Ömer Kaleşi Resim Sergisi

Tarihler: 06 Ekim 2009 Salı ~ 27 Ekim 2009 Salı

Yer: İstanbul Fransız Kültür Merkezi

Adres: İstanbul Fransız Kültür Merkezi Galerisi İstiklal Cad. N :4 Taksim İstanbul

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eki 6, 2009 ~ Eki 27, 2009
İSTANBUL FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİ’NDE
ÖMER KALEŞİ RESİM SERGİSİ
Açılış : 6 Ekim Salı, 18:30

1932’de Sırbica’da (Makedonya) doğan Ömer Kaleşi 24 yaşında ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç eder. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki eğitiminin ardından 1965 yılında Paris’e yerleşir. Henüz öğrenciyken, Türkiye’yi keşfetmek üzere uzun bir seyahat yapar. Bu yolculukta 13. yüzyıl filozof ve hümanistleri Mevlâna, Hacı Bektaş Veli ve Yunus Emre’nin adımlarını izler. Yapıtları, özellikle de derviş ve çobanlar üzerine olanlar, bu seyahatin izlerini taşır.

Yaşamını ve çalışmalarını Paris’te sürdüren sanatçı yirmi yılı aşkın bir süredir Türkiye’de TEM Sanat Galerisi tarafından temsil edilmektedir. Ömer Kaleşi ile ilgili dört ayrı kapsamlı kitap yine TEM Sanat Galerisi tarafından yayınlanmıştır.

Ünlü Fransız yazar, şair, çevirmen ve herşeyden önce büyük gezgin, hümanist ve Türkiye dostu Jacques Lacarrière de hayranlık duyduğu ressam Ömer Kaleşi’nin eserleri üzerine birçok metin yazmıştır. Bunlar arasında TEM Sanat Galerisi Yayınları tarafından hazırlanan Ömer Kaleşi - Yörüngeler kitabı da yer almaktadır.

Jacques Lacarriere’in de anılacağı sergi açılışında yazarın eşi aktris Sylvia Lacarrière ile birlikte edebiyatçı dostları Nedim Gürsel ve Özdemir İnce de yer alacak.

« Bu resimler, zamanın dışına çıkmış, artık kendi içlerinden başka bir yeri görmeyen bu portreler de benim için öyle... İster derviş deyin, ister çoban, onlar toz ve duadan yapılmış, imkânsız bir aşkın rüzgarının üzerinde estiği, sonu yok bir ufku anlatıyor. Bu rüzgâr, büyülüyor onları, kımıldayamaz hâle getiriyor... Evet, bir yeryüzü ülkesinden gelmekteler, başlarında Anadolu insanının takkesi, sırtlarında miskinlerin abası... Ama aslında başka bir yere varmışlar bile. Bâtınîlerle sûfîlerin hayal meyâl gördüğü bu yerde, belki de kendi gerçek görüntümüz karşımıza geçmiş, bizi bekliyor... Bu resimlerdeki insanlar hareketsiz danslarında, yerçekiminden kopmuş uzay adamlarınkini andırır davranışlarında kımıltısız, donmuş, taşlaşmış da olsalar bizi yolculuklarını izlemeye, görünmezle olan düğünlerine tanıklık etmeye zorluyor. Mutlu bir dans onlar, bir bayram, davranış ve bekleyişten oluşmuş bir âyin... Şimdi anlıyorum onlarda sezinlediğim şeyin ne olduğunu : Yeni İnsan’ın yumurtayı kırıp çıkma anındaki hâli bu yüzler. »
Jacques Lacarrière, Paris, 1992

TEM Sanat Galerisi işbirliğiyle düzenlenen bu sergi İstanbul Fransız Kültür Merkezi galerisi ve dış duvarlarında gerçekleşmektedir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT