Sınıflı Toplumlarda Yaratılış Mitosları ve Kıyamet Senaryoları Atölyesi

Etkinlik Atölye Kurs Sınıflı Toplumlarda Yaratılış Mitosları ve Kıyamet Senaryoları Atölyesi

Tarihler: 22 Kasım 2018 Perşembe ~ 03 Ocak 2019 Perşembe 19:30 - 21:30

Yer: Nazım Hikmet Kültür Merkezi

Adres: Ali Suavi Sokağı (Sanatçılar Sokağı), No: 7 Bahariye Kadıköy İstanbul

Telefon: 0216 414 22 39

Web: http://www.nazimhikmetkulturmerkezi.org

Paylaş: TwitterFacebookGoogle+

istanbul.net.trKas 22, 2018 ~ Oca 3, 2019

Alâeddin Şenel yürütücülüğündeki atölyenin programı şu şekildedir:

1. Hafta: Başlangıç tartışmaları: mitos, mitoloji, din, ideoloji

2. Hafta: -İnsanlığın ilk uygarlığı Mezopotamya kent devletlerinde ve imparatorluklarında Sümer/Babilonya yaratılış mitosu Enuma Eliş ile Tufan mitosu.
-Firavunluk Mısır’ında Hermopolis ve Heliopolis teolojilerinde (dinbilgilerinde) yaratılış mitosları. İsis ile Osiris mitoslarında ölümsüz tanrı-kral Firavun Horus ve ölünün ruhunun ötedünya yargısıyla ölümsüzlükle ödüllendirilmesi ya da ölümsüzlükten yoksun edilmesi kararları ele alınacak.

3. Hafta: -Klasik Çağ (Grek) toplumlarında tanrıların varoluşu ile Olympos tanrıları arası baştanrılık savaşları; altın, gümüş, tunç, demir, insan soylarının yaratılışı ve yokedilişi.
-Tektanrıcı dinde (Musacılık, İsacılık, Muhammedcilik evrelerinde) kul insanın balçıktan yaratılışı ve Kıyamet yargısı ile ötedünyada sonsuza dek ödüllendirilişi ya da cezalandırılışı işlenecek.

4. Hafta: -Hint Ganj uygarlığında Varna öğretisine göre, evrenin 999 kez yaratılıp 999 kez yokedilişi. 1000. yaratılışta Evren-Tanrı Brahma’nın başından Brahman, kollarından Ksihadriya, bacaklarından Vaisya, ayaklarından Sudra (ayaktakımı) kastlarının yaratılışı; Jait (“dokunulmaz”) paryaların yazgısı.
-Reenkarnasyon öğretisine bakılırsa, bedenin ölümünden sonra ruhun (kast düzenine uyuş durumlarına göre) sonraki bedenlerinde (Tanrı Brahma’ya katılmaktan, bokböceği bedeninde tutuklanmasına kadar) ödüllendirilip cezalandırılışı ele alınacak.

5. Hafta: -Yeni Dünya uygar toplumlarından Mayalar’ın yaratılış mitosu Popol Vuh içinde, tanrıların balçıktan, tahtadan, mısır unu hamurundan yaratıp, istediklerini bulamadıkları canlı soylarını (kafalarına vura vura vb. yollarla) yokedilişleri;
-Aztek mitolojisinde dört farklı Güneş dünyasından sonra beşinci karma Güneş dünyasında Güneş tanrının insan kanıyla beslenmezse soluşunu, bunun sonucunda canlıların da onunla birlikte yokoluşunu engellemek inancıyla her yıl binlerce savaş tutsağının yüreklerinin sökülüşü gibi yaratılış ve yokediş mitosları, dinsel ideolojilerle sınıflar ve toplumlar arası ilişkilerdeki işlevleri açısından çözümlenecek.

6. Hafta: Sonuç tartışmaları: Neler öğrendik? Neler eksik kaldı, neler öğrenemedik?

istanbul.net.trKültür EtkinlikSinemaKitapYeme İçmeAlışverişUlaşımİstanbul RehberiSarı SayfalarOtel RehberiGezi Rehberiİstanbul HaberleriKent RehberiSöyleşi RöportajKritikÜyelikHava Durumu