Yazar Okumaları: Sevim Burak

Yazar Okumaları: Sevim Burak

Tarihler: 17 Aralık 2020 Perşembe ~ 18 Aralık 2020 Cuma 17 Aralık 19:00 - 18 Aralık 20:30

Yer: Post Akademi Zoom

Ücret: Bilet - 105 TRY

Nereden Alınır: www.biletino.com

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ara 17, 2020 ~ Ara 18, 2020

Sevim Burak Türkçe (minör) edebiyatın en deneysel ve en ‘avangard’ yazarlarından biri. 1963 tarihli Yanık Saraylar’dan son kitabı Afrika Dansı’na dek dilde arızalar çıkararak yazan, dili bir arıza-aygıtı olarak kullanan ve majör dilin içinde kendi minör alanını yaratan Sevim Burak dille yaptığı deneyler aracılığıyla yeni bir düşünce alanı da açıyor. Yazıya getirdiği ‘görsel’ yenilikleri, pastiş’i ve kolajı da göz önüne alarak Murathan Mungan’ın “malzemesi dil olan bir performans sanatçısı” diye tanımladığı Sevim Burak, sentaksı ve grameri parçalayarak baskıcı Büyük Öteki’ne karşı bir mücadeleyi de yazınsal olarak sürdürdü. Kendini en yakın bulduğu yazarlar arasında hep Kafka ve Beckett’i gösterdi.

Kendi yazısı üzerine çokça düşünen Burak, kendi ‘okurlarını’ ya da ‘ruh ikizleri’ni de şöyle tanımlıyor:

“Bu dünyayı izleyenlere bir halt yok. Açıkgözler için hiçbir şey yazmayacağım. Dünyalarını kaybetmişler için... yazacağım. Erken bunamışlara, hayalperestlere, çok acıklılara, bu dünyadan gitmek üzere hazırlık yapanlara yazacağım. Yalnız aklını kaybetmişlerle bu dünyayı paylaşacağım. Aşktan aklını oynatanlara, şizofrenlere, aşırı romantiklere ve aşırı sadistlere, delilere yazacağım...”

Yazmanın kendisi için “Neredeyse yasadışı bir mücadele” olduğunu söyleyen Sevim Burak’ı bu atölyede Deleuze ve Guattari’nin ‘minör oluş,’ ‘oluş metni,’ ‘şizo-özne’ ve ‘minör edebiyat’ kavramsallaştırmaları üzerinden ve Foucault’nun ‘deliliğin sessiz dili’ kavrayışı ve Lacan’ın ‘gerçek’ nosyonu çerçevesinden inceleyip, Türkiye’de bir ‘azınlık dili’ ya da ‘minör dil’ yaratmanın, hakim gramere ve simgesel düzene karşı başka bir alan açmanın, ‘kapma aygıtları’na karşı bir yazınsal mücadele vermenin, ‘görsel-işitsel bir yazı rejimi’ kurmanın ve yazıyı bir ‘performans aracı’ olarak kullanmanın imkanları ve çeşitleri üzerine de düşünmüş olacağız.

Atölye sonucunda katılımcılardan (mümkünse) Sevim Burak üzerine bir yazı yazmaları istenecektir.

Program:

Ders 1: Sevim Burak ve ‘minör edebiyat’

Ders 2: Sevim Burak ve ‘metnin deliliği’

İncelenecek Metinler:

Yanık Saraylar

Sahibinin Sesi

Ford Mach 1

Everest My Lord İşte Baş İşte Gövde İşte Kanatlar

Palyaço Ruşen

Afrika Dansı

BİLETLER:

1 - Bilet - 105 TRY

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT