Kazım Karakaya - Töz

Kazım Karakaya - Töz

Tarihler: 21 Mart 2023 Salı ~ 20 Mayıs 2023 Cumartesi

Yer: Bozlu Art Project Şişli

Adres: Mongeri Binası, 19 Mayıs Mahallesi Dr. Şevket Bey Sokak No:5 Şişli İstanbul

Telefon: 212 233 72 33

Faks: 212 219 82 22

Web: http://www.bozluartproject.com/

E Posta: contact@bozluartproject.com

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 21, 2023 ~ May 20, 2023

Bozlu Art Project 21 Mart – 6 Mayıs 2023 tarihleri arasında Kazım Karakaya’nın “Töz” isimli sergisine ev sahipliği yapıyor. Karakaya, “Töz” isimli sergisinde kadim uygarlıkların izini sürerek, Çin’den, İran’a ve Anadolu’ya kadar farklı coğrafyalarda dolaşırken, zanaatla sanat arasındaki ince çizgiye vurgu yapıyor ve kolektif belleğimizdeki imgelerden ilham alarak, heykelde malzemenin olasılıklarını sorguluyor. Karakaya, geleneğin izinden giderken hayvanların, insanların ve bitkilerin hiçbir ayrım gözetmeksizin alışveriş içinde olduğu bir dünya kurguluyor.

Kazım Karakaya’nın, kökleri İç Asya ve Uzakdoğu’ya uzanan, yolculuğu İsfahan ve Tebriz üzerinden İstanbul’a kadar süren Saz Üslubu’yla başlayan yolculuğu, kimi zaman Babil’in ünlü İştar Kapısı’ndaki aslan kabartmalarına çıkıyor kimi zaman Selçuklu sanatındaki aslan başlı çörtenlere, kimi zaman da ejder, kilin, anka ve sfenks gibi efsanevi hayvanlara uzanıyor. Karakaya, taştan çiniye, tezhipten minyatüre, kitap süslemeciliğinden kalemişine, halı ve kilim dokumacılığına uzanan Saz Üslubu’nun izini sürerken saz yoluyla kat’ı sanatını, çağdaşlığın güncelliğinde buluşturarak kâğıt yerine metal kullanmayı deniyor. Birkaç yıl önce kâğıt kesme sanatını üçüncü boyuta taşıyarak demir malzemeyle kurguladığı hayvan heykellerini galeri zemininden alarak duvar rölyeflerine dönüştüren Karakaya, “Töz” isimli yeni sergisinde alüminyum, demir ve taş malzemenin olasılıklarını sorguluyor.

Geleneksel sanatlarda hayvanların kanat, bacak ve bedenlerinin stilize edilmiş şekillerinden oluşan ve daha sonra bitkisel bir motife dönüşen rumi formu, Karakaya’nın heykellerinde bir hayvanın kuyruğu olarak yeniden karşımıza çıkıyor. Karakaya’nın dünyasında hayvanlar, insanlar ve bitkiler hiçbir ayrım gözetmeksizin alışveriş içinde. Özel bir insanlığın değil, sonsuz bir dönüşümün geçerli olduğu bir dünya. İnsanların, hayvanların ve yaprakların bedenlerinde ortak bir “TÖZ” var sanki, Saz Üslubu’nun yaratıcısı Şah Kulu’nun ejderinde aslan ejdere, ejder simurga saldırırken hepsi aynı bütünün parçası.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT