Video Art Gösterimleri - Sivilsiz Alanlar

Tarihler: 11 Eylül 2013 Çarşamba ~ 21 Eylül 2013 Cumartesi Pazartesi - Cumartesi : 09:00 – 20:00 ve Pazar günleri 10:00 – 13:00 saatleri arasında

Yer: Fransız Kültür Merkezi

Adres: İstiklal Cad. NO:4 Taksim Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 393 81 11

Web: http://http://ifturquie.org

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eyl 11, 2013 ~ Eyl 21, 2013

Espaces In/Civils

İstanbul Fransız Kültür Merkezi, 13. İstanbul Bienali’ne paralel olarak FRAC (Fransa Çağdaş Sanat Bölgesel Fonları) koleksiyonundan bir video art seçkisini ağırlıyor. Bu seçkide farklı ülkelerden yaklaşık 30 sanatçının çalışmaları, siyasi iktidara muhalefet hareketleri, alternatif yaşam biçimleri, kentsel alanın yeniden sahiplenilmesi veya globalleşme çağında hatıra ve geleneklerin devamı gibi kavramları gündeme getirmekte. Bu gösterimlere paralel olarak Galerist işbirliğiyle çalışmalarını Fransa ve Türkiye arasında sürdüren Türk güncel sanatının iki önemli kadın temsilcisi Nil Yalter ve Seza Paker’in video art çalışmaları da yine Fransız Kültür Merkezi’nde izlenebilir. Seza Paker dünyadaki kamusal parklar üzerine yaptığı videolardan “İsimsiz (Park) 2011” adlı ikili video enstalasyonunda, özellikle mülteci hakları, ifade özgürlüğü, kamusal alan ve yaşam koşulları üzerine odaklanırken Nil Yalter “Harem” , “Shaman” ve “Lord Byron meets the Shaman Woman” (2009) isimli videolarında kendi bedeni üzerinden kadın vücudunun, kültürlerin ve inançların metalaştırılmasını sorguluyor.

Fransa’nın 23 bölgesinde mevcut FRAC (Çağdaş Sanat Bölgesel Fonları) koleksiyonlarında, gerek Fransız gerek dünyanın farklı ülkelerinden sanatçıların imzasını taşıyan ve kamu alanı konseptinin farklı kavramlarını sorgulayarak siyasi sorunsalları ele alan özel ve sıradışı video çalışmaları yer almaktadır.

İstanbul Fransız Kültür Merkezi, 13. İstanbul Bienali vesilesiyle, FRAC koleksiyonlarından yapılan bir seçkiyi İstanbullu sanatseverlerle buluşturuyor. “Espaces In/Civils” (Sivil/siz Alanlar) başlıklı bu video art seçkisi kamu alanı konsepti ile ilişkili sanatsal yorumlara yer verecek. Farklı birçok ülke sanatçısının işlerini kapsayan bu seçkideki çalışmalar siyasi iktidara muhalefet hareketleri, alternatif yaşam biçimleri, kentsel alanın yeniden sahiplenilmesi veya globalleşme çağında hatıra ve geleneklerin devamı gibi kavramları gündeme getirmekte.

13. İstanbul Bienali içeriğinin yanı sıra İstanbul’da son zamanlarda yaşanan olaylarda olduğu gibi kamu alanı Türkiye’de hiç olmadığından daha fazla gündemde. Kamu alanı bireyler arası etkileşim için demokratik alan olarak algılansa da aynı zamanda fikirler ile insanların karşı karşıya geldikleri bir çatışma alanı da. Bu güncel çerçeveden yola çıkılarak seçilen ve Fransız Kültür Merkezi’nde gösterimi yapılacak videolar dört ana tema etrafında toplanıyor:

‘İhtilaflı Alanlar’ kamu alanının uyuşmazlığa açık yönünü gösteriyor. Farklı düşünce akımları arasındaki güç ilişkisi kamusal alan ve demokrasinin merkezinde yer alırken bu alan içerisindeki yüzleşmelerin şiddeti medeniyet kavramının kendisini sorguluyor.
‘Kentsel tahsis’, özel alan ile kamu alanı arasındaki sınırları sorgulayarak kentsel alanın yeniden tahsis edilmesi için uygulamaya konulan çeşitli sanatsal stratejilere dikkat çekiyor.
‘Bellekteki Topraklar’ kentsel manzaranın mimari ve kültürel dönüşümleri ve bazı alanların sembolik yükünün sürekliliği nostaljisini ele alıyor.
‘Göçebe Kimlikler’ sadece estetik kaygılarla değil aynı zamanda bireylerin kimliklerinin bir parçası olarak seyahat teması ile bağlantılı. Bir göçmenin ya da bir turistin de olsa birey kimliği, medeniyetle bağlantılı yerleşik yaşam tarzı ile küreselleşme çağındaki göçebelik arasındaki gerginliği anlatıyor.

Küratörler: Hilde Teerlinck, Sayoko Nakahara, Gauthier Melin (FRAC Nord-Pas de Calais)

Sanatçılar: Lida Abdul, Vahram Aghasyan, Allora & Calzadilla, Fikret Atay, The Atlas Group, Ursula Biemann, Dara Birnbaum, Denicolai & Provoost, Sebastian Diaz-Morales, Peter Downsbrough, Simonetta Fadda, Group REP, Clarisse Hahn, Jean Charles Hue, Bouchra Khalili, Thomas Koner, Ugo La Pietra, Fabrice Lauterjung, Maha Maamoun, Dimitri Makhomet, François Nouguiès, Paulien Oltheten, Javier Tellez, Jack Beng Thi, Salla Tykka, Nomeda & Gediminas Urbonas, Gillian Wearing, Artur Zmijewski

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT