Kadim Anadolu Zanaatlarından Güncel Tasarımlara

Kadim Anadolu Zanaatlarından Güncel Tasarımlara

Tarihler: 08 Haziran 2022 Çarşamba ~ 28 Haziran 2022 Salı

Yer: Beyoğlu Belediyesi Başkanlık Binası Sanat Galerisi

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Haz 8, 2022 ~ Haz 28, 2022

Zanaatın Ötesi sergisinde, “Kadim Anadolu Zanaatlarından Güncel Tasarımlara” Avrupa Birliği projesi için üretilen çalışmalar, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında 28 Haziran tarihine kadar Beyoğlu Belediyesi Başkanlık Binası Sanat Galerisi’nde sergileniyor.

Kaybolma riski altındaki Anadolu zanaatlarının Türkiye ve Avrupa’da yaygınlaştırılması ve zanaatların geleceğe taşınması hedefiyle gerçekleştirilen ‘Kadim Anadolu Zanaatlarından Güncel Tasarımlara’ Avrupa Birliği projesi, 28 Haziran tarihine kadar Beyoğlu Belediyesi Başkanlık Binası Sanat Galerisi’nde sergileniyor.

Kadim Anadolu Zanaatlarının güncel tasarımlarla birleştiği örneklerin sergilendiği proje yurt dışından iş birliği yapılan kurumların katılımı ile gerçekleştirildi.

“Kadim Anadolu Zanaatlarından Güncel Tasarımlara” projesinin sergi açılışında konuşma yapan Ahmet Misbah Demircan, “İnsanoğlunun geçmişten koparak geleceği inşa etmesi mümkün değildir. Dolayısıyla Türkiye Tasarım Vakfı’nın emeğinin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın araştırma ve geliştirme merkezi olduğuna dikkat çeken Demircan, “Orada hikâyelere bakıyoruz ve geleneksel el sanatçılarımızı destekliyoruz. Zanaatkarlarımız korunması gereken kültür mirasıdır. Onlara emek vermek, tasarım güçlerini yeniliklere aktarmak en önemli vazifemizdir. Kültürümüzü çoğaltma konusunda bize verdikleri destek için Türkiye Tasarım Vakfı’nı alkışlıyorum” ifadelerini kullandı.

Sergi hakkında düşüncelerini paylaşan Türkiye Tasarım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Gülname Turan: “Sergi, Türkiye Tasarım Vakfı’nın ‘Kadim Anadolu Zanaatlarından Güncel Tasarımlara’ Avrupa Birliği projesinin çıktısıdır. Projemiz uzun soluklu, 15 ay süren bir projedir. Sergimizde, Avrupalı tasarımcıların İznik Çiniciliği, Taş İşlemeciliği, Sedef Kakmacılık, Yorgancılık ve Keçecilik zanaatlarının güncel yaklaşımlarla yorumladıkları tasarımlar yer alıyor. Tasarımcılar Avrupa’dan, zanaatçılar ise Türkiye’den, farklı şehirlerden bu konuların en iyi ustalarıdır.” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Hedefimiz Anadolu’nun kültürel mirasını güncel ihtiyaçlar ile bir araya getirerek geleceğe taşımak, zanaat tipi üretimin devamını sağlamak. Zanaat tipi üretim bilgisini güncel ihtiyaçlarla buluşturarak piyasadaki ihtiyaçlara yönelik ürünlere dönüşmesini sağlamak. Dolayısıyla bir yandan kadim geleneklerimizin devamını sağlarken diğer yandan da bu bilgiye haiz ustaların işlerini devam ettirebilecekleri bir ekonominin sağlanması için çalışıyoruz.”

Türkiye Tasarım Vakfı’nın, Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH- II) Hibe Programı ile finanse edilen, proje ortakları Brumen Foundation ve Geleneksel Sanatlar Derneği ile yürüttüğü “Kadim Anadolu Zanaatlarından Güncel Tasarımlara” Avrupa Birliği projesinin odağında İznik Çiniciliği, Sedef Kakmacılık, Keçecilik, Taş İşlemeciliği ve Yorgancılık zanaatları bulunuyor.

Zanaatın Ötesi | Avrupa Birliği Projesi Ortak Üretim Sergisi’nde proje kapsamında geliştirilen işler sergileniyor. Sergi, 28 Haziran 2022 tarihine kadar saat 10.00-18.00 arasında ziyaret edilebilir.

“Kadim Anadolu Zanaatlarından Güncel Tasarımlara” projesi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle hayata geçirilen “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı” kapsamında hibe desteği almıştır. Programın Sözleşme Makamı, Merkezi Finans ve İhale Birimidir. “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı”, Türk ve AB kuruluşları arasında ortaklaşa uygulanan ortak kültürel miras faaliyetlerinin teşvik edilmesini ve geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu hibe programının genel hedefi, kültür, sanat ve kültürel miras yoluyla sivil toplum diyaloğunun, kültürel miras konusunda uluslararası iş birliğinin geliştirilmesi ve Türkiye’de kültürel değerlerin teşvik edilmesidir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT