Jehan Barbur - Çağdaş Kadın Ozanı

Jehan Barbur - Çağdaş Kadın Ozanı

Söyleşi Röportajlar Jehan Barbur - Çağdaş Kadın Ozanı

Vokal, söz yazarı, besteci ve prodüktör Jehan Barbur ile müzik kariyeri, çalışmaları ve hayata dair bir söyleşi gerçekleştirdik.

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ekim 24, 2018

Jehan Hanım önce sizi tanıyalım, kendinizden biraz bahseder misiniz?

İlk albümümü 2009'da çıkardım. Pop/Jazz kategorisinden çok emin değilim. İlla bir kategori gerekiyor mu bilmiyorum? ama çağdaş kadın ozanlığında daha güvenilir bir alan yarattık. Ada Müzik'ten iki tane biri maksi single, biri normal single olmak üzere beş solo albüm, iki de single çıkardık. En son “Kuzgun Uçmak” çıktı. Onun yanı sıra kitaplar, şiirler, öyküler yazmaya, röportaj biyografik araştırmalar yapmaya devam ediyorum. Yaklaşık dokuz senedir albümlü olarak senede seksene yakın konserle Türkiye'yi geziyorum.

Prodüktörlük, yazarlık, konserler derken bu yoğun tempoda kendinize vakit ayırabiliyor musunuz?

Ayırıyorum tabii, sonuç da yazıp çizmek de gerekiyor. O da bir vakit ayrımaksa eğer; böyle zamanlarda biraz kendime dönüyorum vakit ayırıyorum, yalnız kalıyorum, dostlarıma vakit ayırıyorum, aileme vakit ayırıyorum. Bu şekilde kendime zaman ayırıyorum, çok geniş zamanlar olmasa da.

Hayalim kendi şarkılarımı söylemek değildi...

Kendi şarkılarınızı söylemek sanatçı olma yolunuzdaki en büyük hayalinizdi. Siz kendi şarkılarınızı üretip sunmaya hazır olduğunuzda nasıl hissettiniz? “Uyan” dan sonra hayatınız nasıl değişti?

Açıkçası benim hayalim kendi şarkılarımı söylemek değildi. Sahneye çıkmak. Sahne her zaman bana çekici geldi, ama ne bileyim bu tiyatro sahnesi olabilirdi, veya çocukluktan gelen bir hayal ama... Aslında doğruyu söylemek gerekirse kendi şarkılarımı yazayım, söyleyeyim diye bir şey düşünmemiştim. Ben geç şarkı yazmaya başladım, geç derken yani 14-15 yaşındayken yazdığımı fark etmedim. 25-26 yaşlarında bir şeyler yazmaya başladım sonra bu aktı gitti. Eh yazdığım şarkılar da çok popüler, dünyaya hitap eden şarkılar olmadığı için onları da muhtemelen benden başka o dönem söyleyebilecek, söylemek isteyebilecek kimse yoktu. İş biraz bana kaldı. Böyle bir hayat tasarlamamıştım, yollarda geçen.

Uyan'dan sonra tabii iş değişti. Uyan, Hayat, Sarı, Sizler Hiç Yokken, Evim Neresi, Kuzgun Uçmak ve Kendine Zaman Ver tepkisi, yaklaşık 60 audio ile bu kadar güzel bir dinleyiciyi elde edebileceğimi düşünmemiştim. Bir söz hakkı elde etmiş oldum. Bunun sorumluluğuyla devam etmeye çalışıyorum.

Çocukluğunuz İskenderun'da geçti. O zamanlarda bugün yaptıklarınızı hayal ediyor muydunuz?

Yani biraz evvel söylediğim anahtar kelime, söz hakkı sahibi olmak olsa gerek. Bir şeyler yapmak çok istiyordum. Yani ünlü olmak, şöhret sahibi olmaak gibi bir isteğim olmadı hiç bir zaman. Çünkü o başka bir hayat sunuyor size, hatta o benim anti hayalim. Çünkü kendime ait bir hayat istiyordum. Bu konuda başaracağımı çok düşünmemiştim, popüler dünya vs çok örseleyici bir yer. Ama vicdanım rahat çünkü içime sinen işler yaptım. Tekrar dönsün diye içime sinmeyen işlere girmedim. Hayır diyebiliyorum hala. Gerçekten benden çıkan benim kendi öykümü, kendi ömrümü ifade eden şeyler yazıp gelebileceğim çok da aklıma gelmezdi. Ama buna benzer sanatla alakalı illaki bir şey yapacağım.

Hazırlıklı planlı bir çalışma ardından mı çıkıyor yaptığınız işler, spontane geliştiği aklınıza bir anda sözlerin düştüğü de oluyor mu?

Eh tabii yani, şarkı yazmak böyle... Ben şimdi şarkı yazayım diyerek olan bir şey değil. Çünkü biraz doğaçlama, o an hayatın getirdiği ihtiyaçla çıkıyor, albüm çıkartayım diye şarkı yazmıyorum. Albüm yapayım diye olsa daha proje halinde albümler yapardım. Bu sıra bir proje albümümüz için kolları sıvadım. Bir türkü albümü yapmaya başladım. Bunun için öncelikli bir çalışma var. Ama şarkılarımı yazıp oluşturduktan sonra planlı bir çalışma yapıyorum. Aranjörlerle bir araya geliyorum. Nasıl, ne yol izleyeceğim?... Prodüktör genelde, yaptığım işlerde ben oldum. Dolayısıyla; illaki planlı programlı bir çizelge ister. Keza kitaplarda da... Araştırma yazılarında çok planlı programlı, şiirler, tabii daha biriktirdikçe, seçip çıkarttığım evrede yine planlı programlı. Onun dışında bunlarla yaşıyorum, zaten çok planlamama gerek kalmıyor.

At gibi kendimizi koşturmamalıyız!

Siz tesadüfen Bülent Ortaçgil ile tanışıp, başarı merdivenlerini kendisinin tırmandığı bir sanatçısınız, bir yerlerde hayallerine ulaşmak için keşfedilmeyi bekleyen insanlara tavsiyede bulunursunuz?

Ben bu sektörde çok fazla tavsiyede bulunmanın doğru olduğunu düşünmüyorum, çünkü insanların hedefleri farklı. Dedim ya; şöhret çok ünlü olmak, benim bu konuda verebileceğim bir tavsiyem yok. Kimi kişi üretmeyi, göz önünde olmak için isteyebilir. Buna benim verebileceğim bir tavsiye yok. Çünkü bu benim tercih ettiğim bir şey değil. Benim verebileceğim tavsiye, hayatında üretmekten başka bir şey yapmadan yaşamaya katlanamayan, yaşamını devam ettiremeyen ,insanların, acaba ne olabilir ne olur gibi sorgu sual edilmeden bununla yaşamaya devam etmeleri ve bu bir tutku, bu bir aşksa hiç bir aşktan çarçabuk vazgeçmemeleri. Dışarıdan sürekli kendilerine bakmamaları, yani nasıl görünüyorum, ne oldu ne bitti gibi. Kmseyle kendilerini yarıştırmamaları, aaa şu işte üç tane albüm yapmış ben bir tane yaptım, bir tane daha yapayım n'oluyo falan gibi piyasanın nabzını yoklamak bana çok suni, sanat dışı.. yani sanat dışı derken, tabii ki bir kaygı olacak elbette ama kim ne yapıyor ben nerdeyim? At gibi kendimizi koşturmamızın yanlış olduğunu düşünüyorum. Öyle çalışan insanlarla da çok iyi anlaşabileceğimi söyleyemeyeceğim. O yüzden benim verebileceğim tavsiye insanları ne yukarı çıkartır ne de aşağı bırakır. Ama varsa bir tutkuları ondan hiç bir şey uğruna vazgeçmemeleriyle ancak biraz güç verebilirler. Ben öyle yaptım.

Son albümünüz ''Kuzgun'u Uçmak'', kuzguna yüklediğiniz farklı bir anlam var mı?

Var tabii ki. İşte mitolojik anlamı var, şifadır vs. Kişisel başka bir yerden, hani çok aşkı, çok gönlün söz hakkı alacağı bir yerden çıktı. Kuzgun'u Uçmak ilk başta cümle olarak ne demek diye akıl yürütmeye sebep olabilir ama yani bu bir insanı anlamak olabilir, iyileşmeyi anlamak olabilir, uçmayı anlamak olabilir, özgürlüğü anlamak olabilir, birine ayak uydurmak olabilir, kendinden çıkmak başkalarıyla özdeşleşebilmek, bencillikten çıkmak olabilir. Benim için Kuzgun'u Uçmak çok şifa, çok sevgi, çok aşkla alakalı bir alt metin içeriyor. Bir itafı var. Çok, kendi bencil tarafımda, o da kimseyi ilgilendirmediği için paylaşılacak bir şey değil. Daha genel geçerli alt metini az evvel söylediğim gibi.

Yeni şiir kitabı yolda...

Yeni proje veya çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Sevenlerinizi neler bekliyor?

Şimdi yeni bir şiir kitabı yazdım. Bu benim dördüncü kitabım ama üçüncü şiir kitabım olacak. Adı değişmezse eğer ''Düğüm Ağacı''. İnkılap Kitabevi'nden çıkacak. 2019'daki listeye alındım tam tarih veremeyeceğim, seneye. Bir Tomris Uyar kitabı yazıyorum, araştırma kitabı, bitirmek üzereyim. Onu da bir aksilik çıkmazsa yine İnkılap Kitabevi'nden çıkarmayı düşünüyorum. Kuzgun'u Uçmak yeni çıktı. Yeni şarkılar yazmaya hafif hafif başladım ama yine bir aksilik olmazsa 15-18 şarkıdan oluşan bir türkü albümü 10 oaranjörle birlikte çalışmayı hayal ettiğim, bir sürü müzisyenle birlikte ortak iş olsun istiyorum. Beni bugüne kadar etkilemiş, bana dokunmuş, çocukluğumda çok iz bırakmış türküler, söylemekten müthiş keyif aldığım, hissederek söylediğimi düşündüğüm türküler var. Onları bir araya getirmeye çabalıyorum. Şimdi Aralık'ta aranjörleri bitirebilirsek kayıtlara başlayacağım.

Akbank Caz Festivalin'de aşina olduğumuz isimlerdensiniz. Her yıl sürekliliği olan bu festival hakkında sizin düşünceleriniz nedir?

Bir kere bir dinleyici olarak hakikaten erişilmesi zor bir sürü sanatçıyı bizimle buluşturduğu için çok mutluyum, bende bundan faydalanıyorum.
Ben bir sürü sahnede, beni tanıyan tanımayan dinleyiciye sahnemde misafir sanatçı alarak hem kendimi daha farklılaştırıyorum, daha zenginleştiriyorum hem farklı bir dinleyiciyle buluşuyorum. Yine dinleyici olarak da dediğim gibi farklı müzisyenleri dinleme fırsatı buluyorum. Güzel bir festival havası gerçekten.

Röportaj: Kübra Coşkun
Editoryal: www.istanbul.net.tr
17.10.2018

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT