Yıldızların Okulundan İlk Türk

Yıldızların Okulundan İlk Türk

İstanbul Haberleri Yıldızların Okulundan İlk Türk

Amerika’nın en iyi devlet konservatuarlarından SUNY Purchase’ten ilk defa bir Türk mezun oldu.

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Nisan 21, 2017

SUNY Purchase Broadway’e oyuncu yetiştiren en önemli devlet okulu. Seçmelerine her yıl yaklaşık 2000 kişi katılıyor ve bunlardan 16’sı girmeye hak kazanıyor. Devlet üniversitesi olduğu için de çok gözde ve geleceğin yıldızlarının ilk tercihi. Bu nedenle yabancı öğrenci sayısı neredeyse yok denecek kadar az.

Liseyi Ankara’da bitiren Yasemin Eti, işte böyle zorlu bir seçme sürecinin sonucunda 2000 kişi arasından ilk 16’ya girerek okula başlıyor ve 4 yıl sonunda bölümü birincilikle bitiriyor. Yasemin’in bu başarısının ardında henüz on beş yaşındayken verdiği oyunculuk okuma kararı yatıyor.

Yasemin’in bu başarısının tesadüf olmadığı okul sonrası yaşamında da kendini gösteriyor. SUNY Purchase’te oyunculuk bölümünü birincilik ile bitirdikten hemen sonra Chamber Theatre Productions isimli tiyatro şirketinin ulusal turnesinde iş buluyor. Amerika’yı sekiz kişilik bir kadro ile beş ay boyu gezen grup, büyük tiyatrolarda 2000 kişilik seyircilere kısa öyküler sergiliyorlar. 40 yıldan fazladır yapılan bu turnede de yine ilk Türk Yasemin. Başrolü diğer dört oyuncu ile paylasan Yasemin, turneden döndükten sonra American Theatre of Actors yönetmeliğinde Shakespeare’in Üçüncü Richard oyununda bir kere daha başrole seçiliyor. Leydi Anne rolüyle Mayıs ayında seyircilerin karşısına çıkacak Yasemin bu derece önemli bir karakteri dünyanın tiyatro merkezi olan New York’ta oynamaktan büyük gurur duyduğunu belirtiyor.

Shakespeare oyunlarında başrol oynamaya devam edecek olan Yasemin, Temmuz ve Ağustos ayında Woodstock Shakespeare Festivali’nde Venedik Taciri oyununda bir kez daha başrolde görülecek.

Yasemin Eti, Tiyatroda Yükselen Trendler anlatırken şunların altını çiziyor ”Geçtiğimiz yıllara göre oyunlar çok daha politik, günümüz dünyasında yaşanan sorunlar sahneye yansıyor. Politik gelişmelere bağlı olarak göç, toplumsal cinsiyet ayrımcılığı, ırkçılık, mülteciler, Ortadoğu’daki gelişmeler ile ilgili oyunlar çok rağbet görüyor. Amerika'nın şu an karşı karşıya kaldığı siyasi gelişmeler şimdiden sanatta göze çarpmaya başladı. Şu günlerde siyaset ve politika ile ilgili bir çok oyun yazılıyor.“

Bir gün Türkiye'de de oyunculuk yapabilmek istiyor Yasemin. Hayali, gelecekte kendi ülkesinde bir tiyatro açmak ve Amerika'da turnede yaptığı gibi, hiç tiyatro deneyimlememiş çocukları, toplumları, tiyatro ile buluşturmak.

Yasemin Eti Quote’lar:
“Tiyatronun rolü insanı insana anlatmaktır bence. Tiyatronun rolü insana sorgulamadığı değerleri, kuralları, prensipleri sorgulatmaktır. Tiyatronun rolü, aynı Shakespeare’in Hamlet’te söylediği gibi, insanlığa ayna tutmaktır.”

“Evetten çok hayırın olduğu bir meslek. Yılmamak, kendine güvenini, sanata olan sevgini kaybetmemek büyük güç, direnç gerektiriyor.” “Bazı oyunları izlerken karakterlerle o kadar özdeşleşiyorum ki, o an onların hikayesini dinlerken sanki dertlerime deva buluyorum. Bunun aynısını seyirciye yapabileceğimi düşünmek bana mutluluk veriyor. Sanatımla insanlara yardımcı olabilme fikri beni bu yolda devam ettiriyor.”

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT