Yiğit Eken - 2 Film: A.R.O.G. / Yahşi Batı Fotoğraf Sergisi

Tarihler: 09 Nisan 2011 Cumartesi ~ 06 Mayıs 2011 Cuma

Yer: Fototrek Fotoğraf Merkezi

Adres: İstiklal Caddesi Mısır Apt. No: 311 (163) Kat: 1 Daire: 3 Beyoğlu, İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 251 90 14

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Nis 9, 2011 ~ May 6, 2011

Yiğit EKEN, 2 FİLM: A.R.O.G. – YAHŞİ BATI isimli sergisi ile Nisan ayı boyunca fotograf severlerle birlikte olacak.

CMYLMZ Fikir Sanat ve Fida Film serginin sponsorluğunu üstleniyor. Gökhan Altuniğne ve Faruk Yurdakul sergi fotograflarının retouch işlemlerini gerçekleştirdi.

Sergi, 09 Nisan 2011 Cumartesi günü saat 19:00’da 360 İstanbul sponsorluğundaki kokteyl kokteyl ile açılacak.

2 Film: A.R.O.G. – Yahşi Batı

“Fotograf gerçektir. Sinema da saniyede 24 kere gerçektir.’’ der ünlü Fransız sinemacı Jean Luc Godard. Benim hayatımda ise fotograf ve sinema, zaman zaman hayal dünyam ile gerçeğin kesişmesi, zaman zaman gerçek ile düşsel bir dünyayı birbirinden ayırmam için yol gösterici oldu.

Hayatımdaki hikâyeleri kelimelerle anlatacak kadar yetenekli olmak isterdim. Fakat o zaman yanımda bir fotograf makinesi taşımayarak büyük bir şansı kaçırabilirdim. Kelimelerle aram ne kadar kötü olduysa fotograf makinem ile o kadar iyi oldu. Şu ana kadar başımdan geçen tüm gerçek ve düşsel maceraların baş rolünde o oldu. Hatta çoğu hikeye sadece onun sayesinde oldu.

Ve bir gün fotograf makinem beni aldı ‘Sinema’ adlı bambaşka bir dünyaya götürdü. Öyle bir dünyaydı ki orada gerçek yoktu ama duygular, düşler ve içgüdülerin daha gerçek olduğu başka bir yer de yoktu.

Bahsettiğim yer film seti. Onlarca insanın bir düşü gerçekleştirmek için haftalarca çalıştığı yer. Düşümüz bazen taş devrine gönderilmiş bir aşığı günümüze getirebilmek, bazen de vahşi batıda bir kovboy çizmesinin hikâyesini aramaktı. Sonrasında bu düşü sinema izleyicisine aktarabilmek en büyük başarı olacaktı. Bu koşturma içerisinde benim görevim ise bu iki büyük çalışmanın bütün yönlerini fotograflarla belgelemek ve anlatmaya çalışmaktı.

Hikâyenin başladığı ilk durak olan AROG’tan bahsedecek olursak; Cem Yılmaz’ın senaryosunu yazıp yönetmenliğini Ali Taner Baltacı ile paylaştığı 2008 yapımı ve 8,5 milyon dolar bütçeli bir filmdir. Bilim kurgu ve fantastik komedi türündeki film 5 Aralık 2008 tarihinde Türkiye’de gösterime girmiştir. Yapım şirketi CMYLMZ Fikir Sanat ve Fida Film’dir. Konusu itibariyle yontma taş devrinde geçtiği için tamamen gerçeküstü bir set ortamına sahiptir.

Serginin ikinci filmi olan Yahşi Batı ise 2009 yılı yapımı Türk komedi- Western filmidir. Bu filmin yönetmen koltuğunda Ömer Faruk Sorak oturururken senaryoda yine Cem Yılmaz imzası bulunur. Bu filmin AROG ile benzer bir özelliği ise yine başka bir devri ve kültürü anlatmasıdır. Yahşi Batı 1880 yılında geçen bir hikâyedir. Yapım şirketi CMYLMZ Fikir Sanat ve FİDA Film’dir. 1 Ocak 2010’da Türkiye sinemalarında gösterime sunulmuştur. Yahşi Batı filmi hem bana hem de Türk sinema tarihine bir ilki de yaşattı. Çekim günleri boyunca çektiğim fotografların bir kısmı DVD hazırlıkları sırasında bir kitapçığa dönüşerek filmin DVD setinin içinde yer aldı. Böylece Türkiye’de ilk kez bir filmin DVD’si beraberinde set fotograflarından oluşan bir kitapçıkla özel olarak satışa sunulmuş oldu. Belki de o kitapçığın aldığı olumlu tepkiler bir şekilde bu serginin tohumlarını atmış oldu.

Benim kendimce gerçeküstü bir düşüm olur film setlerinde. Onlarca teknik ekip ben daha güzel fotograf çekeyim diye çaba sarfediyorlar diye düşünürüm. Saç makyaj ekibi benim için en güzel saçı ve makyajı yaparlar oyunculara, kostüm ekibi benim için en güzel kıyafetlerini giydirir ve ışık ekibi benim için ışıl ışıl yapar her yeri. Bana ise doğru hissiyatı yakalayıp teknik bilgimle birleştirmek kalır. Ne zaman nerede hangi lensle olmam gerekliliğini bilmem gerekir. Çünkü hissettiğim gerçek üstü duygu bana büyük bir sorumluluk verir. Hep birlikte bu fotografları oluşturduğumuz tüm sinema emekçisi arkadaşlarıma sonsuz teşekkür ederim.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT