Nakşidil Sultan

Tarihler: 12 Nisan 2013 Cuma ~ 05 Nisan 2013 Cuma Saat: 16:00

Yer: Caddebostan Kültür Merkezi

Ücret: Tam 45.00 TL, Öğreci 35.00 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00 Biletix Satış Noktaları,www.biletix.com ve Tiyatro gişe

Adres: Bağdat Cad. Haldun Taner Sok. No:11 Kadıköy İstanbul

Telefon: 0216 467 36 00 - 0216 467 25 68

Faks: 0216 386 09 33

Web: http://http://www.ckm.gen.tr

E Posta: info@ckm.gen.tr

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Nis 12, 2013 ~ Nis 5, 2013

Nakşıdil Sultan Köleliği Kabul Etmediği İçin Sultan Oldu

Kuruluşundan bu yana oyun seçimlerinde toplumsal ve sanatsal kaygıları bir arada taşıyan, prodüksiyonları yıllarca sahnelenen, Dilek Türker - Tiyatro Ayna, bu yıl Osmanlıdan günümüze uzanan bir aydınlanma öyküsü olan, Nakşıdil Sultan oyununu sergiliyor.

Osmanlı aydınlanmasının yeni uyandığı dönemde, Osmanlı Sarayı’na sa­tılmış, soylu bir Fransız Ailenin kızı olan Nakşıdil Sultan; Osmanlı aydınlanma dönemine önemli katkılarda bulunmuştu. 

Onun değişik kültürleri buluşturmada ve barıştırmada, dünyadaki yenilik hareketlerine Osmanlı’nın katkısını ve hoşgörü anlayışını açıklamada çok önemli emekleri olmuştur. 

O bir insandı, O bir kadındı, En önemlisi O bir anneydi!

Annelik duygusu, toplumumuzun her döneminde öne çıkmış bir ilk kavramdır. Bu; kos­koca sarayda da küçük bir çekirdek ailede de değişmeyen bir erdemdir. Nakşıdil Sultan oyununda, kadın cinsinin, tüm insanlığa söylemek istediği bir sözü vardır. 

Nakşıdil Sultan Osmanlı’dan bugüne gelen süreçte bir dönüşüm noktasıdır. Temel dönüşüm noktası ise II. Mahmut’un öğretmeni olmasıdır. Bu eğitim sürecinde ilk kez Doğu - Batı kültür sentezi gerçekleştirilmiştir. Örneğin Yeniçeri Ocağı kapatılmış yeri­ne Nizam-ı Cedit yani düzenli ordu kurulmuştur. Islahat yenileşme hareketleri başlatılmış bu sayede artık hiçbir iktidar sahibinin kellesi alınmamıştır. 

Tanrı ile kul arasına girilmemesi anlayışının kabul görmesi tüm dinlere eşit yaklaşım sağlamıştır. 

Aynı zamanda, yenileşme çalışmalarının başladığı bir dönemde Osmanlı Sarayı’nda ya­şamış Avrupa kökenli bir kadının, kölelikten sultanlığa yükseliş serüvenini ve yaşadığı karşılıklı kültürel etkileşimi anlatan bir destandır. 

Nakşıdil Sultan’ın sevgi, hoşgörü ve anlayışla zenginleşmiş ve bugüne kadar yeterince bilinmeyen yaşam serüvenini; tiyatro, dans, ışık ve müziğin iç içe girdiği görkemli bir sa­nat gösterisi olarak izleyicilerin beğenisine sunmak için hazırlayan Dilek Türker, ülkemizin önde gelen saygın ve yaratıcı isimlerini, bu güçlü kadının öyküsü ile bir araya getirmiştir. 

Yaratıcı Kadro
Yazan: Nezihe Araz
Yöneten: Mahmut Gökgöz
Dekor – Kostüm: Osman Şengezer
Müzik: Okay Temiz
Koreografi: Yeşim Alıç
Işık Tasarım: Yüksel Aymaz

Oyuncular: Dilek Türker, Tiraje Başaran, Ayşegül Yalçıner, Cemre Buğra Ün, Derya Günaydın, Ece Güzel, Melek Tanker, Selin Gören, Sibel Taşçıoğlu, Sibel Yıldırım, Zeynep Anacan.

- 6 yaşından küçük çocuklar etkinliğe alınmamaktadır. 6 yaş ve üzeri bilete tabidir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT