Fatih’te, Haliç kıyısında, Ayvansaray Caddesi ile Mürsel Paşa Caddesi arasında inşa edilen kilise; milliyetçilik akımının etkisiyle, Fener Ortodoks Patrikhanesi’nden bağımsız olarak kendi kiliselerini kurmak isteyen Osmanlıdaki Bulgar azınlık tarafından inşa edilmiştir.
Bulgarlar 19 yy.da kilise yapımı için devletten izin aldıktan sonra, ilk etapta Mürsel Paşa Caddesi’nin diğer yakasına “Metoh” adı verilen bir papaz evi inşa ettirmişlerdir. Günümüze ulaşan bu evin inşaatı yapıdaki yazıta göre 1850 yılında tamamlanmıştır. Bu yapı tamamlandıktan sonra yolun karşısına küçük bir ahşap kilise bina edilmiş; daha sonraları demir iskelet sisteminin kullanıldığı günümüzdeki kilise, yıkılan ahşap kilisenin yerine inşa edilmiştir.
Yapının projesi İstanbul Ermenilerinden Mimar Hovsep Aznavur’a çizdirilmesiyle birlikte, uygulama projesi için uluslararası çapta bir yarışma tertip edilmiş ve yarışmayı kazanan Avusturya firması R. Ph. Wagner tarafından, yapı ilk olarak fabrika bahçesine kurulmuş ve eksikleri tamamlanmıştır.Tuna ve Karadeniz yoluyla İstanbul’a getirilmesinden sonra, yapı bugünkü yerine monte edilmiş ve 1898 yılında törenle açılmıştır.
Demir malzemeden prefabrik olarak inşa edilen Stephan Kilisesi, haç görünümündedir. Yan nefleri üç metre ve orta nef ise altı metre genişliğe sahip olan yapının mimari üslubunda neogotik ve neobarok tarzın etkileri görülür. Kilisenin çan kulesinde bulunan farklı boyutlardaki altı çanın üzerinde Sveti Stefan Kilisesi için Rusya’da döktürüldüğü yazılıdır.
Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.