HIRKA-İ ŞERİF ZİYARETE AÇILDI

İstanbul Haberleri HIRKA-İ ŞERİF ZİYARETE AÇILDI

Hz. Peygamber`in vasiyeti üzerine Veysel Karani`ye bırakılan Hırka-ı Şerif, Fatih`teki Hırka-i Şerif Camisi`nde ziyarete açıldı.
05.08.2011 istanbulajansi.com

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ağustos 5, 2011

Hz. Peygamber`in vasiyeti üzerine Veysel Karani`ye bırakılan Hırka-ı Şerif, Fatih`teki Hırka-i Şerif Camisi`nde ziyarete açıldı.

Her yıl geleneksel olarak kapılarını halka açan Hırka-i Şerif, özel bakım sebebiyle 2009 yılında ziyarete kapatılmıştı. Geçtiğimiz yıl İstanbul Valiliği, kutsal emanetin korunması amacıyla bir bilim kurulu oluşturulmuştu.

Tüm masrafları İstanbul Valiliği tarafından karşılanan Hırka-i Şerif insan nefesi gibi toksinlerden arınmasının ardından İtalyalı konservatör Marina Zingarelli tarafından onarımı geçen yıl yapılan ve yıpranmaması için özel iklimlendirme cihazıyla korunan kutsal emanet Hırka-i Şerif odasına alındı. Özel bir camın içinde Veysel Karani Hazretleri`nin serpuş adı verilen başlık ve kemeri ile sergilenen emanet bugün kapılarını ziyaretçilere açıldı.

Açılışa, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fatih Kaymakamı Hasan KARAKAŞ, Vakıflar 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci Hırka -i Şerif Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Köprülü ailesinden Barış Samir, vatandaşlarımız ve basın mensupları katıldı.

‘Hırka-ı Şerif Ziyareti Yüzyıllardır Gelen Bir Gelenektir’

Açılışta ilk olarak Hırka -i Şerif Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Köprülü ailesinden Barış Samir kürsüye çıktı. Samir “Bu emanetin önceki yıllarda bir kabın içinde olduğunu söyledi. Bu yıl itibariyle halkın daha rahat görebilmesi için bir camekân yaptırıldığına dikkat çeken Samir, "Bu kapların zaten zarar verdiği aşikârdı. Ama yeni çalışmamızla kapları açtık. Hem halkımız daha iyi görebiliyor. Hem de Hırka-ı Şerif`in içinde bulunduğu vitrin, içinde kendi iklimini oluşturuyor. Vitrin içindeki hava tamamen dış atmosferden bağımsız görev yapıyor.

Hırka-ı Şerif ziyareti yüzyıllardır gelen bir gelenektir. Bu geleneğin esası da Hırka-ı Şerif`i yıpratmamak ve bununla birlikte halkı Hırka-ı Şerif`ten yoksun bırakmamaktır. Samir, bu süreç içerisinde Hırka-i Şerif`te meydana gelen yıpranmalar sonucunda hırkanın 2010 yılında 4 aylık bir konservasyon sürecine alındığını ifade ederek, ``Dünya standartlarında konservasyona alınan Hırka-i Şerif ulaşılan koruma şekliyle yüzlerce, binlerce nesil sonra bile Peygamberimizin huzuruna çıkma hayaliyle milyonlarca insanın akınına uğrayacaktır`` dedi. Biz bu kutsal emanetin varisleri olarak ta elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

`İstanbul`un Kutsallığı, Bir Kutsallık Daha Kazandı`

Barış Samir’in ardından İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı Konuşma yaptı. Konuşmasında İstanbul Valiliği ve İstanbul İl Özel İdaresine teşekkür eden Çağrıcı, İstanbul`da birçok peygamber hatırası olduğunu belirterek, ``Atamız Yavuz Selim Han Mısır`ı fethettiğinde kutsal emanetleri getirerek, İstanbul`un kutsallığına bir kutsallık daha kazandırdı. Mekke ve Medine de dâhil olmak üzere Peygamberimize ait pek çok şey yok olmuşken, bizim milletimiz bütün hatıraları baş tacı ederek, özenle korumuştur`` diye konuştu.

Zamanın her şeyi eskittiği gibi Hırka-i Şerif`i de eskittiğini ifade eden Çağrıcı, Köprülü ailesinin bunun farkına vardığını ve restorasyon için yetkili makamlara müracaat ettiğini hatırlattı. Çağırıcı, Hırka-i Şerif`in dünyaca ünlü restoratörler tarafından bir daha deforme olmayacak şekilde onarıldığını, Hırka-i Şerif Dairesi`nin de restore edildiğini ve Hırka-i Şerif`in zarar görmemesi için önlemler alındığını söyledi.

Çağrıcı, kadın ziyaretçilere bir hatırlatmada bulunmak istediğini belirterek, şöyle devam etti: "Hırka-i Şerif bir elbisedir ama onun kutsallığı vardır. Hırka-i Şerif`e şeref katan, Peygamber armağanı olmasıdır. Bu nedenle saygıyı maddeye değil, onun arkasındaki Peygamberimize ve Allah`a göstermemiz lazım. Dileklerin kabulünü beklemekle, bu ziyareti lekelemeyelim. Herkes bunu bir Peygamber hatırası olarak bilsin ve bu ölçüde ziyaret yapsın.``

Veysel Karani`nin 59. kuşaktan torunu Barış Samir de, Hz. Peygamber`in Veysel Karani`ye bıraktığı Hırka-i Şerif`in 59 kuşaktır, yaklaşık 1400 yıldır aile tarafından korunduğunu söyledi.

Açılış Programı İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fatih Kaymakamı Hasan KARAKAŞ, Hırka -i Şerif Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Köprülü ailesinden Barış Samir ve basın mensupları ile Hırk-i Şerifi ziyaretle son buldu.

Hırka-i Şerif Kadir Gecesi`ne kadar her gün saat 09.30 ile 18.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

05.08.2011 istanbulajansi.com

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT