YASSIADA DEMOKRASİ ADASI OLUYOR

İstanbul Haberleri YASSIADA DEMOKRASİ ADASI OLUYOR

Başkan Topbaş ve Vali Mutlu’ ile birlikte Yassıada’da incelemelerde bulunan Bakan Ertuğrul Günay, Başbakan Adnan Menderes’in asıldığı Yassıada’da ‘Demokrasi Müzesi’ kuracaklarını, her iki adanın kültür ve turizm alanına dönüştürüleceğini açıkladı.
27.07.2011 İBB

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Temmuz 27, 2011

Başkan Topbaş ve Vali Mutlu’ ile birlikte Yassıada’da incelemelerde bulunan Bakan Ertuğrul Günay, Başbakan Adnan Menderes’in asıldığı Yassıada’da ‘Demokrasi Müzesi’ kuracaklarını, her iki adanın kültür ve turizm alanına dönüştürüleceğini açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1960 İhtilali’nin ardından acı dolu hatıraların yaşandığı Yassıada’da incelemelerde bulundu. Çok sayıda gazetecinin katıldığı gezide Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş da yer aldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu ile Sivriada ve Yassıada üzerinde önce helikopterle incelemelerde bulundu. Bakan Ertuğrul Günay ve beraberindekiler ardından tekneyle Yassıada’ya gelerek 27 Mayıs darbesinin ardından mahkeme salonuna dönüştürülen spor salonunu ve Adnan Menderes’in tutuklu kaldığı cezaevi odasını gezdi. Günay, tutukluların getirildikleri alanları gezerken “zulümleri batsın” diye konuştu.

Burada gazetecilere açıklama yapan Ertuğrul Günay, sözlerine, “Burası bizim demokrasi tarihimizin, hukuk tarihimizin en acılı, en yüz kızartıcı olaylarının sergilendiği mekanlardan birisi diye başladı. Bu salonun, 27 Mayıs askeri darbesinden sonra, halk oyuyla seçilmiş bulunan bir siyasi iktidarın temsilcilerinin cumhurbaşkanı ve başbakanı dahil olmak üzere yargılandığı, olağanüstü yargılamaların yapıldığı bir mahkeme salonu olduğunu hatırlatan Bakan Günay, 27 Mayıs askeri darbesinden sonra Demokrat Parti iktidarının bütün temsilcilerinin bu adada tutuklu olduklarını ve burada kurulan olağanüstü bir mahkemede yargılandıklarını anlattı.

ADADAKİ YAPILAR BAKANLIĞA DEVREDİLDİ
Yaşı yarım yüzyılı geri bırakanların radyodan bu yargılamanın sesle yayınını hatırladıklarını ifade eden Günay, “Burada olağanüstü bir mahkeme kuruldu. En acımasız ve o zamanki darbe iktidarının siyasi iktidara karşı en fütursuz davranabilecek yargıçları toplandı. Burada dünyanın demokrasi tarihinin, hukuk tarihinin yüzünü kızartan yargılamalar yapıldı” dedi.

Dönemin mahkeme başkanı Salim Başol’un Yargıtay üyesi olduğunu ve daha önceki yıllarda Tan matbaası olayından sonra Sabiha Sertel ve Zekeriya Sertel’i de mahkum etmesiyle tanınan bir yargıç olduğunu hatırlatan Günay, şöyle konuştu; “Burada böyle bir yargılama sergilendi. Çevredeki yapıların bir kısmında da cumhurbaşkanı ve başbakan dahhil olmak üzere Demokrat Parti bakanları, milletvekilleri tutuklu olarak bulundular ve sınırlı sayıda insanın da yargılamaları sözümona izlemesine imkan veriliyordu. Mekan askeriyenin yönetimindeydi, son zamanda Sayın Başbakanın da talimatlarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi bütün buradaki yapılar...”

KÜLTÜR VE TURİZM İÇ İÇE OLACAK
Burada ne yapılabileceği konusunda bir ön inceleme yapmak için geldiklerini dile getiren Günay, şöyle devam etti; “Elbette burada yaşananları anlatan bir müze düzenlemesi mutlaka yapacağız. Bu mekan tekrar bir mahkeme salonu görüntüsüne, o dönemdeki hukuksuzlukları anlatan, yargı kararlarını da belki bir biçimde burada sergileyerek bir mahkeme salonu görüntüsüne dönüştürülecek. Tutukevi olan bölümler de, Celal Bayar’ın, rahmetli Menderes’in ve bütün öteki tarihimizde bildiğimiz önemli kişilikleri belki eşyaları ve çeşitli canlandırmalarıyla, tutukluluk dönemini yansıtan bir müze düzenlemesi yapılacak. Bir anlamda bir demokrasi müzesi yapacağız burada... Ama bundan ibaret olmayacak çevrede çeşitli kültür etkinlikleri yapılacak bir alan, belki küçük bir konaklama tesisi, sergi salonları, toplantı salonları gibi başka alanlar gibi düzenlemeler de yapacağız. Gelirken Sivriada’ya da baktık. Sivriada’da da tarihi taş ocağı belki amfitiyatro olarak kullanılıp, bir toplantı salonuna dönüştürülebilir.”

Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve diğer yerel yönetimlerin katkılarıyla düzenlemelerin yapılacağını ifade eden Günay, şunları kaydetti; “İstiyoruz ki Türkiye tarihiyle yüzleşebilsin. Türkiye’nin demokrasisi neden çok partili sisteme geçtiğimizin üzerinden 65 yıl geçmesine rağmen hala yeni kurumlaşabiliyor. Kuralları hala yeni oluşabiliyor. çünkü 1960’da bir darbe, 1971’de bir başka darbe, 1980’de bir başka darbe... Daha sonra da 28 Şubat’lar, 27 Nisan’da da çeşitli örselenmelerle Türkiye demokrasisi karşılaştı ve kurumlaşması o yüzden gecikti. bugün biz hala özgürlükçü yeni bir anayasanın, gerçek bir hukuk devletinin özlemini çekiyoruz. Bunun için tarihimizle yüzleşmemiz, ne olduğunu yeni kuşakların bilmesi, hatta dünyanın bilmesi gerekir. Yassıada hatta Sivriada bir anlamda bizim tarihimizdeki bu haksızlıklar, uğursuzluklar, olumsuzluklar yüzünden ’Yaslı ada’ olarak anılan bir mekandı. Biz bu mekanlar demokrasi ve özgürlükler adası haline gelsin, bir tür vicdani yüzleşme mekanları haline gelsin diye düşünüyoruz.”

DOĞAL YAPI KORUNACAK
Adada sonradan eklenen yapıların kaldırılacağını, simgesel yapılar ve tarihi eserlerin korunacağını da ifade eden Başkan Topbaş, şöyle konuştu; “Çok fazla ilave yapı içermeyen, doğal güzellikleri koruyan, ama adalara bazı fonksiyonları da yükleyen bir sistemi getireceğiz. Önce belediye olarak buranın yeni fonksiyonunu planlarımıza işleyeceğiz. Sonra projelendirme yapılacak. Müze, kültür, turizm adası gibi fonksiyonlar var. Uzmanlarla, mimarlarla oturulup bu adalardaki ana fikir ortaya çıkacak.”

Adaya başka fonksiyonların verilip verilmeyeceği şeklindeki bir soruyu cevaplandıran Topbaş, bu adanın simgesel bir değerinin var olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti; “Yassıada’da 1960 İhtilali’nin getirdiği izler var. Adanın demokrasi adası olması çok önemli. Bu haliyle çok farklı bir yansıması olacak. Diğer taraftan İstanbulluların ve turistlerin uğrak yeri olacak önemli bir yer ortaya çıkacak. Demokrasi adasını gölgede bırakacak bir takım başka fonksiyonlar ve etkinlikler istemeyiz. Buraya başka fonksiyonlar konmaz. Burada bir takım izler var. Bunların gün yüzüne çıkartılması yeterli. Baskın gelecek başka projelerle adayı etkilemek yanlış olur.Ama tabi İstanbul bir ülke özelliği taşıyor. Diğer tarafta da prens adaları olarak nitelendirilen adalarımız var. Bu adaların tekrar elden geçerek turizme çok daha farklı şekilde hizmet edecek hale getirilmesi gerekiyor. Bunlarla ilgili projelerimiz var.”

Topbaş, adada butik otel düşünülüp düşünülmediğine ilişkin bir soru üzerine Topbaş, “Bunlar detay, gelen misafirlerin hangi taleplerinin ve ihtiyaçların karşılanması önünde gerekli çalışmalar yapılacaktır. Bu yol haritasına göre projelendirme yapılacak. Sayın Bakanımızla birlikte burada bu konuyu iyi bilen uzmanlarla ve meslektaşlarımızla oturup bir fikir teatisinde bulunacağız. Neler yapabileceğimizi tartışacağız. Tabi ki insanın geleceği yerde sosyal donatı alanları da olur. Bir takım sosyal tesislere, belki ufak bir konaklamaya ihtiyaç olur. Bunlar projede öngörüldüğü taktirde yapılır” şeklinde konuştu.

27.07.2011 İBB

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT