Mal Canın Yongasıdır: David M. Kohen Koleksiyonundan Belgelerle Osmanlı İmparatorluğunda Sigortacılık

Tarihler: 28 Ocak 2009 Çarşamba ~ 15 Mart 2009 Pazar

Yer: Osmanlı Bankası Müzesi

Adres: Bankalar Caddesi No:11 Karaköy İstanbul

Telefon: (0212) 334 22 70

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Oca 28, 2009 ~ Mar 15, 2009
“Mal Canın Yongasıdır: David M. Kohen Koleksiyonundan Belgelerle Osmanlı İmparatorluğunda Sigortacılık” Sergisi
Osmanlı paşalarının, konaklarını yangına karşı sigortaladığını, her sigorta şirketinin kendi “tulumbacı ekibi” olduğunu biliyor musunuz?
Osmanlı Bankası Müzesi’nin Allianz Sigorta için tasarladığı, Mal Canın Yongasıdır: David M. Kohen Koleksiyonundan Belgelerle Osmanlı İmparatorluğunda Sigortacılık sergisi kapsamında, sigortacılığın tarihindeki ilginç veriler gün ışığına çıktı. Sigorta duayeni David M. Kohen’in koleksiyonundan 33 poliçe, 15 harita ve 21 fire mark’ın yer aldığı serginin metin ve görselleri, aynı ismi taşıyan bir kitapla sanatseverlerle buluşuyor. Türkiye’deki sigortacılığın tarihi gelişimini gündeme getirmeyi amaçlayan sergi, 15 Mart 2009 tarihine kadar izlenebilecek.

Ailesi dört kuşaktan beri sigortacılık yapan, 60 yıllık meslek hayatını gözler önüne seren koleksiyoner David M. Kohen, “1870 tarihinde kentin büyük bir bölümünü yok eden Büyük Pera Yangını’nda 3.000 ahşap ev kül oldu. Bu olay İstanbul’da sigortacılığın yayılmasında büyük rol oynadı. Yangınlardan sonra İstanbul’da poliçe kesen sigorta şirketleri, sigortaladıkları evlere tabelalarını yerleştirip, kendi tulumbacı birliklerini kurdu. Böylece, yangın çıktığında her tulumbacı kendi sigorta şirketine bağlı evlerdeki yangın söndürmeye gidiyordu. O dönemde, Osmanlı padişahları da kendi konaklarını yangına karşı sigortalatırdı.” diyor.

Allianz Sigorta’nın girişimi ve desteğiyle hayata geçirilen sergi; sigortacılığı dünya medeniyet tarihiyle birlikte ilerleyen bir süreç olarak sunup, Osmanlı İmparatorluğu’nun pek çok farklı din ve kültürü içinde barındıran heterojen nüfus yapısı ile sigortacılığın sosyolojik analizini mümkün kılıyor.

Serginin danışmanlığını Prof. Dr. Edhem Eldem, küratörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Murat Koraltürk, yardımcı küratörlüğünü Fatih Kahya, tasarımını ise Bülent Erkmen yaptı.


istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT