Nesneden Özneye

Tarihler: 15 Ekim 2014 Çarşamba ~ 10 Kasım 2014 Pazartesi

Yer: Pera Sanat Galerisi

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eki 15, 2014 ~ Kas 10, 2014

Kadının bir nesne olarak yarattığı algıyı yıkmanın yollarını aramak Yüzyıllardır kadın bedenini nesne olarak izlemeye alışmış özneye ait belleklerin izlencelerine rağmen Varlığın algısı bilinçte hayat buldukça, bilinçte yer etmiş ve kökleşmiş nesne imajı veren kadın varlığı değişmiyor. Kadının bedeni bizi bir kavrama, sanatsal bir sorgulamaya yönlendiriyor elbette. Hatta bu kavram bir bilinçten geliyor ancak bu bilinç, kadın bedeni üzerinde yiterek hiçliğe erişiyor. Varlık olarak algılanan kadın olduğunda, kadın yine izlenecek bir nesne olarak mesaj veriyor.

Varlığımın sebebi kendim değil miyim? Benim bedenim, ruhum özgür değil mi? İzlenmek benim kaderim mi? İzleyici duy sesimi! Bu varlık aslında yokluktur. İzleniyorsun, o halde varsın, diyen yalan söyledi. Benim arzum izlenmek değildi, var olabilmekti. Ruhumu açıkça ortaya koymaktı.

Ebru DEDE

Bedenimizle ilk ne zaman tanıştık? Bedenimizin varlığımızın bir parçası olduğunu ve bu varlığı aktarmada bir araç olduğunu ne zaman anladık? Bedenin keşfi çocuklarda üç yaşından itibaren başlar. Bu masum bir oyundur ilk başlarda. Bu masum oyun daha sonra, kendisinin hayat tarafından yutulmuş bir oyuncağa dönüşmesiyle sürer.

Beden sadece bir imge midir? Yoksa ruhumuzu ve düşünce sistemimizi taşıyan bir köprü mü? Bu köprü kimliğinden sıyrılarak toplumun ve yaşamın içinde sürekli değişen anlamlar yüklenmeye başlar. Cinsellik, annelik, güzellik, toplumsal statü, iletişim aracı ve en sonunda bir tüketim nesnesi olarak yer edinir yaşamda. Bedenin, asla kaçamayacağın, saklanamayacağın tek yerdir. Kimliğimizin aslını düşünce sistemimiz oluştursa da, çoğu zaman kimliğin de önüne geçer beden.

Beden bir temsil nesnesidir. Yaşadığı çağı, yaşadığı çağın toplumsal ve varoluşçu kodlarını temsil eder. Her çağa uygun ide kavramlarına uymaya çalışır beden. İdeyi de, toplumun ortak beğeni sistemleri belirler ve bunlar, çağdan çağa toplumdan topluma değişim ve evrim gösterirler. Bu değişimleri takip eden birey, olunması gereken ile olunan arasında gidip gelir. Ne olması gereken varlığa öykünmekten vazgeçer, ne de bu varlığın bir kopyası olma durumundan.

Varlığını durmadan inşaa etmeye hükümlü insanoğlu, kadının erk karşısında kendini inşaa etmesiyle sergimizde yer bulmakta ve kadının, bu dünya da, nesneden özneye geçiş yolculuğunu gözler önüne sermektedir.

Ceylan DÖKMEN

Ebru Dede ve Ceylan Dökmen?in ??Nesneden Özneye?? adlı sergisi, Pera Sanat Galerisi Sanat Yönetmeni, Nilüfer Moayeri Küratörlüğünde ,15 EkimSaat:17:00 de başlayıp, 10 Kasım 2014 tarihine kadar Pera Sanat Galerisi?nde ziyaret edebilirsiniz. Adress: Pera Sanat Galerisi İstanbul - Sıraselviler Cad. No:26 Zip : 34433 Taksim İstanbul / Türkiye Tel : 0212 245 30 08 pbx | Faks: 0212 252 30 82

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT