Azapkapı Sokollu Mehmet Paşa Camisi Restore Ediliyor

İstanbul Haberleri Azapkapı Sokollu Mehmet Paşa Camisi Restore Ediliyor

Azapkapı Sokollu Mehmet Paşa Camisi 2 milyon 515 bin TL bedelle restore ettiriliyor. İstanbul İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan restorasyon çalışmalarının Ekim 2012’de bitirilmesi hedefleniyor.
02.04.2012

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Nisan 2, 2012

Azapkapı Sokollu Mehmet Paşa Camisi 2 milyon 515 bin TL bedelle restore ettiriliyor. İstanbul İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan restorasyon çalışmalarının Ekim 2012’de bitirilmesi hedefleniyor.

Sadrazam Sokollu Mehmet Paşa tarafından 1578 yılında Mimar Sinan’a yaptırılan Azapkapı Sokollu Mehmet Paşa Camisi, İstanbul İl Özel İdaresi’nce restore ediliyor.

Rölöve, restitüsyon, restorasyon projeleri 2008 yılında Bölge Koruma Kurulu'nda onaylanan caminin restorasyon uygulaması İstanbul İl Özel İdaresi ve Vakıflar II. Bölge Müdürlüğü kontrollüğünde ve oluşturulan Bilim Kurulu rehberliğinde yürütülecek.

2 milyon 515 bin TL bedelle restore edilecek camide çalışmaların Ekim 2012’de bitirilmesi hedefleniyor.

Restorasyon kapsamında taş hasarlarının onarılması, yüzey temizliği yapılması, ahşap kapı ve kapakların restore edilmesi, kurşunların yenilenmesi, çimento esaslı harçların temizlenmesi, çatlakların onarımı, çürüyen ahşap pencerelerin değiştirilmesi, minare şerefesi altındaki taş bozulmalarının giderilmesi gibi müdahaleler yapılacak.

Caminin etrafında yükselen zemin seviyesinin özgün durumuna getirilmesi, statik ve zemin analizleri, çatlak ve kot ölçümleri yapılarak güçlendirme ihtiyacı olup olmadığı da tespit edilecek.

Ayrıca minare altındaki çeşmenin onarılması, drenaj yapılması, bahçenin düzenlenmesi, tuvalet hacimlerinin yenilenmesi de uygulama kapsamında yaptırılacak.

Caminin Mimari Özellikleri

Haliç kıyısında, tonozlarla yapılmış bir bodrum kat üzerinde yükselen caminin iki yandan merdivenle ulaşılan son cemaat yerinden girilen harim bölümü, hemen hemen kare şeklindedir.

Mihrap kıble tarafında dışarı taşkın biçimde yapılmıştır. Mimar Sinan bu camide Edirne Selimiye Cami'ndeki sistemi daha küçük ölçekli olarak uygulamış, orta kubbeyi sekiz payenin taşıdığı kemerler üzerine oturtmuştur. Cepheler kesme taşla kaplanmıştır. Son cemaat yerinin esas cephesinin Mimar Sinan tasarımındaki biçimi bugün net olarak anlaşılamamaktadır. Bu bölümün aslında galeri biçiminde sütunlu ve açık olduğu da düşünülebilir.

Caminin bir özelliği de minaresinin yerleştirilişidir. Minareye son cemaat yerinin kuzeyinde yükselen bir mekandan, sivri kemerli ve yüksek bir köprüye oturan kapalı bir geçitle ulaşılır.

02.04.2012

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT