran Edebiyatının önde gelen şairlerinden Firdevsi’nin İran efsanelerini anlattığı eseri “Şehname” den metinler ve pek çok ünlü şaire ait şiirlerden oluşan minyatürlerde kullanılan teknik, İran'ın geleneksel sanat mecralarında sahip olduğu ustalık ve derinliği yansıtıyor. Minyatürlerin kompozisyonlarında Simurg ve melaike gibi efsanevi ve mitolojik motifler dikkat çekerken rakkaseler, krallar da izleyiciyi İran tarihin de büyülü bir yolculuğa çıkarıyor. Bu sergi ile İran sanatında “yüksek teknik ve estetik dönem” ya da “gerçek bir altın dönem” olarak adlandırılan ve Safevi Devleti’nden (1501-1736) Gacar Hanedanlığı’na (1794-1925) kadar 400 yıldan fazla birikim, gelenek ve değişim seyirciye sunuluyor. Safevi devletinde estetik bilgisine ve sanata verilen önem, 16. yüzyılda himaye ettiği nakkaş ve hattatların kullandığı teknik, bilgi ve sezgi çağdaş İran tezhip, hat ve minyatürlerinde bu sergi ile izlerini sürdürüyor.
ENG şirketler grubunun sponsorluğu ve organizasyonu ve Türvak Sinema Tiyatro Müzesi’nin katkıları ile gerçekleşecek sergide ziyaretçiler sanatçılarla bir araya gelerek İran geleneksel sanatlarının tarihsel sürecini daha yakından tanıma fırsatı bulacaklar ve bu münhasır, üstün estetik geleneğin uzun süre etkisi altında kalacaklar!

Açılış konuşması Sayın İlber Ortaylı tarafından yapılacaktır.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT