Sinematerapi: İlişkide Aile Etkiler

Tarihler: 28 Şubat 2018 Çarşamba ~ 28 Şubat 2018 Çarşamba 28 Şubat 2018 20:00

Yer: Zorlu PSM, Sky Lounge

Ücret: 1. Kategori - 150.00 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00 Biletix Satış Noktaları,www.biletix.com ve Mekan gişe

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Şub 28, 2018 ~ Şub 28, 2018
Sinematerapi: İlişkide Aile Etkileri etkinliği Zorlu PSM, Sky Lounge'ta...

Sinematerapi:
İlişkide Aile Etkileri

Atölye, Zorlu PSM ve Human Art iş birliğiyle gerçekleşmektedir. 

Eğitmen:
Psikoterapist Şule Öncü 
Sinematerapi Atölyesi, film izleme hazzıyla içgörü ve farkındalık kazandıran psikolojik yorumları bir araya getiren, iyileştirici bir öğrenme ve gelişim platformudur. İlişkilerimizin kaderini belirleyen temaların ele alındığı seminerlerden oluşur. 

Atölye; kendini ve ötekileri daha iyi anlamak, ilişkilerindeki aksaklıkları gidermek,sorunlarına farklı bakış açılarıyla bakabilmek ve çözüm üretebilmek, gündelik ve varoluşsal zorluklara karşı daha esnek ve dayanıklı olmak, bireysel potansiyelini gerçekleştirmek,hayatını anlamlandırmak ve yaşamını renklendirmek isteyen yetişkin bireyler içindir.

18 yaşını doldurmuş, her meslekten bireyler katılabilir. Çiftlerin ve ailelerin birlikte katılımları mümkün ve uygundur. 

Her atölye oturumunda ele alınan temayla birebir örtüşen beş ila yedi filmden sahneler izlenir. Her sahnenin ardından Şule Öncü, psikoterapi birikimi ve deneyimi çerçevesinde sahneyi yorumlar: Filmdeki bireyler ne istiyorlar, ihtiyaçları ne, kendilerinden ve birbirlerinden ne yapmaya çalışıyorlar, dirençleri ne yönde, bireylerdeki ve ilişkideki sorun nerede, nasıl daha iyi olabilir.Filmi bu hatlar üzerinden okuyarak; bir durumu, sorunu ya da ilişkiyi anlamaya ve baş etmeye çalışırken neye, nasıl, neden ve hangi perspektiflerden bakılabileceğini anlatır ve katılımcılardan gelen soruları yanıtlar. 

Atölyede film sahnelerine hep birlikte gösterilen dikkat, gerçek hayatta da karşılığını bulmakta; işlevsel ve iyileştirici bir dikkat ve farkındalık pratiğine dönüşmekte. 

Bu dikkat, aynı zamanda bir terapistin danışanına gösterdiği dikkat olduğundan, katılımcılar atölyede kendilerine ve ilişkilerine bir terapist gözüyle bakmayı, kendilerinin terapisti olmayı da deneyimliyorlar.  

Film izleyerek, dolayısıyla özdeşim üzerinden duyguya ulaşarak çalışıldığı için atölyede öğrenilenler kalıcı oluyor, duygusal zekayı destekliyor. Kişiyi yaşama ve başkalarına karşı daha açık, daha dayanıklı kılıyor. Kendi çözümlerini ve anlamlarını üretebilmesine, ilişkilerine yerleşebilmesine katkı sağlıyor. 

Sinematerapi 24 Ocak’tan itibaren Çarşamba günleri saat 20:00 - 22:30 saatleri arasında gerçekleşecek.

Aylık program:
24 Ocak - Bağlanma - Bireyselleşme
31 Ocak - Yakınlık – Mesafe – Sınırlar 
7 Şubat - Cinsellik
14 Şubat - Aşk
21 Şubat - Aldatma
28 Şubat - İlişkide Aile Etkileri
7 Mart - Kadınlık Erkeklik Sorunları  
14 Mart - İlişkinin Dönüşümü

İlişkide Aile Etkileri 
Filmler: 
- American Beauty 
- The Squid and a Whale 
- Babam ve Oğlum 
- Buffalo 66 
- Mayıs Sıkıntısı 
- Pandoranın Kutusu 
- Everybody Loves Raymond 

Oturumda ele alınacak olan alt konular: 
Aile doğal bir yapı mıdır? Gerekli midir?
Aile normları nasıl oluşur?
Aile bizi nasıl hasta eder?
Psikolojik aile mirasını reddetmek mümkün mü? Nasıl?
Geleneksel Türk ailesinin temel sorunları 
Bireyin gelişimine en uygun aile yapısı nasıldır? 
Aile içindeki güç dengeleri nasıl değişir?
Rol dağılımı mı, rol paylaşımı mı? 
Kardeş kıskançlığı neden olur, nasıl çözülür?
Mutlu aile mümkün mü? Nasıl?

Atölyeden kesitler:
“Uzun bir süredir ailelere doğup ailelerde yetişiyoruz. Ve özellikle izole çekirdek aile, yalıtkan ve yozlaşmaya yatkın doğasıyla hem bireydeki olası patolojinin dallanıp budaklanmasına, hem de mutsuzluğun kök salmasına elverişli ortamı sağlıyor. İnsan mutsuz olmayı, mutsuzlukta soluklanmayı, mutsuzluktan beslenmeyi (mecbur kalıp çöplükten beslenir gibi) ailede öğreniyor.

Ailevi mutsuzluğa baktığımızda karşımıza hemen her zaman iletişim ve etkileşim sorunları çıkar. Mutsuzluk içsel olduğu kadar interaksiyoneldir. Öznelerarası alandaki kara delik, tarafların yaşam enerjilerini, duygularını, doğal bağ kurma yeteneklerini, dolayısıyla mutlu olma ihtimallerini içine çeker, yutar, soğurur. 

Dolayısıyla aile, mutluluk üzerinde son derece belirleyici bir faktör. Ama şunu da unutmamak ger-ek; alim de zalim de ailede yetişir. Ve ikisi de aynı aileden çıkabilir. Zalim, her şeyden önce kendine zalim ve sonuç olarak mutsuzdur. Alimse çoğu zaman zulmün/ mutsuzluğun üstesinden gelebilmek için alim olur. Ve bazen çocuklar, ebeveynlerinin mutsuzluğuna karşı kendilerini savunurken güçlenir, hem kendileri hem de başkaları için mutsuzlukla baş etmenin özgün yollarını keşfederler. Bir çok sanatçı, bilim adamı ve psikoterapist, insan canlısının bu dönüştürücü ve iyileştirici özelliğine örnektir. 

Özellikle derin katmanda kurulan bağlar, karşılıklı anlayış ve dayanışma zemininde yapılanabilen ilişkiler, köken aileden gelen mutsuzluğa direnişin en güçlü desteğidir.

Hayatını alacaklı gibi yaşamak garantili mutsuzluktur. Ebeveynden tahsil edilemeyen ve vazgeçile-meyen alacakları yanlış kişilerden yanlış yöntemlerle tahsil etmeye çalışmak, kabul ve onayı yanlış yerde aramak ve bir türlü bulamamak, önemli bir mutsuzluk sebebidir. Aileden kalan mutsuzluk mirasını reddin yanı sıra, geçmişe dönük muhasebe defterlerini fark etmek ve uygun şekilde ka-patmak, mutluluk için yeni bir sayfa açabilmek adına kilit faktördür.” 

Alıntılar:
Şule Öncü / Yatıyorum bir şey diyor musun?

*Filmleri önceden izlemiş olmak şart değildir. Sunum sırasında gerekli bilgi verilir.

Şule Öncü kimdir?
Şule Öncü, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunu psikoterapist ve yazar. Uzmanlık alanları; bireysel psikoterapi, çift ve aile terapisi, psikodrama grup terapisi. Psikoterapinin yanı sıra kendi tasarımı olan Sinematerapi Atölyesi ve Yaratıcı Psikoloji Atölyelerini yönetiyor, üniversitelerde konferanslar veriyor. Kadın-erkek ilişkilerini konu alan psikoterapi kitabı Yatıyorum bir şey diyor musun? Eylül 2017’de yayımlandı. Diğer kitapları; insan doğasına dair ikilemleri konu alan Gertrude 2’ye nasıl bölündü? (roman) 2008’de, erkeklik-kadınlık halleri üzerine metinlerden oluşan Zaaf (öykü) 2012’de yayımlandı.  Bazı metinleri; Psikeart, Psikesinema, Psychologies, Radikal gazetesi, Tempo dergisi, Eşik Cini ve İZ dergileri ile kendi internet sitesinde yer almakta. Psikoterapi çalışmalarını İstanbul Nişantaşı’nda sürdürüyor. 

- 18 yaş sınırı vardır.- Organizasyon şirketinin programda ve bilet fiyatlarında değişiklik yapma hakkı saklıdır.- Zorlu Performans Sanatları Merkezi, indirimli bilet satın alma koşullarında değişiklik yapma hakkını saklı tutar.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT