‘Neyse O!’ Bilsar Binası’nda!

Tarihler: 12 Eylül 2009 Cumartesi ~ 10 Ekim 2009 Cumartesi

Yer: Bilsar Binası

Adres: Bilsar Binası, Meşrutiyet Cad. No. 90, Beyoğlu- İstanbul İstanbul

Telefon: www.bilsar.com

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eyl 12, 2009 ~ Eki 10, 2009
‘Neyse O!’ Bilsar Binası’nda!

Bilsar Binası 12 Eylül tarihinde New York’lu Slag Galeri’nin organize ettiği ve küratörlüğünü Benjamin Fellmann’ın yaptığı ‘Neyse O / Without Hintersinn’ isimli sergiye ev sahipliği yapıyor. Campari’nin açılış sponsorluğunu yaptığı sergi 12 Eylül – 10 Ekim tarihleri arasında izlenebilecek. Sergide Dumitru Gorzo, Serkan Özkaya ve Mircea Suciu’nun işleri yer alıyor.

‘Neyse O!’, farklı biçim ve malzemenin ele alındığı, üç çarpıcı sanat duruşunu bir araya getiriyor. Sergi, toplum ve sanatın insan tarafından algılanışını, karşılıklı bir anlaşma ile sorgulamaya girişiyor. Türk sanatçı Serkan Özkaya ve Romen sanatçılar Dumitru Gorzo ve Mircea Suciu, etkileyici sunum biçimlerinin altedici taktiklerini pervasızca kullanıyorlar. Bunu yaparken, eleştirel duruşlu izleyiciyi de gözönünde tutmaktan geri durmuyorlar. Bertolt Brecht’in Üç Kuruşluk Opera’sının ikinci finalindeki ‘İnsan Neyle Yaşar?’ sorusuyla bu yılki İstanbul Bienali’ne doğrudan bir göndermede bulunan bu sergi, onay verilmiş bir eleştirelliğin ince katmanları arasında kendi yolunu çiziyor.

Brecht’in kendi sorusuna verdiği cevap şöyle: ‘İnsan, insanlığını yüce bir şekilde unutmaya kadir olduğu sürece yaşar.’ Dünyadaki son gelişmelerle, kökten değişimlere tanık olduk; bütün bunlar toplumsal ve ekonomik yapılarda, yepyeni ve alışılmışın dışında bir farkındalığa yol açtı. Sanat dünyası sorunsalının ötesine geçersek; geniş anlamdaki bir karşılıklı anlaşma, krizlerin, sanatsal yaratıcılığın sosyal-politik anlamının dışında da eleştirel bir biçimde yol açtığını gösteriyor. Günümüz bağlamında, Brechtçi bir alaycı yaklaşım, daha büyük bir kurallar bütününe dönüşüyor.

New York’lu sanatçı Dumitru Gorzo, ulusal kimliklerin ortaya konulmasında kullanılan propaganda tarzında tasarımları ele alarak, uzun süreli ve gerilimli Romen-Türk ilişkilerini sergiliyor. Bu deneysel süreç içerisinde, sanatçı, resmin eğlendirici uygulamasından heykele doğru bir geçiş için gerekli zemini hazırlıyor: Aslında iki boyutlu olan ulusal tasvirleri, heykelin derinliğine taşırken, hem yerel matrisi hem de olasılığın mekanizmalarını takip eden Pan-Avrupa ulusalcı imge kültürünü kamusal alana taşıyor.

Bükreş’te yaşayan ve çalışan sanatçı Mircea Suciu, tarih süresince biribirini takip eden ve ayrıştıran sosyal sistemleri sorun ediniyor. Bir ressam olarak, sergideki projesi, fotoğrafların dışında kalan öznenin iç hesaplaşmalarına işaret ediyor. Sözkonusu özneler bir yandan da, biçimin ve resim yapma tavrının kendisine maruz kalıyorlar. Yüzyılımızın hatalarını ‘suç’ kavramı çerçevesinde sorgulayan sanatçı, fotoğraflarının alaycı karakteri ve bunlara eşlik eden, yokedilmeye varan bir temizleme işleminden hareket eden filmiyle birlikte, yapıtını zenginleştiriyor. Bu şekilde Brecht ve Walter Benjamin’in geleneksel sanat yapıtı ile yeni medya kavramı arasındaki ilişkiye dair fikirlerine ister istemez bir yorumda bulunuyor.

İstanbullu sanatçı Serkan Özkaya ise, mekana yayılan yerleştirmesi Ani Esinti ile, mekan ve zaman içerisindeki ayrımın belirleyici yanlarını, beyaz ve tanımlanmamış kağıt yapraklarının dondurulmuş hareketi ile sorguluyor. Yapıtı yeni başlangıçların çağrıştırdıklarına gönderme yapmanın yanı sıra hem sıradanın hem de saçmanın sınırlarında geziyor. Gorzo ve Suciu tarafından ele alınan tarihsel ve toplumsal mekanizmanın arka planındaki açık alana yayılan yerleştirmesi, sadece bireysel etkiler ve yakın ‘uluslararası’ ilişkilerin fazlalığı içinde değil aynı zamanda kendi içerisindeki yakın ilişkilerin artışı hakkında bir köprü vazifesi görüyor: Küreselleşmenin ötesinde bir katmandan herkesi etkileyen bir katmana doğru yola çıkıyor.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT