“Problemli Manzara” ve “Üç Şehrin Hikayesi”

Tarihler: 20 Mayıs 2010 Perşembe ~ 19 Haziran 2010 Cumartesi

Yer: Outlet//İhraç Fazlası Sanat

Adres: Boğazkesen Cad. Kadirler Yokuşu No.69 Tophane. İstanbul

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 20, 2010 ~ Haz 19, 2010

Outlet//İhraç Fazlası Sanat, programına iki sergiyle birden devam ediyor. İzmir’de yaşayan sanatçı Hakan Kırdar’ın kente dair işlerinden oluşan ‘Problemli Manzara’ ve genç sanatçı Merve Şendil’in kurgusal anlatılarından oluşan ‘Üç Şehrin Hikayesi’ sergileri 20 Mayıs-19 Haziran tarihleri arasında Outlet’te görülebilir.

Kente ilişkin bir seri manzara üreten Hakan Kırdar, alışıldık güzel manzara resimlerinden farklı olarak, manzaradan yansıyan problemleri sorgulama fırsatı yaratır. Her gün tekrarlanan evden-işe-işten-eve yolculuğu esnasında ‘yolda’ gördüklerini anlatır. Yoldaki kaldırım taşı, ızgara ve rögar kapağı bu yolculuğu yapan özneyi zemine odaklanmaya iter ve soru sorar: Seni Kaldırımlara Baktıran Şey Nedir?

Kaldırımlarda ine çıka ilerlerken bir yandan dengemizi korumaya çalışmak, bizi yere odaklandırır ve yerdeki nesneleri görmemizi sağlar. Öğrenilmiş bir edim olarak yere bakmak bir devamlılık getirir ve dikkat istemeye başlar. Sürekli iç içe olduğumuz ve görmek istemediğimiz şeylere vurgu yapan ve bunları kayda değer bulan sanatçı yeni bir soru sorar: Yola Çıktığında Neler Buldun?

Kamunun ortak mekanı olan sokaklar, geçmişte ve bugün birçok toplumsal olayın gerçekleştiği, iktidar ve vatandaş etkileşiminin en yoğun yaşandığı yerler olarak bize bütün kırıklıkları, dağınıklıkları ve ızgara demirlerinin eğriliğiyle bir şeyler anlatır. Bu, sanatçı için hem mecazi hem gerçek anlamda sorgulanması gereken bir şeydir.

Merve Şendil’in kente bakışı rengarenk ormanlar, sirkler, kamufle olmuş süper kahramanlar, kablolardan duvarda oluşturduğu desenlerle şekillenir. Şendil’in işleri, içinde olduğu hayata ve hayatta olmasını istediği şeylere dair ipuçları verir. Hayal eder, hayal ettiklerini kurgular, değişik teknik ve malzemelerle yarattığı dünyanın değişik yüzlerini ortaya koyar.

Şendil’in yerleştirmelerinde yazı, ses ve görseller bir bütünlük içinde var olur. Bu bazen ‘Üç Şehirli Ülke’de olduğu gibi simgesel göndermelerle ya da ‘Guide to Dreaming’de olduğu gibi fantastik karakterlerin bir anlamda hayal ettiği ve gerçekleşmesini arzuladığı hayatına dahil olmasıyla bir bütün oluştururlar. Şehrin apartmanlarından tersten konuşan kentlilere uzanan öfke, huzur, yıkım ve yapım motifleri onun anlatımında hep bir arada bulunurlar.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT