Karmaşık Düzlem - Aslı Aydemir

Karmaşık Düzlem - Aslı Aydemir

Tarihler: 03 Ocak 2018 Çarşamba ~ 19 Ocak 2018 Cuma 18:30 - 20:00

Yer: Galeri Merkur

Adres: Mim Kemal Öke Cad. Erenler Apt. No: 12 D: 2 Nişantaşı Şişli İstanbul

Telefon: 0212 231 69 87

Faks: 0212 225 37 37

Web: http://www.galerimerkur.com

E Posta: galeri@galerimerkur.com

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Oca 3, 2018 ~ Oca 19, 2018

Karmaşık sayılar mühendislikten bilgisayar bilimine, Kuantum fiziğinden fraktallara birçok alanda kullanılır; a+bi şeklinde gösterilebilen kısmen reel, kısmen sanal sayılardır. Hiçbir reel sayının karesi negatif bir sayıya eşit olamayacağından, x2=−1 denklemini sağlayan i sayısı sanal (imajiner) olarak kabul edilir. Bu yüzden karmaşık sayıların içinde bulundukları polinom denklemlerinin birden çok çözümü vardır ve geometrik uzamda “Argand düzlemi” ve “z düzlemi” olarak da bilinen karmaşık düzlemde ele alınırlar. Sayının reel bölümü yatay aks, imajiner bölümü ise dikey aks üzerinde temsil edilir; denklemin çözüm kümesi ise bir küre oluşturur.

Gözlem yapma eyleminin kendisinin gözlemlenen olguyu etkilediğinden yola çıkan bazı düşünürler, Postmodernizm’in özellikle edebiyat alanında Kuantum fiziğinin bir sonucu olarak geliştiğini savunur. Postmodernitenin dönüştürdüğü gerçeklik algımız, belki de en salt ifadesini karmaşık düzlemde bulur; burada her sorunun birden fazla yanıtı, her sonucun birden fazla nedeni vardır. Geçmiş ve gelecek yönünde uzanan sonsuz sayıdaki katman, i değişkeni altında tek bir noktada eriyip iç içe geçmiştir. Sıfırlar ve birlerin dijital devrimi Kuantum bilgisayarının karşı devrimini beklerken, sonsuz olasılıklar evreninde yitip giden bireyin tutunduğu tek hakikat ise, tek bir hakikat fikrine ulaşmanın ve bunda uzlaşmanın imkansız olduğudur.

Sergideki yapıtlar karmaşık düzlem olgusunu, onu sıkça bağdaştırdığımız dijital teknolojiler yerine resim, heykel, fotoğraf gibi temel teknikler üzerinden araştırır. Ahmet Duru manzara kavramını damıtmaya, onun özüne inmeye yönelik deneylere girişir. Aslı Aydemir cintemani gibi geleneksel bir malzemeyi olasılıklar evrenine taşırken, Deniz Defne Acerol bizi her biri yazgısının bir sonraki aşamasını bekleyen kahramanlarının kesişen yolculuklarına dahil eder.

Gamze Zorlu izleyiciyi kendi kurguladığı kolaj-mekanlarda, Görkem Dikel sonsuz sayıda düzleme yayılan alış-veriş çılgınlığının tam ortasında, Gözde Başkent ise “ya kaç ya savaş” eyleminin eşiğinde asılı bırakır. Kerem Ağralı farklı kavramsal referansları gerçeküstü mekanlarda bir araya getirirken, Melike Kılıç hikaye kurgusunun katmanlı karakterini bir simyacı edasıyla görünür kılar. Şener Yılmaz Aslan içinde yaşadığımız kentin eklektik dokusunu, bizi kimliksizliğimizle yüzleştiren bir aynaya dönüştürür. Böylece izleyici, içinde bulunduğu gerçekliğe daha eleştirel bir noktadan bakmaya davet edilir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT