Sarkis: `Site`

Etkinlik Sergi Sarkis: `Site`

Tarihler: 15 Eylül 2009 Salı ~ 10 Ocak 2010 Pazar

Yer: İstanbul Modern Sanat Müzesi

Adres: Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No:4 34433 Karaköy - İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 334 73 31 - www.istanbulmodern.org

Paylaş: TwitterFacebookGoogle+

istanbul.net.trEyl 15, 2009 ~ Oca 10, 2010
Sarkis: “Site”
11 Eylül 2009 - 10 Ocak 2010

İstanbul Modern, yeni sergisi “Site” ile çağdaş sanatın önde gelen isimlerinden Sarkis’in Türkiye’deki en kapsamlı sergisini sunuyor. Sergi, Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu Başkanlığı’nın katkılarıyla ve Garanti Bankası’nın ana sponsorluğunda düzenleniyor.
Müzemizin ilk kez yaşayan bir çağdaş sanatçının sergisine ev sahipliği yapma özelliği taşıyan “Site”de, Sarkis, 50 yıllık sanatsal yaşamının tüm evrelerini yeniden yorumluyor.

Küratörlüğünü İstanbul Modern Şef Küratörü Levent Çalıkoğlu’nun üstlendiği, 11 Eylül 2009’da açılacak ve 10 Ocak 2010 tarihine dek sürecek olan sergi, müzenin tüm mekânlarını birbirine bağlayacak biçimde tasarlandı. “Site” sergisinde Sarkis, 100’den fazla sergisinden çektiği fotoğraflar, Avrupa müze koleksiyonlarından davet ettiği çalışmalar ve yıllardır atölyesinde biriktirdiği objelerden oluşan, geçmişinin izleriyle dolu bir kent kuruyor.

Serginin destekçileri ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Proje Sponsoru Marshall, Tasarım ve Reklam Sponsoru RPM, Aydınlatma Sponsoru Tepta Aydınlatma, Konaklama Sponsoru Point Otel, Fransız Kültür Merkezi, Goethe Enstitüsü, NTV, Simge Antalis Kağıt, Borusan Mannesmann, Sony, Doluca, Winsor & Newton ve Live Sanat ve Efor Events.

Sarkis’in tüm sanat disiplinlerini içeren sanatını yakından tanıma olanağı veren “Site” sergisi süresince, İstanbul Modern’de Süreli Sergiler Salonu’nun yanı sıra, Sürekli Sergi Salonu, Fotoğraf Galerisi, Eğitim Bölümü ve Sinema’da çeşitli etkinlikler gerçekleşecek. İstanbul Modern Sinema’da Sarkis’in seçtiği filmlerden oluşan bir program sunulacak. Fotoğraf Galerisi’nde Sarkis’in fotoğrafları sergilenecek, çektiği filmler gösterilecek. Eğitim ve Sosyal Projeler Bölümü, “Su İçinde Suluboya Atölyesi”ni uygulayacak. Sarkis, sekiz genç sanatçı ile “Okul”unu gerçekleştirecek. “Site”nin meydanında piyanoyla konserler düzenlenecek, çeşitli söyleşilerle Sarkis izleyiciyle buluşacak. NTV, sergi nedeniyle Sarkis için kapsamlı bir belgesel hazırladı.

Bir buluşma sergisi
100’den fazla sergisinden çektiği görüntülerden oluşan afişlerle müzenin duvarlarını kaplayan Sarkis, sürekli değişen ve hep yenilenen yerleştirmeleri, yıllardır biriktirdiği ve yaşattığı eserleri, giysileri, heykelleri, nesneleri, vitrayları, neonlarıyla donattığı büyülü bir dünya kentine davet ediyor izleyiciyi. Işığı, sesi, müziğiyle yaşayan, gökyüzü fotoğraflarıyla nefeslenen “Site”de, bazı figürler duvarlardaki görüntülerin içinden çıkıp, kentin sokaklarında bir aktör gibi oynuyor.
Serginin ismi “Site”, kent ve web sitesi gibi iki anlam taşıyor. Sarkis, kurduğu web sitesi ile oluşturmak istediği kent arasında bir diyalog oluşmasını amaçlıyor.

Sarkis, tüm belleğini ve yerleştirmelerinin ruhunu İstanbul Modern’e taşıyarak bir dünya kenti yaratıyor. Sergi mekânında gece gündüz Sarkis’in kalbi atıyor. Sarkis, kalp atışının ritmiyle ayarlanmış serginin içini dolaşan metronomla sürekli varlığını yaşatarak, hem aşkla yarattıklarını, biriktirdiklerini yalnız bırakmıyor hem de izleyiciye eşlik ediyor.

Sergi, bombalanmış Saraybosna Kütüphanesi’nden Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi romanındaki canavarlara, Alban Berg’in Lulu operasından Alman Romantik dönem ressamı Caspar David Friedrich’e, John Cage’den Sergei Paradjanov’un filmlerine dek farklı kültürel bellekleri içeriyor.
Üst katta 1961-63 yılları arasında gerçekleştirdiği guvaş çalışmaları, Fotoğraf Galerisi’nde 2006-2007 yılları arasında ürettiği Caspar David Friedrich’in resimlerine gönderme yapan 8 filmi ve 1972’de çektiği “Operasyon Organ” başlıklı 20 tek tirajlı fotoğrafı sergileniyor.

“Site” Sergisinin Etkinlikleri

“Site” sergisi süresince İstanbul Modern’de Süreli Sergiler Salonu’nun yanı sıra, Sürekli Sergi Salonu, Fotoğraf Galerisi ve Sinema’da çeşitli etkinlikler ve programlar gerçekleşecek. Mağaza’da Sarkis ile ilgili yayınlar yer alacak.

Okul / Buluşma / Konser
Sarkis, sergi süresince her ay iki kez olmak üzere sekiz genç sanatçıyla “Okul”unu gerçekleştirecek. Sabah 10.00-14.30 arasında genç sanatçıların çalışmalarını değerlendirecek olan Sarkis, saat 16.00-18.00 arasında sergi alanında ziyaretçilerle buluşacak. Saat 18.00’de ise genç bir piyanist, “Site” sergisinin içinde yer alan piyano ile bir konser verecek. İlki 8 Ekim’de yapılacak olan Okul/Buluşma etkinliği 9 Ekim, 12 Kasım, 13 Kasım, 10 Aralık, 11 Aralık, 7 Ocak 2010 ve 8 Ocak 2010’da yinelenecek. Konserler, 8 Ekim, 12 Kasım, 10 Aralık ve 7 Ocak’ta çeşitli genç piyanistlerle gerçekleşecek.

Sarkis Belgeseli
Sarkis’in “Site” sergisi nedeniyle NTV bir belgesel hazırladı. Yönetmen Nedim Hazar ve ekibi, belgeselde Sarkis’in sergi kurulum çalışmalarını başından itibaren görüntüledi ve sanatçıyla uzun bir söyleşi gerçekleştirdi. Sarkis, çekim ekibiyle birlikte, doğup büyüdüğü yer, İstanbul Talimhane’deki Çaylak Sokak’taki evini, Mimar Sinan’ın kendisini en çok etkileyen eserlerini, Edirne’deki Selimiye, Üç Şerefeli ve Eski Camileri’ni ve Ayasofya’yı gezdi. NTV’de yayınlanacak olan Sarkis belgeselinin çeşitli uluslararası belgesel festivallerinde de gösterilmesi planlanıyor.

istanbul.net.trKültür EtkinlikSinemaKitapYeme İçmeAlışverişUlaşımİstanbul RehberiSarı SayfalarOtel RehberiGezi Rehberiİstanbul HaberleriKent RehberiSöyleşi RöportajKritikÜyelikHava Durumu