Platon’dan Salisburyli John’a Devlet Adamı

Kitap En Yeniler Platon’dan Salisburyli John’a Devlet Adamı
Platon’dan Salisburyli John’a Devlet Adamı - Ahmet Umut Hacıfevzioğlu

Kategori: En Yeniler

Yazar: Ahmet Umut Hacıfevzioğlu

Kitap Türü: Felsefe

Yayınevi: Sosyal Yayınları

Basım Yılı: 2017

Sayfa Sayısı: 278

Dil: Türkçe

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mart 3, 2017

Felsefenin soyut kavramlar üzerine düşünmek olduğu fikri vardı pek çok insanda. Doğrudur da. Ama felsefe soyut kavramlara, somuttan yola çıkarak ulaşır ve onu yine somuta bağlar.

Somut olan şey içinde yaşadığımız dünyadır. Bu dünyaya sorgulayarak bakabilen tek canlı varlıktır insan. Felsefe, bir insan etkinliğidir ve gündeminde tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, bilimiyle, gündelik hayatıyla, kaygıları, sevinçleri, umutları acılarıyla insan vardır.

Felsefecinin yaptığı şey evrenden, insana kadar varolan her şeyi sorgulamaktır. Felsefe sorgularken sorular sorar, bu sorulara yanıt arar. Bu sorulardan biri olan “Kim Yönetmeli?” sorusu siyaset felsefesinin eskiçağdan günümüze değişmeyen klasik soruları arasında yer alır. İşte, siyaset felsefecisi Umut Hacıfevzioğlu, Sosyal Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı: “Platon’dan Salisburyli John’a Devlet Adamı”nda bu soruya Platon, Aristoteles, Cicero ve Salisburyli John’un yapıtlarından yola çıkarak yanıt ararken devlet adamlığı üzerine günümüzde yeniden alevlenen tartışmalara felsefenin penceresinden bir katkı yapıyor.

Hacıfevzioğlu, kitabı; “Platon’dan Salisburyli John’a Devlet Adamı”nda, devlet adamını, etik, erdem, mutluluk, adalet, kavramları bağlamında inceliyor.

Kitapta, Platon, Aristoteles, Cicero gibi klasik dönem düşünürlerinden yola çıkılarak, 12. yüzyılda yaşamış, İngiliz din adamı, yazar, eğitimci ve diplomat olan Salisburyli John’a kadar yukarıda anılan pek çok konu ve kavramı irdelenmektedir.

Dört bölümden oluşan kitapta, “Demagogun Doğuşu”, “Adalet: Çoğunluk Her Zaman Haklı mıdır?”, “Bilge Devlet Adamı”, “Zoon Politikon olarak İnsan”, “Bir Pratik Bilge: Devlet Adamı”, “Siyasetin Ereği: Adalet ve Ortak İyiyi Olanaklı Kılmak”, “Demagoglar, Tiranlar ve Devlet Adamı”, “Roma Siyasal Düşüncesinin Kökenleri”, “Özgürlüğün Ortadan Kalktığı bir Yönetim Biçimi: Tiranlık”, “Erdem, Akıl ve Bilgelik: Etik Devlet Adamı Olmak”, “İyi İdeasından Teist Bir Varlık Metafiziğine”, ” Etikten Ahlaka Siyaset”, “Kilisenin Tekelinde Bir Dünya Görüşü” gibi başlıklar yer almaktadır.

Kitabında, temel hak ve özgürlükler, erdem adalet, demokrasi ve devlet adamı ilişkisine vurgu yapan Hacıfevzioğlu, “Kim yönetmeli?” sorusu bugün yerini devletin kurumlaşma biçiminin nasıl olması gerektiği tartışmalarına bırakmıştır” der ve günümüz dünyasından gittikçe halkın iradesinin tek belirleyici güç olmasının yönetici her kim olursa olsun eleştiri yolunu da kapatarak zaman zaman iktidarı ele geçiren tiranik güçlere karşı körleşmeye neden olduğuna işaret eder.

Hacıfevzioğlu’nun,“Platon’dan Salisburyli John’a Devlet Adamı”, felsefe alanında erdem, ahlak, hak, eşitlik, özgürlük gibi kavramları filozofların görüşlerini karşılaştırmalı olarak incelemiş değerli bir çalışma olarak okurlarını, okunmayı bekliyor. Bizi bugünden geçmişe bir yolculuğa çıkarıyor ve filozofların hayata, insana, insan düşünce ve davranışlarına nasıl baktıklarını gösteriyor.

Felsefe hiç kimseye uzak değil. Felsefe yanı başımızda, ararsak içimizdedir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Kitaplar Yazarlar Yayınevleri Kitap Türleri En Yeniler E-Kitap Çok Okunanlar Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT