Nazlı’nın Defteri, Osman Hamdi Bey’in Çevresi

Tarihler: 09 Mayıs 2014 Cuma ~ 10 Temmuz 2014 Perşembe

Yer: Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi

Adres: İstiklal Cad. Nuru Ziya Sok. Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 393 60 00

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 9, 2014 ~ Tem 10, 2014

Ünlü ressam, müzeci ve arkeolog Osman Hamdi Bey’in kızı Nazlı Hamdi’nin 1907-1911 yıllarına ışık tutan defteri, AnaMed’de sergileniyor.

Osman Hamdi Bey’in en küçük kızı Nazlı Hamdi’nin 1907-1911 yılları arasında tuttuğu misafir defteri, Prof. Dr. Edhem Eldem küratörlüğünde hazırlanan bir sergiyle tarih ve sanat meraklılarının ilgisine sunuluyor. Çoğu, dönemin önde gelen entelektüelleri arasında yer alan dostlarının ve aile fertlerinin, imza ve ithaflarının yer aldığı defterin her sayfasında döneme ışık tutan başka bir ize rastlamak mümkün. Defterde imzası bulunan isimlerin izini sürerek, dönemin kültür ortamına ışık tutmayı hedefleyen “Nazlı’nın Defteri, Osman Hamdi Bey’in Çevresi”, 30 Nisan’da Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde ziyarete açıldı.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin kurucusu olarak da tanınan Osman Hamdi Bey’in kızı Nazlı Hamdi’nin, 14-18 yaşları arasındayken tuttuğu defteri merkeze alan sergi “Nazlı’nın Defteri, Osman Hamdi Bey’in Çevresi”, 30 Nisan’da Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki AnaMed galerisinde açıldı. Osman Hamdi Bey’in dostları ile aile fertlerinin yazı ve anılarının bulunduğu defter, 1907-1911 yılları arasındaki döneme ışık tutan bir belge niteliği taşıyor. Defterde yer alan kişilerin birbiriyle bağlantısını ortaya çıkarmak için yürütülen titiz çalışmaları da gözler önüne seren serginin küratörlüğünü Edhem Eldem üstleniyor. Servet-i Fünun yayıncısı Ahmed İhsan’dan arkeolog-casus Gertrude Bell’e, Bavyera Prensi Rupprecht’ten Şair Nigâr’a, ressam, yazar, diplomat, arkeolog otuzun üzerindeki kişinin hikâyesinin yer aldığı sergi, 10 Temmuz 2014’e kadar ziyaret edilebilecek.

Defterin sayfalarında adı geçen her kişinin kimliğini, mesleğini, hayat hikâyesini, Nazlı Hamdi ve ailesiyle olan ilişkisini ortaya çıkararak bundan yaklaşık yüz yıl önce Osman Hamdi Bey’in dâhil olduğu sosyal ve entelektüel çevreyi canlandırmayı amaçlayan sergi, defterde adı geçen kişileri, bu kişilere ayrılan vitrin ve panolarda yer alan bilgi, belge, görüntü ve objelerle tanıtıyor. Sergi, bir Osmanlı entelektüelinin çevresinin canlandırılması çabasının yanında, tek bir belgenin nereye kadar çekilebileceğini, nerelerde tıkanacağını sınamaya çalışan bir tarih denemesi olma özelliği taşıyor. Sergide, ‘Nazlı ve ailesi’, ‘Eskihisar’da bulunan yazlık ve bahçedeki dost ziyaretleri’ ve ‘1909 sonbaharında Münih ve Paris’e yapılan yolculuk’ başlıklarında 3 tema yer alıyor.

Osman Hamdi Bey ile Fransız karısı Marie/Naile Hanım’ın en küçük çocukları olan Nazlı Hamdi’nin, çocukluk ve gençlik yıllarını samimi bir aile ortamında geçirdiği biliniyor. Osman Hamdi’nin elli bir yaşında sahip olduğu kızına çok bağlı olduğu, yapmış olduğu portrelerinden ve bugüne kadar gelmiş çok sayıdaki fotoğraflarından anlaşılıyor. Sergide, Nazlı Hamdi’nin gençlik yıllarının ve ailenin Eskihisar günlerinin yanı sıra, Osman Hamdi Bey’in son Avrupa seyahati olan Münih ve Paris yolculuğu hakkında da detaylı bilgi sunuluyor. Almanca, Fransızca ve Arap harfleriyle yazıların yanı sıra çivi yazısıyla da notlar yer alan defteri, galeride bulunan iPad’ler aracılığıyla sayfa sayfa incelemek mümkün.

Ayrıca, Edhem Eldem’in yazdığı ve sergiyle aynı adı taşıyan kitap, Homer Kitabevi’nden yayımlandı. Sergi ve kitapta yer alan belgeler, defterde imzası bulunan kişileri incelemenin yanında, Hamdi ailesinin yaşam tarzı hakkında da ipuçları veriyor. Aynı zamanda, 1893-1958 yılları arasında yaşamış Nazlı Hamdi’nin, Batılılaşmış bir aile ve seçkin bir çevrede yetişmiş bir kadın olarak, geç Osmanlı döneminden Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan yaşam öyküsünü inceliyor.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT