Melis Buyruk - Buradasın

Tarihler: 13 Temmuz 2015 Pazartesi ~ 30 Temmuz 2015 Perşembe

Yer: Pg Art Gallery

Adres: Boğazkesen Cad.No.76/B Tophane Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 252 80 00

Web: http://www.pgartgallery.com?

E Posta: info@pgartgallery.com

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Tem 13, 2015 ~ Tem 30, 2015

Pg Art Gallery 8 – 30 Temmuz tarihleri arasında Melis Buyruk’un ‘Buradasın’ isimli ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Aslen bir seramik sanatçısı olan Buyruk, bu malzemeyi kendi zorunlu özelliklerini dışlamadan, günümüz sanatında bir ifade aracı olarak kullanıyor.

Melis Buyruk’un çalışmalarının büyük bir bölümünde seramiğin en görünür işlevsel formlarından biri olan tabak yer alıyor. Sanatçı bu alana ait endüstriyel bir formu, şekil itibariyle olduğu gibi kullanmasına karşın, tabağı ele aldığı bağlam onu bir tasarım nesnesinden sanat nesnesine eviriyor. Buyruk bunu tabağın gündelik fonksiyonu olan sunma işlevini ötelemeden ve hazır-nesneye başvurmadan doğrudan tasarımın içerisinde gerçekleştiriyor. Serginin ana çerçevesi de bu sunum kavramının yorumlanması üzerine şekilleniyor.

Sanatçı, sunum ve güzellik arasındaki ilişkiyi, dudaklar, çiçekler ve altın renkleri gibi akla ilk gelen örnekler yoluyla betimliyor olmasını, “süsleme” ve süslemenin sıradanlığı ile ilişkilendirmekte. Estetikten öte antropolojik bir açıdan ele alınması gereken bu sıradanlığın sunumu, insan bedenini ve insan kavramını bireysellikler üzerinden değil; karakterinden, cinsiyetinden, tüm etnik ve sosyal özelliklerinden ayrıştırılmış olarak düşünmemize yol açıyor.

Buyruk, insanı genel bir kavram olarak ele alarak tüm insanlara özgü ortak nitelikleri vurguluyor. İnsanın bedenini sunmasındaki güdüyü, bireysel olmayan, aksine yemek yemek gibi mekanik ve hayvani davranış biçimlerinin işaretleri yoluyla gösteriyor. Sanatçının buradaki tutumu -özellikle tabak ve endüstriyel seramik göz önüne alındığında- tasarımın her bir insana özgü oluşunun, sanatsal bir bağlama aktarımını da içermekte. Bu yönüyle Buyruk’un çalışmaları iletişimi de herkesin algılayabileceği bir doğrudanlık üzerinden kurmasına karşın, nihai amaç bu iletişimdeki mesaj üzerine kurulmuyor. Buyruk, bu sergideki çalışmalarında tasarımdaki temel yapı taşlarının gündelik fonksiyonlarını tümüyle manipülasyona uğratmadan, onları sanatsal amaçlarla ele almanın olanaklarını sorguluyor.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT