Nâzım’ı Yazanlar Sergisi Açıldı

Nâzım’ı Yazanlar Sergisi Açıldı

Tarihler: 20 Ocak 2017 Cuma ~ 17 Mart 2017 Cuma

Yer: Bursa Nilüfer Nâzım Hikmet Kültürevi

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Oca 20, 2017 ~ Mar 17, 2017

Nilüfer Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezi ve İş Bankası Kültür Yayınları ile ortaklaşa düzenlediği “Nâzım’ı Yazanlar” Projesi Sergisi kapılarını bugün itibariyle sanatseverlere açtı. Bursa Nilüfer Nâzım Hikmet Kültürevi’nde 17 Ocak 2017 tarihinde açılan sergi birçok ünlü ismi bir araya getirdi.

Modern Türk Edebiyatı'nın ve Çağdaş Türk Şiiri'nin tartışmasız en önemli ismi olan Nâzım Hikmet hakkında birçok kitap kaleme alınmış, şiirden müziğe, sinemadan resme varıncaya değin birçok sanatçıya ve yazara esin kaynağı olmuştur. Nilüfer Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezi ve İş Bankası Kültür Yayınları ile ortaklaşa düzenlenen Nâzım’ı Yazanlar projesi, eserlerinde usta sanatçı Nâzım Hikmet’in etkisini günümüze kadar taşımış isimlerin portre fotoğraflarından oluşan bir sergi ve kitapta ilk kez bir araya getiriyor.

Proje kapsamında, Nilüfer Belediyesi bir sergi ve kitap ile geçmişten günümüze, “Nâzım” etkisini ele almayı ve bu etkileri gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyor.

Doğumunun 115. Yılında Nâzım’ı yazan 121 isim bir kitap ve sergi ile büyük şairin hikâyesini yeniden anlatıyor.
Doğumunun 115. yılında Türk Edebiyatı ve kültürünün en önemli isimlerinden biri olan Nâzım Hikmet’in izini günümüze kadar taşımış Ara Güler’den Orhan Pamuk'a, Fazıl Say’dan Ayşe Kulin’e, Genco Erkal'dan Zülfü Livaneli'ye kadar sergide yer alan farklı sanat disiplinlerinden 55 isim ile pek çok araştırmacı, akademisyen ve edebiyatçıdan oluşan toplam 121 ismin fotoğraflarından oluşan sergide bizzat bu isimlerin fotoğraflar üzerine yazdıkları el yazıları ile Nâzım’ın yaşam öyküsünün ve yapıtlarının incelikleri çok özel fotoğraflar ile sergileniyor.

Sanat yönetmenliğini fotoğraf sanatçısı Attila Durak’ın üstlendiği serginin fotoğraf çekimleri Kemal Arslan ve Ersin İleri tarafından gerçekleştirilen projenin editöryel konseptini ise Boğaziçi Üniversitesi’nden Zeynep Uysal ve Murat Gülsoy üstleniyor.

Usta Sanatçılar Nâzım için bir araya geldi
Nilüfer Belediyesi önderliğinde gerçekleştirilen Nâzım’ı Yazanlar Projesi birçok değerli ismi açılış gecesinde bir araya getirdi. Usta yazar Nâzım Hikmet’e vefa niteliği de taşıyan serginin açılışına aralarında Hıfzı Topuz, Ayşe Kulin, Nebil Özgentürk, Biket İlhan, Refik Durbaş gibi isimlerin de bulunduğu çok sayıda konuk katıldı.

Serginin açılış töreninde konuşan Başkan Bozbey, “Büyük Usta Nâzım Hikmet’i, 115 yaşında bir kez daha sevgiyle, özlemle anıyoruz. Nâzım’ın sesini, umutlarını, sanatını bir kez daha Nilüfer’de dillendiriyor, onu yaşatıyoruz” dedi.

“Nâzım’ı Yazanlar” projesinin tarihe düşülen bir belge olduğunu belirten Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç ise, “Sonsuzluğa uğurladığımız, saygıyla andığımız Refik Erduran’ın son fotoğrafını, son gülüşünü ve belki de Nâzım Hikmet’le ilgili son sözlerini bu kitapta bulmanız, bu sergide karşılaşmanız mümkün. Edebiyat işte tam da böyle bir şey. Bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diyerek sergi bir bellek proje görevini üstlenirken aynı zamanda Nâzım ile tanışmış ve dostluk kurmuş isimleri gelecek kuşaklara aktarılmak üzere belgelemiş olduğunu hatırlattı.

İş Bankası Kültür Yayınları yetkilileri, projenin ikinci ayağında Sergide yer alan 121 ismin eserlerinden yapılan alıntılar, Nâzım Hikmet ile ilişkileri üzerinden yazılan, özgün biyografileri ve fotoğraflarının yer aldığı “Nâzım’ı Yazanlar” adlı kitabı İş Bankası Yayınları etiketi ile yakın zaman da raflarda yer alacağını açıkladı.

Nilüfer Belediyesi’nin ev sahipliğini üstlendiği, 17 Ocak 2017 – 17 Mart 2017 tarihleri arasında düzenlenecek olan Nâzım’ı Yazanlar Sergisi’ne edebiyatı ve sanatı seven herkes davetli.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT