Küçük Hakikatler

Tarihler: 06 Eylül 2012 Perşembe ~ 06 Ekim 2012 Cumartesi

Yer: Egeran Galeri

Adres: Kemankeş Mah. Tophane İskele Cad. No. 12 A Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 251 12 51

Web: http://www.egeran.com

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eyl 6, 2012 ~ Eki 6, 2012

Egeran Galeri politik ve varoluşsal konuları minimal bir dille ele alan beş sanatçının eserlerinin bir araya geldiği “Küçük Hakikatler” sergisini sunmaktan mutluluk duyuyor. Küratörlüğünü Elif Kamışlı’nın üstlendiği sergide, Selim Birsel, Ali Kazma, Ali Emir Tapan, Nasan Tur ve Mürüvvet Türkyılmaz’ın fotoğraf, video ve yerleştirme işleri sergileniyor. Sergideki eserlerde zaman kavramı ve bu kavramın farklı veçheleri işleniyor.

Sergi başlığını Ahmet Hamdi Tanpınar’ın romanı Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nden alıyor. Ölümlü olduğumuz bilgisiyle beraber gelen hoşnutsuzluk ve endişeyi önlemek için, zamanı ve zamanın akışını bize hatırlatanları görmezden geliyoruz. Buna rağmen küçük hakikatler bizi sona doğru ilerleyişimizi kabul etmeye zorluyor; anı dondurma çabamız da, kendimizi gündelik işlerle meşgul edişimiz de boşuna. Işte bu hal, serginin çıkışnoktalarından biri. Burada sanatçılar, zamanı algılayışımız ve onun hayatımızdaki yansımalarını inceliyor.

“Küçük Hakikatler”deki ana temalardan biri anı yakalama girişimi. Zamanı durdurarak, bir anı ve o anın içine sıkışmış duyguları tükenme tehdidi olmadan yaşama şansı elde ediyoruz. Selim Birsel’in fotoğraflarında mükemmelce dönen bir topaç görünüyor; sanki zaman orada durmuş, bundan sonra topaç ne yalpalayacak ne de düşecek. Sanatçının belirttiği gibi bu hal arafta olmak gibi -yaşam ile ölüm arasında-, zamanın var olmadığı bir yerde.

Sergide işlenen diğer bir konuysa hafızanın cisimleştirilmesi. Saniyeler, dakikalar ve saatler hızla akıp giderken, geçen zamanı kaydetme arzumuz hafıza meselesini ön plana çıkarıyor. Nesne biriktirme alışkanlığı, zaman içinde bazı yerleri kaydetme, anıları sağlamlaştırma ihtiyacından doğuyor. Bu bağlamda sergideki bazı eserler nesne ve hafıza arasındaki ilişkiyi araştırıyor. Mürüvvet Türkyılmaz'ın “hafıza haritası”, sanatçının hafızasının bir kaydı. Bulunmuş nesneler ve bilinç akışını takip eden yazıların birleşiminden oluşan haritasıyla Türkyılmaz, izleyiciyi içten bir deneyime tanıklık etmeye davet ediyor.

Sergideki son temaysa zamana karşı verilen savaş. Buradaki eserler nihai sona direnmenin yollarını ve zamanın bıraktığı izlere rağmen hep devam etme arzusunu araştırıyor. Nasan Tur’un Like New adlı yerleştirmesi zamanın akışına karşı bir manifesto gibi. Yıllarca giyilmekten eski sahiplerinin ayaklarının şeklini almış, deforme olmuş ayakkabılar, sergi mekânında pırıl pırıl duruşlarıyla şiirsel nesnelere dönüşüyor. Yaşanmışlıkların kanıtı olarak karşımızda duran ayakkabılar, sonsuz gençlik için güçlü birer metafor.

Tanpınar’ın “küçük hakikatler”i gibi, sergideki her bir eser duygusal bir tetiklenmeye yol açıyor ve izleyicileri hafıza, anı ve an üzerinden şefkat, şiddet ve umuda dair düşünmeye davet ediyor.

Egeran Galeri’nin sonbahar programı: “Küçük Hakikatler”in ardından Egeran Galeri, Ilhan Koman ve Ivan Navarro’nun kişisel sergilerine ev sahipliği yapacak. Koman’ın “Sonsuz-Eksi-Bir” serisinden heykeller 9 Ekim- 17 Kasım, Navarro’nun Istanbul’daki ilk kişisel sergisi ise 22 Kasım 2012-12 Ocak 2013 arasında görülebilecek.

Egeran Galeri Salı’dan Cumartesi’ye 11:00-18:00 saatleri arasında açık. Daha fazla bilgi ve görsel için +90 212 251 12 51 numaralı telefondan ve info@egeran.com adresinden galeriye ulaşabilirsiniz.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT