Pera Müzesi, Bayram Tatilini İstanbul’da Geçirenleri Müzeye Bekliyor

Pera Müzesi, Bayram Tatilini İstanbul’da Geçirenleri Müzeye Bekliyor

İstanbul Haberleri Pera Müzesi, Bayram Tatilini İstanbul’da Geçirenleri Müzeye Bekliyor

Pera Müzesi, bayram süresince tüm sanatseverleri, Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyonlarıyla oluşturulan “Kesişen Dünyalar”, “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” ve “Kahve Molası” sergilerini görmeye davet ediyor! Müze, 15. İstanbul Bienali kapsamında “Kesişen Dünyalar” kalıcı koleksiyon sergisinin içine yerleştirilen, Meksikalı sanatçı Alejandro Almanza Pereda’ya ait bir tabloyu sergiye bir ay kala görme fırsatı sunarken, Pera Eğitim Atölyesi’nde devam eden “Yaz Yaz Yaz” adlı sergi, sanat dolu bir bayram geçirmek isteyen tüm ziyaretçilere kapılarını açıyor.

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ağustos 27, 2017

Pera Müzesi, Kurban Bayramı’nın ilk günü hariç, 2 Eylül Cumartesi gününden itibaren her yaştan kültür, sanat, tarih ve arkeoloji tutkununu müzeye bekliyor. Bayram boyunca ziyaretçiler, müzede devam etmekte olan 17. ve 19. yüzyıl elçi ve ressamlarını tanıtan Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar; kültür-sanat yaşamımıza büyük katkıları olan Osman Hamdi Bey’in sanatına eğilen Osman Hamdi Bey sergisi; 4000 yıllık ticaret ve bilim tarihine ışık tutan Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri; Kütahya seramikleri üzerinden kahvenin macerasına odaklanan Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramikleri koleksiyon sergilerini ziyaret edebilir. Sergilere, yetişkinler için Mert Fırat’ın, çocuklar için ise Meltem Cumbul ile Yekta Kopan’ın seslendirdiği, müze bileti yanında ücretsiz sunulan sesli rehber eşlik ediyor.

15. İstanbul Bienali kapsamında sanatçı Pereda’nın İstanbul’dan topladığı ve kime ait olduğu bilinmeyen doğa resimlerini betona batırarak ürettiği eserlerden ilki, Pera Müzesi’nde bayram süresince ziyaret edilebilecek eserler arasında yer alıyor. Pereda’nın ürettiği diğer eserler ise bienal açıldıktan sonra görülebilecek.

Bayram tatilinde kendilerine sanat rotası oluşturan izleyicilerin müzede görebileceği diğer sergi, Pera Eğitim atölye sergisi “Yaz Yaz Yaz”, 4-17 yaş arasındaki atölye katılımcılarının üretimlerini içeriyor. Pera Eğitim tarafından Çiftdüşün: Çiftgörü ve José Sancho: Erotik Doğa sergilerinden esinle hazırlanan atölyelerde ortaya çıkan üretimler, özellikle doğa ve kitap temalarına odaklanıyor.

Pera Müzesi, Kurban Bayramı’nın ilk günü 1 Eylül Cuma günü kapalı olacak.

Pera Müzesi Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyon Sergileri

Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu’ndan derlenen Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergisi, ziyaretçileri sanatın rehberliğinde diplomasi tarihinin dolambaçlı yollarında gezdirirken ilgi çekici kişiliklerle tanıştırıyor. Elçiler ve ressamlar, resimlerin sessiz ama bir o kadar zengin ve renkli diliyle konuşmaya; kendi çağlarını, dünya görüşlerini, katıldıkları törenleri ve gezip gördüklerini anlatmaya devam ediyor. Seçki, Jean-Baptiste Vanmour, George Engelhardt Schröder, Antoine de Favray, Fausto Zonaro gibi önemli ressamların yanı sıra, Louis François Cassas, Carl Fredrik von Breda, Luigi Mayer, Clara Barthold Mayer gibi Oryantalist resim sanatçılarının görkemli sanat eserlerini bir araya getiriyor.

Osman Hamdi Bey ve “Kaplumbağa Terbiyecisi”
Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergisinin yer aldığı Sevgi ve Erdoğan Gönül Galerisi’nin bir bölümü ise Osman Hamdi Bey’e ve sanatçının başyapıtı Kaplumbağa Terbiyecisi ile Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyonu’ndaki diğer eserlerine ayrılıyor. Seçki, Tanzimat Dönemi’nin yetiştirdiği en önemli Osmanlı aydınlarından olan Osman Hamdi Bey’in hayatına ve sanatına bir ışık tutuyor.

Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu
Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu sergisi, MÖ 2000’den günümüze, yaklaşık dört bin yıl boyunca Anadolu’da kullanılmış başlıca ağırlık ve ölçü aletlerini sanatseverlerle buluşturuyor. Seçki, Anadolu bilim ve kültür tarihi ile ticari uygulamaların köklü geçmişine ışık tutarken, kullanılan ağırlık ve ölçülerden yola çıkan yeni bir bakış sunuyor. Bu alandaki en önemli birikimlerden biri olarak kabul gören koleksiyon, Anadolu’da arazi ölçümünden alışverişe, mimarlıktan sarraflığa, denizcilikten eczacılığa kadar çeşitli alanlarda kullanılan ağırlık ve ölçü aletlerini bünyesinde barındırıyor.

10.000’e yakın eser içeren Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri koleksiyonundan yeni bir tasarım ve kronolojik bir düzenlemeyle derlenen seçkide, ayrıca eserlerin üzerine yansıtılan, dönemin ticaret ve üretim hayatına, ticaret yollarına, anlaşmalara ve aletlerin kullanımına değinen dijital animasyonlar da yer alıyor.

Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni
18. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan bir zaman dilimi içinde, Osmanlı sanat mozaiğinin önemli bir bölümünü oluşturan Kütahya Çini ve Seramikleri koleksiyonundan bir seçki ile hazırlanan “Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni”, 105 adet eseri barındırıyor.
Kahve etrafında şekillenen çeşitli rutinleri, ritüelleri, ilişkileri ve kamusal alan, toplumsal rol, ekonomi gibi modernizmle bağdaştırılan kavramları, kahve kültürü ve bu kültürün gelişmesine katkıda bulunan Kütahya seramik üretimi ekseninde inceleyen sergide; fincandan güğüme, ibrikten nargileye uzanan ve bu rutinlerin etrafında şekillenen eserler bulunuyor.
Kahvenin yanı sıra, 16. yüzyıldan itibaren gündelik hayatın değişiminde önemli rol oynayan ve bir anlamda Osmanlı’nın Sosyal Medyası olan kahvehaneleri de inceleyen seçki, seramik sanatını günümüze dek yaşatan Kütahya’nın zengin üretimini yansıtıyor. Sergide, seramik eserlerin yanı sıra 16. yüzyıldan bir kahvehane minyatürünün ve Kahve Keyfi başlıklı tablonun animasyonları da bulunuyor.

Pera Eğitim Atölye Sergisi: “Yaz Yaz Yaz”
Pera Müzesi 4-16 Temmuz 2017 tarihleri arasında çocuk ve gençlere yönelik düzenlenen farklı ve eğlenceli atölyelerinde üretilen eserleri “Yaz Yaz Yaz” adlı sergisiyle ziyaretçilerin beğenisine sunuyor. Pera Eğitim tarafından Çiftdüşün: Çiftgörü ve José Sancho sergilerinden esinle hazırlanan atölyelerde ortaya çıkan üretimler, özellikle doğa ve kitap temalarına odaklanıyor.

Sergi, 4-6 yaş grubuna yönelik hazırlanan atölyelerde üretilen, “sihirli plastik” ve kağıt tabaklarla gerçekleştirilen üç boyutlu hayvan ve akvaryum tasarımlarını, pastel boya, mürekkep ve parmak boya kullanarak renklendirilen desen çalışmalarını içeriyor. 7-12 yaş grubuna özel düzenlenen atölyelerin üretimleri ise, tele şekil verilerek oluşturulan balık formlarından, gazoz kapaklarıyla tasarlanan rüzgar çanlarından, farklı malzemelerden oluşturulan saat, kartvizit, çizgi roman ve kitap kapağı tasarımlarından oluşuyor. Yaz atölyeleri kapsamında sanatçı Hera Büyüktaşçıyan’ın 13-17 yaş grubuna özel gerçekleştirdiği atölyelerde hazırlanan, harflerin kağıtlara basılması ile oluşturulan büyük metin de serginin öne çıkan işleri arasında yer alıyor.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT