250 Yıllık Miras Ragıp Paşa Kütüphanesi Yenileniyor

İstanbul Haberleri 250 Yıllık Miras Ragıp Paşa Kütüphanesi Yenileniyor

İstanbul İl Özel İdaresi, Koca Ragıp Paşa Kütüphanesi’ni restore ederek eski görkemli günlerine geri döndürüyor. 18.yüzyıl Osmanlı mimarisinin tipik örneklerinden olan kütüphane, Türk kütüphanecilik tarihi açısından büyük önem taşıyor.
10.02.2012

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Şubat 10, 2012

İstanbul İl Özel İdaresi, Koca Ragıp Paşa Kütüphanesi’ni restore ederek eski görkemli günlerine geri döndürüyor. 18.yüzyıl Osmanlı mimarisinin tipik örneklerinden olan kütüphane, Türk kütüphanecilik tarihi açısından büyük önem taşıyor.

İstanbul’un Laleli semtinde Beyazıt’tan Aksaray’a inerken İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi karşısında, 18.yüzyıl Osmanlı mimarisinin tipik örneklerinden Koca Ragıp Paşa Kütüphanesi tüm heybetiyle önünüzde durur. İşte bu heybetli yapıyı Özel İdare tüm ayrıntılarını aslına uygun olmasına dikkat ederek restore ediyor.

Ragıp Paşa Külliyesi içinde yer alan kütüphane, Türk kütüphanecilik tarihi açısından da büyük önem taşıyor. İstanbul İl Özel İdaresi, kültür mirası asırlık kütüphanenin restorasyon çalışmalarında zemin kat, tüm cephelerin onarım işi, tavan ve çevre düzenlenmesinde sona yaklaşıyor.

17 Ağustos depreminde büyük zarar gören Ragıp Paşa Kütüphanesi onarımının tamamlanmasıyla birlikte eski arşivine de kavuşmuş olacak.

Ragıp Paşa Kütüphanesi Hakkında;

Dikdörtgen planlı mekân bir büyük, yedi küçük tonoz biçimli kubbe ile örtülüdür. Avluya ve caddeye bakan altışar camı ile günün her saati aydınlık olan, 90 kişilik okuma salonu bulunmaktadır. Merdivenlerden inip tekrar avluya çıkarak asıl kütüphane binasına ulaşmak için adımladığımızda sağımızda bir çeşme, solumuzda ise Koca Ragıp Paşa ve yakınlarına ait mezarlarla karşılaşılır. Mermer söveli ve mermer kemerli asıl giriş kapısı kündekâri bir işçilikle süslüdür.

Kütüphane binası kenarları 14 metre olan kare planlı bir yapıdır. Binayı örten dokuz kubbeyi, sütunlara oturmuş kemerler taşımaktadır. Ortadaki büyük kubbenin altında süslü tunç parmaklıklarla çevrili kitap dolapları vardır. Özellikle zengin süslemeli tunç parmaklıkların bir diğer örneği yoktur. Dantel gibi işlenmiş bu koruma parmaklıklarının içinde önlü arkalı ve camekânlı üç sıralı kitap rafları yine devrinin özelliklerini yansıtmaktadır.

Duvarlarda ise 18. yüzyıl üslûbu uçuk mavi renkte geometrik düzenli bitki ve çiçek desenleri mekâna ayrı bir güzellik katmaktadır.

10.02.2012

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT