Robert Mapplethorpe İstanbul Galeri Nev’de

Tarihler: 14 Ocak 2011 Cuma ~ 12 Şubat 2011 Cumartesi

Yer: Galeri Nev İstanbul

Adres: İstiklal Cad. Mısır Apt. 5. Kat 163/18 Beyoğlu İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 231 67 63

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Oca 14, 2011 ~ Şub 12, 2011

20. yüzyılın en önemli fotoğrafçılarından, Amerikalı sanatçı Robert Mapplethorpe’un eserleri Türkiye’de ile kez 14 Ocak’da İstanbul Galeri Nev’de sergilenecek.

1946 New York doğumlu sanatçı 80’li ve 90’lı yıllara çelişki ve yüksek dozda erotizm içeren fotoğraflarıyla dünyaya damgasını vurdu. 60lı yılların sonu itibariyle Amerika’da yaşanan politik, ekonomik sorunlar ve değişimler, ırkçılık, AIDS ve homoseksüellik sanatçının işlerini derinden etkiledi ve önyargılara karşı sanatı ile mücadele vermesini sağladı. Mapplethorpe, Pratt Institute’tan mezun olduktan sonra 1967’de Patti Smith ile tanıştı ve ikili 1970’te Chelsea Hotel’e taşındı. Sanatçı aynı yıl aldığı polaroid kemara ile sanatçılar, müzisyenler, film yıldızları ve seks kulüplerinin müşterilerinden oluşan geniş bir arkadaş topluluğunu ve New York’un “underground” yaşamını fotoğraflamaya başladı. 1973’te New York’taki Light Gallery’de “Polaroidler” isimli ilk sergisini açtı, 77’de Documenta 6’ya katıldıktan sonra 78’de çalışmalarını Robert Miller Gallery’de sergilemeye başlandı. 80`ler boyunca eski Yunan figürlerindeki gibi heybetli erkek ve kadın nülerine, çiçek fotoğraflarına ve sanatçı portrelerine ağırlık verdi, dünyanın ilk vücut geliştirici kadın şampiyonu Lisa Lyon ile yıllar süren işbirliği ile çeşitli projelere imza attı. Yaratıcı süreci boyunca Mapplethorpe 20”x24” polaroid, fotogravür, kağıt ve keten üzerine platin baskı, renkli baskı üzerine renk transferi, cibachrome gibi farklı tekniklerin gelişmesinde ve yaratılmasında büyük rol oynadı. 1986’da AIDS teşhisi konan sanatçının, ölümünden 1 yıl önce 1988’de ilk önemli retrospektif sergisi Whitney Müzesi’nde gerçekleşti. Dünyayı dürüstlük ve gerçeklikle tasvir edebilmek için verilen sanatsal mücadelede, Mapplethorpe’un eserleri anlamlı ve mühim bir yer kapladığı gibi, provokatif, engin, yenilikçi ve güçlü işleri onun günümüz sanatçıları arasında önemini koruması sağlamaktadır.

Galeri Nev’in Paul McMillen küratörlüğünde ve Robert Mapplethorpe Foundation ile işbirliği içerisinde gerçekleştireceği bu sergide sanatçının çeşitli dönemlerinden ikonlaşmış ve sanat tarihine mal olmuş yapıtları yer alacak. 14 Ocak Cuma günü açılacak sergi 12 Şubat Cumartesi gününe kadar ziyaret edilebilir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT