Sine-i Millet Sergisi

Tarihler: 04 Ocak 2009 Pazar ~ 23 Mart 2009 Pazartesi

Yer: Cumhuriyet Sanat Galerisi

Adres: Taksim Maksem İstanbul

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Oca 4, 2009 ~ Mar 23, 2009
“Maksem” Sine-i Millet Sergisi
İstanbul, yeni bir sergi merkezine kavuştu… İstanbul’a su dağıtmak üzere inşa edilen ve uzun bir zamandır sessiz bir şekilde bekleyen Maksem, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından uluslararası bir sergi alanı haline getirildi: Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi… Taksim’e de ismini veren Maksem, artık İstanbullular için sanatın en nadide eserlerinin sergilendiği bir alan olacak…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından organize edilen Sine-i Millet Sergisi, Maksem’in tarihi dönüşümünün yeni adı olan Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nin ilk etkinliği olarak 23 Mart 2009 tarihine kadar açık kalacak.

Sergi, Taksim’e de ismini veren Maksem’i bir sergi alanına dönüştürüyor… Sergi projesinin teması; Cumhuriyetimizin 85. yılında Türk Milletinin 100 yılı aşan yakın dönem seçim deneyimlerinden oluşuyor.

Sergi Tanzimat’tan Meşrutiyet’e, Cumhuriyet’in ilanından çok partili siyasi hayata kadar oluşan seçim kültürümüzün özellikli karelerini izleyenleriyle paylaşıyor. Seçim kültürümüzün ilk kez görsel dille ele alındığı proje ile özellikle genç neslimizde seçim, demokrasi ve cumhuriyet bilincini pekiştirmek amaçlanıyor.

Son yıllarda sürekli gündemimizden düşmeyen demokrasimizin gelişmesi, halkın yönetime katılımı gibi popüler söylemlerin tam yüz yıl önce belki de günümüzden daha canlı ve daha hararetli tartışıldığını bilenlerimiz dönem üzerine çalışan akademisyenlerimiz dışında yok gibi. Özellikle demokrasinin olmazsa olmazı seçimler ne zaman başlamış, hangi evrelerden geçmiş, bu günlere nasıl gelmiş birçoğumuzun yabancısı olduğumuz konular arasında yer alır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgedeki yegane güvenilebilen demokratik yapısının menşei nedir? 1931 yerel seçimlerinde birçok Avrupa ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkı kazanan Türk Kadının mücadelesi ne zaman başladı?.. Yüz yıl önce bu ülkede seçmenlerden oy talep eden partilerin isimleri neydi?... İlk seçtiğimiz milletvekilleri kimlerdi? Bir zamanlar seçim bir festival havasında yaşanıyordu ve seçim sandıkları gelinler gibi süsleniyordu. Çok partili seçim tek parti döneminden sonra değil gönümüzden tam yüz yıl önce başlamıştı.

“Sine-i Millet” Sergi Projesi demokratikleşme sürecimizin yüzlerce bilinmezini görsel bir dille cevaplama çabalarının ürünü. Alanında uzman birçok kültür ve bilim insanın danışmanlığında, özel ve kumu koleksiyonlardan seçilen nadide belgelerle, Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğünün idareci ve uzmanlarının yoğun emeğiyle hazırlanan Sine-i Millet Sergisinin Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen üstlendi.

Proje 4 ana bölümden oluşuyor: “1840’dan 1950’ye Seçimin Serüveni”, “Türk Kadınının Seçen ve Seçilen Olarak Portresi”, “Seçimle Gülmenin Görsel Tarihi”, “Cumhuriyetin Kültür Değerlerini Seçiyoruz”


istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT