Karmate

Tarihler: 30 Mayıs 2014 Cuma ~ 30 Mayıs 2014 Cuma 22:00

Yer: The Mekan Teras

Ücret: 23.00 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00 Biletix Satış Noktaları,www.biletix.com ve Mekan gişe

Adres: Atıf Yılmaz Cad. Küçük Bayram Sok. No:1, Kat: 2 Taksim Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 243 11 41

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 30, 2014 ~ May 30, 2014

Karadeniz müziğinin sevilen gruplarından Karmate, 30 Mayıs'ta The Mekan Teras sahnesinde performansını sergiliyor.

Karmate, 2008'in Temmuz ayında Resul Dindar, İsmail Avcı (İsmanaşi) ve Oktay Üst tarafından kuruldu. Karmate (karmaûe), Lazca'da "değirmen" demektir. Karadeniz'de üretimi, emeği ve karşılıksız yardımlaşmayı simgeleyen Karmate, korunmaya değer otantik yapısı ile, kaybolmaya yüz tutmuş dilleri, müziği ile yaşatmayı ve arşivlerde kalan ezgileri ortaya çıkarmayı, kendisine hedef olarak belirlemiş olanlar için; grubu ifade edebilecek anlamlı bir simge oldu.

"Karadeniz kültürünün müziğini icra edebilmek; özveri, en önemlisi sorumluluk gerektirir" diyerek başladığı müzik yolculuğunda Karmate, kendi coğrafyasında, popüler kültürle yozlaştırılan sözde Karadeniz müziğine karşı; Lazca ve Karadeniz de konuşulmakta olan diğer dillerde (Türkçe, Megrelce, Gürcüce, Hemşince, Rumca...) söylenen destanları, ninnileri, türküleri hassas yapılarını bozmadan, akustik enstrümanlarla, yeniden yorumlayarak; evrensel boyuta taşımayı amaç edindi.

"Dilimize ve kültürümüze sahip çıkıp; tarihimizi yarınlara taşımayı becerebilirsek, dilimizi ve kültürümüzü yok etmeye çalışanların tehditi karşısında, asıl tehdit olacağımızın bilincindeyiz. Kültürel mirasımızı korumanın yanında, doğa katliamlarına yol açan, doğal yaşam içerisinde, canlı yaşamına son verecek her türlü projeye, sesimizin ulaştığı her alanda, müziğimizin gücü ile karşı durmaktayız. Doğa katliamlarına, salt Karadeniz düzleminde de bakmıyoruz; yaşanabilir bir dünya için, tüm insanlığın bu ve buna benzer konularda bilinçlendirilmeye çalışılması, önemli misyonlarımızdan biri olacaktır. Karmate olarak, doğal ve kültürel miraslarımızı koruma bilinciyle; yarınlarda, barış ve sevgi ile, kendi dilimizde ve kardeş dillerde şarkılar, türküler söylemek, üretmek, çoğaltmak ve yozlaşmalara inat, biz olarak kalabilmek için, uzun bir yola çıktık."

“Zeni” ye Dair...

2008 yılının Temmuz ayında kurulan Karmate, 2009 yılında ilk albümü Nani'yi, 2010 yılında ise ikinci albümü Nayino'yu sevenleriyle buluşturdu.

Lazca'da değirmen anlamına gelen Karmate; emeğin, üretimin ve de paylaşmanın sembolü olarak, birikimlerin buluştuğu noktadır. Grubun başladığı gün gibi tozlu raflarda kalmış ezgileri, gün yüzüne çıkartma görevi oldu ve grup şimdi dinlenmekte olan Zeni isimli üçüncü albümü de bu çizgiyi aynı hassasiyetle sürdürdü.

Zeni: Lazca'da birkaç köyün ortak buluşma noktasına verilen isimdir. Buluşulan bu noktalar genelde değirmenlerin düzlüğüdür. Bu noktada horonlar oynanır, mısırlar öğütülür, şarkılar söylenir ve birlikteliğin önemi Karmate/Zeni'de oluşmuş olur. Grup bu yolla gerekli özeni göstererek kültürümüzü horonuyla, türküleriyle, destanlarıyla, yol havalarıyla dil, din ve insan’ ayrımı yapmaksızın yansıtmaya çalıştı.

Zeni albümü, hücum kayıt yöntemiyle kaydedildi. Zeni, grupta çalan bütün müzisyenlerin aynı anda yaptığı canlı kayıt, performans albümüdür. Grup konserlerde dinleyeceğiniz, bu albümde bulunan bütün eserler sahnede ilk günkü gibi sunmaya devam ediypr. 

Karmate Müzik Topluluğu kendi alanında yani Karadeniz müziğinde bir müzik okulu oldu. Bu okulda bu güne kadar ve bundan sonra emek sarf eden bütün müzisyenlerin misyonu Karadeniz kültürünün, doğasının temsilcisi olmuştur. Grup, okulda emeği olan, üretimde destekçi olan herkese teşekkür ediyor.

Karmate Müzik Topluluğu çalışmalarına, ilk günkü gibi aynı hassasiyetle devam ediyor ve değirmenler yok olmadıkça, üretilen mısırları paylaşıp, yaşatıyor. 

- Etkinlikte 18 yaş sınırı vardır.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT