Işıl Yaltıraklı - Tılsımlı Camlar

Tarihler: 08 Haziran 2011 Çarşamba ~ 30 Haziran 2011 Perşembe

Yer: Bali Müzayede

Adres: Süleyman Seba Cad. Çiçek Apt. No:93/A Maçka İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 258 61 62

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Haz 8, 2011 ~ Haz 30, 2011

Cam sanatçısı Işıl Yaltıraklı, Osmanlı Padişahları’nın zengin renk ve desenlerle süslü kaftanlarını ve gömleklerini birebir ebatta, 120 kiloluk cam bloklar üzerinde kendi yorumunu katarak resmetti. Yaltıraklı’nın “Tılsımlı Camlar” adını verdiği ilk kişisel sergisi 8-30 Haziran tarihleri arasında Bali Müzayede’de sergilenecek.

Cam sanatçısı Işıl Yaltıraklı’nın ilk kişisel sergisi Tılsımlı Camlar, Osmanlı Padişahları’nın zengin renk ve desenlerle süslü kaftanlarını ve gömleklerini birebir ebatta, 120 kiloluk cam bloklar üzerinde kendi yorumunu katarak resmetti.

Aralarında Fatih Sultan Mehmed, Kanuni Sultan Süleyman ve oğulları Şehzade Mustafa ile Bayezid’ın kaftanlarının bulunduğu, 23 eserden oluşan Tılsımlı Camlar koleksiyonu, 622 yıllık Osmanlı tarihinin en görkemli motiflerini camın serin modernliğiyle buluşturuyor. Koleksiyon 8-30 Haziran tarihleri arasında Bali Müzayede’de tüm sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Osmanlı’dan Günümüze Cam İşleme Sanatı

Cam işleme tekniğinin geçmişi uygarlık tarihine kadar uzanır. Kanuni Sultan Süleyman da "Rodos Seferi" sırasında, camdan yapılmış humbaralar kullanmıştır. Cam sanatçısı Saliha Işıl Yaltıraklı’nın Tılsımlı Camlar koleksiyonunda yer alan, blok camlar üzerinde işlenen ve her biri 120 kilogram ağırlığındaki eserlerinin tümü el yapımı…

Sanatçı, 19 milimetre kalınlığındaki blok camlarda, çeşitli aşındırma ve oyma teknikleriyle 4-6 mm arasında yaratılan derinliklerle esere boyut ve derinlik kazandırıyor. Renklendirme işlemi sırasında uygulanan özel teknik sayesinde ise renkler camın bünyesine geçiyor. Üç aşamalı fırınlama sonucunda son halini alan eserlerin, grafik zenginliğine bağlı olarak üretim süreleri 25 ile 35 gün arasında değişiyor. Kullanılan cam levhaların ölçüsü ise 140 cm x 160 cm.

Padişahların Giydiği Tılsımlı Gömlekler’in Sırrı Hâlâ Çözülemedi

Cam sanatçısı Saliha Işıl Yaltıraklı’nın Tılsımlı Camlar koleksiyonunda yer alan gömlekler, özel olarak imal edilmiş kumaşlardan yapılmıştır. Osmanlı Tılsımlı Gömlekler, sultanlar için üzerleri ayet, hadis ve sembollerle süslü her biri üç veya dört yıl gibi uzun sürede tamamlanan, özel imal edilmiş kumaştan sırlı giyisilerdir. Osmanlı padişahlarının savaşta galip gelmek, nazardan korunmak ve şifa bulmak için giydikleri Tılsımlı Gömlekler’in üzerindeki harf ve rakamların işaret ettiği anlamların sırrı henüz çözülebilmiş değil. Diğer yandan, kumaşların nasıl olup da 8 bin çözgü iple dokunduğu da anlaşılabilmiş değildir.

Denizli’de özel pamuktan iç giyim için dokunan bezler, hattatların aharlama yöntemi ile yazıya elverişli hale getirilip, nakkaşlar elinde üç ile dört yılda işlenerek ortaya çıkan, üzerinde celi, sülüs, kufi yazılar ve geometrik şekiller bulunan sihirli gömleklerdir.

Sultan Kaftanı İçin Üretilen En Kıymetli Kumaş: Seraser

Koleksiyonda bulunan Sultan Kaftanları için de yine Osmanlı tarihinden faydalanılıyor. Eskiden halkın giyim biçiminden tamamen farklı giyinen padişahlar, sadece sarayın önde gelenleri ve kendileri için özel dokunmuş kumaşlar kullanmıştır. Sadece kumaş değil, tören kaftanlarının desenlerine de çok fazla önem vermişlerdir.

16’ncı yüzyılda Bursa’da Türk Dokumacılığı en üst zirveye çıkmış, bu yüzyılda ülkemizde halen faaliyet gösteren Bursa tezgahlarında, Çatma, Atlas, Kadife, Çuha, Kemha gibi kumaşlar üretiliyor ve bu kumaşların ünü Macaristan, Fransa, Lehistan ve İtalya’ya kadar yayılmıştır. Bir tek padişahlar için özel üretilen en kıymetli kumaşlardan olan Seraser, İstanbul’daki saraya bağlı atölyelerde üretilmiştir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT