Sinan Paşa Camii

Adres: Sinanpaşa Mah. No.75 Beşiktaş İstanbul

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Haziran 1, 2012

Tarihi:
Beşiktaş’ta Barbaros Bulvarı ile Beşiktaş caddesinin birleştiği noktada, Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi’nin karşısındadır. Sadrazam Rüstem Paşa’nın kardeşi Kaptan-ı Derya Sinan Paşa’nın yaptırdığı bu külliye, camii, medrese ve şuan yıkılmış olan çifte hamamdan müteşekkildir. Sinan Paşa yapı bitmeden vefat etmiş(1553), külliye 2 yıl sonra bitirilmiştir. Kitabede de bu yazılıdır. Fakat Sinan Paşa Üsküdar Mihrimah Sultan Camii haziresinde metfundur. Hadika’da avlusunda bulunan mektebin 1641-42‘de Kösem Sultan tarafından yaptırıldığı yazılıdır. Camiinin son cemaat mahallinin namaz hacmine eklenerek yapının karakterinin bozulması (son cemaat mahalli cami avlusundan çıkarılmış, üstü ahşap örtüyle kapatılmıştır) Hammer’in bazı notlarına göre 1749’da olmuştur.

Mimari Yapısı:
SİNAN Topkapı’daki Ahmet Paşa ve Sinanpaşa camilerinde kubbeli-altıgen şemanın denemelerini yapmıştır. Sinanpaşa Camii Edirne’ deki üç şerefeli caminin planını boyutsal ve oransal farklar dışında tümü ile yinelemiştir. Orta mekânı örten 12.60 metre çapındaki kubbe altıgen bir ayak sistemine oturur. Ayakların çok küçük boyutlara indirgenmiş olması Üç Şerefeli camide olmayan mekân bütünlüğünü sağlamıştır. Yan açıklıklar ikişer kubbe ile örtülüdür. Beş açıklıklı son cemaat mahalli, ortada büyük ve derin bir aynalı tonoz ve yanlarda ikişer kubbe ile örtülüdür. Caminin kubbe duvarının doğu tarafına bitişik olarak yapılmış, inşa tarihi belli olmayan ve eski fotoğraflarda görünen mahfil ya da meşruta 1936-37’de Vakıflar İdaresi tarafından yaptırılan tamirde yıkılmıştır. Yine bu tamir esnasında caminin 19.Y.Y. seçmeci üslubu ile bezenmiş içi, klasik üslupta bir bezeme ile değiştirilmiştir.

Diğer Yapılar:
Caminin görevlileri için üç adet lojmanı, şadırvanı, avlusunda 12 odalı medresesi, gasilhane ve tuvaletleri bulunmaktadır. Bir imam ve 2 müezzinin görev yaptığı camide, vakit namazlarda 200-250, Cuma ve bayram namazlarında 2000-2500 cemaat olmaktadır. Bayanların namaz kılabileceği mekan mevcuttur.

İstanbul Camileri Fotoğraf Galerisi için Tıklayın



Dini Mekan Türü: Cami

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

İstanbul Fotoğrafları İstanbul Tarihi İstanbul Müzeleri Dini Mekanlar Tarihi Eserler İstanbul İlçeleri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT