“Site Atölyeleri”

Tarihler: 15 Eylül 2009 Salı ~ 27 Aralık 2009 Pazar

Yer: İstanbul Modern Sanat Müzesi

Nereden Alınır: www.istanbulmodern.org

Adres: Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No:4 34433 Karaköy - İstanbul Karaköy İstanbul

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eyl 15, 2009 ~ Ara 27, 2009
“Site Atölyeleri”
İstanbul Modern, Centre Georges Pompidou işbirliğiyle ve Eğitim Sponsoru Garanti Bankası’nın katkılarıyla, “Genç İstanbul Modern” etkinliklerinin altıncısı olan “Site Atölyeleri”nde, çocukları ve gençleri “Su İçinde Suluboya” çalışmalarına çağırıyor.

11 Eylül 2009 - 10 Ocak 2010 tarihleri arasında İstanbul Modern’de Garanti Bankası sponsorluğunda düzenlenen “Site” sergisinin etkinlikleri, Genç İstanbul Modern’e taşınıyor. Sarkis’in kıyafet ve fotoğraflardan oluşan özel bir düzenlemesi ile Genç İstanbul Modern, çocukları ve gençleri sanatçının atölyesini çağrıştıran bir ortamda, sanatta yeni deneyimlere davet ediyor.

Site Atölyeleri, Sarkis’in sanat yaşamını tanımaya, eserlerini keşfetmeye ve sanatçının “Su İçinde Suluboya” uygulamasını denemeye olanak tanıyor. Ayrıca Türk ve Fransız çocukları ve gençleri sanal ortamda buluşturuyor. Bu atölye çalışmaları, İstanbul Modern Sanat Müzesi’nden sonra, 17 Şubat – 21 Haziran 2010 tarihleri arasında Centre Georges Pompidou Müzesi’nde sürecek.

Eğitmenler eşliğinde yapılacak bir buçuk saatlik Site Atölyeleri, çocuklara ve gençlere, sergi gezisi ve “Su İçinde Suluboya” uygulaması olmak üzere iki farklı etkinlik sunuyor. Sergi gezisine Genç İstanbul Modern’deki kıyafet ve fotoğraflardan oluşan düzenlemeyi incelemekle başlayan çocuklar ve gençler, sanatçının yeniden inşa ettiği kentte ve bu kentin mekânlarında geziniyor. Bu mekânlardaki kahramanlarla tanışıyor, Sarkis’in “Site”sini sesiyle, kokusuyla, ışığıyla tanıyorlar. Bu gezide Sarkis’in anlattığı olaylara, geçmişine ve gelecek öngörülerine tanıklık ediyorlar.

“Su İçinde Suluboya” uygulamasında çocuklar ve gençler, su doldurulmuş kaplarda, sanatçının seçtiği renklerle çalışıyor. Bu çalışma, sanatta sonuca değil, üretim sürecine odaklanıyor. Çocuklar ve gençler kâğıt yerine suya resim yaparak, renklerin su yüzeyini yırtan, uzayan, esneyen, kıvrılan, bükülen, birbirinden kopan, bir araya gelen, buluşan, birbirine dokunan hareketini yönetiyor. Bu ilk deneyimlerini fotoğraflayıp, anı olarak yanlarında götürüyorlar. İsteyenler de fotoğraflarını Pompidou Müzesi’ndeki Fransız çocuklara ve gençlere gönderilmek üzere İstanbul Modern’de bırakıyor.

Ayrıca “Site Atölyeleri”ne katılan her çocuk ve genç, özel tasarlanan günlüklere yazı ya da resimle izlenimlerini aktararak bu serginin güncesini tutuyor. Aynı zamanda İstanbul Modern’de ve Pompidou’da uygulanan atölye çalışmaları süresince oluşturulan blog sayfasında, Fransız ve Türk çocuklar ve gençler buluşarak deneyimlerini paylaşıyor. Böylelikle sergiye ilişkin kültürlerarası bir bellek ortaya çıkıyor.

Hafta içi her gün, okul gruplarına yönelik olarak Genç İstanbul Modern’de düzenlenen Site Atölyeleri, hafta sonları müzeyi ziyaret etmek isteyen çocuklar ve gençler için uygulanıyor. Etkinlikler saat 10.00 ve 14.00’te 90 dakikalık sürelerle gerçekleştiriliyor.

“Su İçinde Suluboya”
Sarkis, sanatın bir süreç mi, yoksa bu sürecin sonucunda ortaya çıkan bir eser mi olduğu sorusuna icat ettiği uygulamayla yanıt verir. Rengin sudaki hızının keşfedildiği, kişisel ifadelerin yaratıldığı, akışkan ve değişken temsillerin oluşturulduğu “Su İçinde Suluboya” çalışması, uygulayıcısına yaratım sürecinin bilincine varmayı vaat eder.

Sarkis’in “Su İçinde Suluboya” uygulamasının doğuşu çocukluğuna kadar uzanır. Onu sanat icra etmeye iten ilk resim, Munch’un 1893 yılında yaptığı “Çığlık” adlı eseridir. Sanatçı, “Su İçinde Suluboya” çalışmasını 1997 yılında ilk kez uyguladığında, yine aynı eserden hareket eder. Sarkis’e göre “Çığlık”, kulaklarını kapatmış bir çocuğu çevreleyen bağırışların resmidir. Sanatçı, “Çığlık” resminde işittiği sesleri, “Su İçinde Suluboya” icrası ile rengin hareketlerine taşır. Sarkis, bu deneyimi bir atölye uygulamasına dönüştürerek, dünyanın birçok ülkesinde yediden yetmişe binlerce kişiyle paylaşıyor.

Atölye katılımcıları, suluboyayı kâğıt yerine su üzerinde uygular. Bu atölyelerin kahramanları, hem suda gezinen renkler hem de renklere yön verenlerdir. Sanatçının keşif ve deneylerle dolu sanat yaşamının bir parçası olan bu uygulama, akışkanlığın, geçiciliğin ve anın sınırlarını zorlayarak yeni anlamlar doğurur. Sıradan gibi görünene dikkatlice bakılan, sayısız imgeler yaratan, hayal gücünü ve çağrışımları tetikleyen çocuksu bir deneyimdir bu...

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT