Ressam Metin Çelik “Bir Yapı Bozumu; Dönüşüm”

Tarihler: 05 Eylül 2009 Cumartesi ~ 25 Eylül 2009 Cuma

Yer: Galeri Artist Çukurcuma

Adres: Altıpatlar Sok. No 26 Çukurcuma Beyoğlu İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 251 9163 - www.artistcukurcuma.com

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eyl 5, 2009 ~ Eyl 25, 2009
Ressam Metin Çelik
“5 Eylük – 25 Eylül 2009” tarihleri arasında “Bir Yapı Bozumu; Dönüşüm” adlı sergisiyle Galeri Artist Çukurcuma’ da sanatseverlerle buluşuyor.

1985 Adana
1999- 2003 Adana Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Böl.
2003- 2009 Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Böl.
2005- 2008 Ömer Uluç atölyesinde asistanlık
2005 9. İstanbul Bienali/ Ahmet öğüt, proje asistanı
2006 Sergi Koordinatörlüğü / GALERİST

Karma Sergiler
1999-2003 Anadolu güzel Sanatlar lisesi öğrenci Sergileri/ Adana
2002 Güzel Sanatlar liseleri arası karma sergi/ Şanlıurfa
2005 “Bir hayat” Kadıköy Halk Eğitim Merkezi/ İstanbul
2008 Anadolu Üniversitesi 50. yıl Resim Yarışması/ Eskişehir
2008 İpek- Ahmet Merey Yarışma sergisi M.S.G.S.Ü/ İstanbul
2008 Türk Kalp Vakfı Yarışma Sergisi M.S.G.S.Ü / İstanbul
2009 “100 Sanatçı-100 Eser” Yeditepe üniversitesi/ İstanbul
2009 Munzur doğa festivali “40’lar Sergisi” / Tunceli
Sanatçı, İstanbul’da ki atölyesinde çalışmalarına devam etmektedir.

“Bir Yapı Bozumu;Dönüşüm” adını verdiği son çalışmaları için “Sanatçının yağlı boya ve desenlerinden oluşan sergisinde, tematikleştirdiği yabancılaştırma ve mekanda eşzamanlılık kuramları işleniyor. Zaman, mekân ve figür ilişkisi üzerine kurulmuş olan çalışmalarda biçimin metafizik estetiği kurgulanıyor. Figürlerini, modern insanın yaşamdaki “yoksunlukları” üzerine biçimlendiren sanatçı resimlerinde, insan bedeni üzerinde ruhsal bir dönüşüm yaratıyor.

BİR YAPIBOZUMU; DÖNÜŞÜM

Zaman, mekân ve figür ilişkisi üzerine kurulmuş olan Metin Çelik’in çalışmalarında, biçimin metafizik estetiği, ilk göze çarpan öğe olarak izleyiciye sunulur. Kompozisyonun bu çerçeve dâhilinde başlayan yaratım sürecine katkı sunan; Yabancılaştırma efekti, mekânda eşzamanlılık ve disiplinler arası ilişki durumu eserlerin kimliğini oluşturan diğer katmanlardır. Figürleri, modern insanın yaşamdaki “yoksunlukları” üzerine biçimlenen resimlerinde, insan bedeni üzerinde ruhsal bir dönüşüm yaratımlaşmaktadır. Zamanın yoksunlaşması, Duygunun yoksunlaşması… Bu haliyle yoksunlaşan insan bu dönüşümle ruhunu yitirir ve bir “nesne” halini alır. Bu aynı zamanda insana yaklaşımın fütürist bir bakış açısıdır. Kafka’nın “Dönüşüm” adlı esrinde ki başkahramanı Gregor Samsa’nın bir böceğe dönüşümü, bu figürlerdeki dönüşüme referans sağlayan önemli bir bağlantıdır.

Mimik ve jestlerden arındırılan figürler, bu haliyle duygudan yoksun bırakılır ve hareket alanı kısıtlanarak ruhtan yoksunlaşır, buda onları sıradan bir nesne haline getirir. Bir masa yahut koltuk…

Resimde kurgulanan bu anlayış aynı zamanda özdeşleştirmenin yitimidir. İzleyicinin duygusal bir bağlantı kurmasını engellemek ve tamamıyla akılcı bir yaklaşımla gözlemci olarak kalmasını sağlayan bu Brechtyen estetik, sanatçının vurgulamak istediği yabacılaştırma öğesine işaret eder. Katharsise bilinç düzeyindeki bu karşıt yaklaşım, izleyicinin yargıya varmasında akılcı olmakla birlikte; tamda durduğu yerde kalmasını sağlamak amaçlıdır. Yabancılaştırma öğesinin kullanımını karşıtlıklar üzerinden sorgulayan sanatçı, bunu aynı zamanda kadrajın bozumuyla da sağlamaya çalışmaktadır. “Dönüşüm” adını verdiği tuvallerinde inorganik bir yapı oluşturarak, bilinen kadrajın üzerinden bir kırılma yaratır.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT