Tarihî Bir Aşk Öyküsü İçin Enstelasyonlar `Pese et Vainque`

Tarihler: 18 Ocak 2011 Salı ~ 17 Şubat 2011 Perşembe

Yer: GaleriArtist İstanbul

Adres: Ayazma Cad. No:4 Fulya-Beşiktaş İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 227 68 52

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Oca 18, 2011 ~ Şub 17, 2011

Melankoli ile yaşama sevincinin, sanat ile tarihin iç içe geçtiği bir yolculuğa hazır mısınız?

İtalyan sanatçı Gianluca Malgeri, III. Napolyon’un eşi İmparotiçe Eugénie de Montijo ile Sultan Abdülaziz’in gizli kalmış aşk öyküsüne, doğu ve batıdan motifler taşıyan enstelasyon sergisiyle ışık tutuyor.

Yıl 1869. İmparatoriçe Eugénie, Süveyş kanalının açılışına giderken Beylerbeyi Sarayı’nda Sultan Abdülaziz’in misafiri olur. Kapalı kapılar ardında tutkulu bir aşk yaşarlar. Abdülaziz, Eugénie aracılığıyla İmparator Napolyon’a bir hediye göndermek ister; yakut ve zümrütle bezeli murassa bir kılıç yaptırır. Kılıcın kabzasına adaleti ve mücadeleyi simgeleyen “Pese et Veinque” (Tart ve Yen) sözü altın harflerle işlenir. Oysa o Fransızca kelimelerin Türkçe okunuşu “Pez-e-Venk”tir. İmparator, bu ironiyi hiçbir zaman tahmin edemeyecektir.

Malgeri’nin kendine özgü bir şiirsellikle yorumladığı bu sevda hikâyesi; korkuyu, ihtirası ve hüznü iki kültürün kesişme noktasından yansıtıyor. Kurumuş ağaç dallarından yaptığı Antlers çalışması ile korku ve ihtirası, sevgililerin birbirlerine yazdıkları Love Letter ile hüznü imliyor. Oriental Tower ve Anphora adlı seramiklerini muazzam ışık oyunları ile birleştiriyor. Sultan ve imparatoriçenin Çırağan Sarayı’ndaki portrelerinden esinlendiği kolajında ise bir yandan mimari ilgisini ön plana çıkarırken, diğer yandan üzüntü ve mutluluğu açılan kapıları arıyor.

“Pese et Veinque”, sanatseverleri ustaca şekillendirilmiş iç mekan ve kurgu dünyasında masalsı bir seyahate davet ediyor.

Gianluca Malgeri Kimdir?

Gianluca Malgeri, 1974’te İtalya’da doğdu. Floransa Güzel Sanatlar Akademisi’nde resim eğitimi aldıktan sonra Venedik’te görsel sanatlar üzerine lisans programı ve atölyelere katıldı. Birçok ödül ve burs kazandı, bunların arasında Ürdün’de Kempinski Sanatı Destekleme Bursu’nu kazandı. Ünlü performans sanatçısı Marina Abramović ile çalıştı. Doğadaki ışık, su, hareket ve refleksiyon çalışmalarıyla tanınan Danimarkalı sanatçı Olafur Eliasson ile birlikte çalışma fırsatı buldu. Sanat yaşamını Almanya’da sürdüren Malgeri, Pese et Veinque başlıklı sergisi ile Türkiye sahnesine ilk kez çıkıyor.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT