Yeraltı Cami

Adres: Kemankeş Cad. Karantina Sok. No: 20 Karaköy Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 244 04 18

Paylaş: TwitterFacebookGoogle+

istanbul.net.trHaziran 1, 2012

Caminin esasının Tiberyos II. zamanına ait bir mabet olduğu söylenilmektedir. Bir rivayete göre H. 96 (714) yılında İstanbul’u almak için gelen Arap Orduları burada yedi yıl kalmış savaşta şehit edilenlerden bazıları buraya defnedilmiştir. Arap Orduları Şam7a dönerken Asker’in önemli eşyalarından bazıları bu mahzene konulmuş kapısının üzerine kurşun dökülmüş. Kurşunlu mahzen sözü buradan kaynaklanmaktadır.

Bu sahabelerden birinin mezarı Türkler tarafından türbe haline sokulmuş diğer ikisi de parmaklıklarla çevrili mezar haline getirilmiştir. Bu eski yapı I. Mahmud ve III. Osman zamanında Sadrazam’lıkta bulunan Bahir Mustafa Paşa tarafından cami haline getirilmiştir.

Mimari Yapısı:

Yer altı Camii tonozlardan mürekkep olup, dört kapısı vardır. Arka kapıya merdivenle inilir. İkisi deniz tarafından, ikisi de kara tarafından toprak seviyesindedir. Caminin içinde 56 paye vardır. Üstü tonozlarla örtülüdür. Payelerin üzeri yarım kubbeden oluşmaktadır. Kule şeklindeki tek şerefeli minaresi depremden yıkıldıktan sonra Sultan I. Mahmud Minareyi de yaptırmıştır.

Müştemilatı:

Caminin yanında bulunan dört katlı binanın giriş katı tuvalet ve şadırvan, üst katları ise görevlileri ait lojmandır. Cami içerisinde, Emeviler zamanında İstanbul’un fethi için gelip esir edilen ve burada zindan hayatına mahkum olunan ve Sahabe-i Kiram’dan Amr bin As, Vehb bin Hüseyra, Sufyan ibni Uyeyne (R.A.) lara isnat edilen makamlar vardır.

Bir İmam Hatip ve Müezzin Kayyımın görev yaptığı camimin okuma odası ve bayanlara namaz kılma yeri mevcuttur.

Kaynak: beyoglumuftulugu.gov.tr

İstanbul Camileri Fotoğraf Galerisi için Tıklayın

istanbul.net.trKültür EtkinlikSinemaKitapYeme İçmeAlışverişUlaşımİstanbul RehberiSarı SayfalarOtel RehberiGezi Rehberiİstanbul HaberleriKent RehberiSöyleşi RöportajKritikÜyelikHava Durumu