Gaye Petek Söyleşi

Gaye Petek Söyleşi

Tarihler: 10 Mart 2020 Salı ~ 10 Mart 2020 Salı 19:15

Yer: Institut Français

Adres: İstiklal Cad. NO:4 Taksim Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 393 81 11

Web: http://www.ifturquie.org/

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 10, 2020 ~ Mar 10, 2020

Institut français’nin İstanbul şubesinde 10 Mart saat 19:15’de gerçekleşecek “Fransa’daki Türkler:Öncülerin görünülmezliğinden çocuklarının kimlik iddiasına” konulu söyleşide Gaye Petek bize Fransa’da yaşayan Türklerin hikayelerini ve Fransız toplumundaki yerlerini tarif ederek bugünkü durumu yorumlayacak.

Fransa’daki Türkler ve çocukları bugün 600.000’i aşan bir topluluk. Bu göçmenlerin büyük çoğunluğu 1960 yıllarının sonundan itibaren Anadolu’dan gelen işçiler ve ailelerinden oluşuyor. Bunlara, 1980’lerin başında gelen siyasi ilticacılar eklenmekte.

İlk gelenlerin, varsayılan « gurbet »’ten dönüş beklentisi Fransa’ya tam uyum sağlamadan kendi aralarında yaşamaya iterken, çocukları Fransız ve Türk kimliklerinin kompozisiyonun arayışındalar. Günümüzün iddialarından biri ise, bu mirasçıların ailelerinin değerlerine sadık kalarak, kendilerine özel bir kader çizebilmeleri.

Gaye Petek bu hikâyeyi anlatacak ve Fransa’daki Türklerin dernekleri, ibadet yerleri, Fransız toplumundaki yerlerini tarif ederek bugünkü durumu yorumlayacak.

İzmir doğumlu Gaye Petek tüm eğitimini Fransa’da tamamladı. Paris Üniversitesinde edebiyat, tiyatro ve sosyoloji okuduktan sonra göç konuları ile ilgili birçok devlet kurumunda ve Birleşmiş Milletler Yüksek İltica Komiserliğinde (UNHCR) görev aldı. 1984 yılında ELELE derneğini kurarak Fransız devletinin destekleriyle 2010 yılına kadar yönetti.

Bu görevlerinin yanı sıra, INALCO – Paris III (Doğu Dilleri Fakültesi) Türk dili bölümünde 15 yıl öğretim üyesi oldu, « Türk akımları ve geleneksel toplum » dersleri ve Fransa radyosu RFİ programlarında Türkçe programı animatörlüğü yaptı.

Gaye Petek çeşitli devlet kurumları ve komisyonlarında yer aldı: CNİPİ- Göçmen toplulukları ulusal uyum konseyi yardımcı başkanı, Stasi Laiklik komisyonu üyesi oldu ve 2003-2005 arasında Sosyal İşler Bakanının kabinesinde teknik danışman (göçmen kadınlar, karşılama politikaları uzmanı) olarak çalıştı. Dokuz yıl boyunca Fransa başbakanına bağlı Yüksek Uyum Kurulu (HCİ) üyesi ve Ulusal Göç Tarihi Müzesi (CNHİ) yönetim kurulu üyesi oldu.

Sosyal görevliler, öğretmenler, yargıçlar, sağlık memurlarına yönelik eğitimler verdi ve halen vermekte. Tüm Fransa’da belediyelerin kültürel projeleri için danışmanlık yapmaya devam ediyor. Gaye Petek, birçok kitap ve dergide yazılar yayınladı: geleneksel Karagöz sanatı, Türk göçmenleri ve Türk kadınları üzerine (Hommes et Migrations, Migrants Formation, la Découverte, Syros, Encyclopaedia Universalis yayınları vs…). Bleu Autour yayınları için « Fransa Türkleri: aile albümleri » (Turcs en France-Albums de familles)  Imprimeur yayınları ıçin, « Gurbet : buralı Türkler » (Gurbet : Turcs d’ici) kitaplarını hazırladı. 

Özdemir Asaf şiirlerini « Benden sonra mutluluk » adı altında çevirdi (Bleu Autour 2017) ve Ségolène Debarre ile « Fransa Türkleri tarihi»’ni yazdı  (Éditions du Détour- 2019).

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT