Bu Dünyada Kadın Olmak / İstanbul´da Kadın Olmak

Tarihler: 05 Kasım 2010 Cuma ~ 06 Kasım 2010 Cumartesi 09:00

Yer: İstanbul Kongre Merkezi

Adres: Taş kışla Cad. No:1 Taksim / İstanbul Taksim İstanbul

Telefon: 0212 368 12 34

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Kas 5, 2010 ~ Kas 6, 2010

Türkiye ve Dünya’da, kadınların problemlerine yaklaşımda ve çözüm arayışlarında ortak bakış ve dil birliği oluşturmak, ortak girişimlerde bulunmak, mevcut girişimleri desteklemek ve diyalogu güçlendirmeyi hedefleyen WOMANİst. / KADINİst - Uluslararası İstanbul Kadın Buluşması, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve İKAM’ın ortak çalışmaları ile 5-6 Kasım tarihlerinde İstanbul’da.

Program kapsamında, 2 gün boyunca kadın sorunlarının çözümünde yerel ve uluslararası yöntem ve değerlendirmelerin yapılacağı oturumlar, tartışmalar ve sergiler düzenleniyor.

WOMANİst. / KADINİst olarak adlandırılan program, bu isme uygun bir içerikle yalnızca entelektüel-zihinsel alanda kalmayarak renkli etkinliklerle, medeniyetler başkentinden, dünyanın kalbine akıyor.

Uluslararası Kampanya Sunumları
Birçok kampanya; kadın sorunlarına dikkat çekerek; farkındalık ve duyarlılık oluşturacak. Kadın sorunlarının çözülmesi için adım atılmasını sağlayan, bir taraftan eleştirirken bir taraftan çözüm için teşvik eden yerel ve uluslararası kampanyalar İstanbul`dan bir kez daha dünyaya seslenmek imkanı buluyor. Uzmanlar tarafından yapılacak sunumların içerikleri sinevizyon, poster ve broşürle destekleniyor.

4 kampanya program içerisinde sunulacak;
*Women Friendly Cities / Kadın Dostu Kentler
*White Ribbon / Beyaz Kurdela
*Say No, UNITE / Hayır Deyin Birleşin
*We want a Job / Çalışmak İstiyoruz

30 Yılda Nereden Nereye?
Cedaw+30

1979 yılında; Birleşmiş Milletler “Kadına Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi`ni kabul etti. Aradan geçen 30 yıl içinde, sözleşmenin gerekleri ne kadar yerine getirildi? Dünya, kadına yönelik ayrımcılığın önlenmesinde ne kadar yol aldı? Sürece nasıl katkı sunulabilir? CEDAW ile ilgili aksayan yönler, başarılar, kısıtlamalar WOMANist.’de ele alınıyor.

Kadının Hayata Etkin Katılım İçin Şiddete Son
Kadına Karşı Şiddet

Kadına karşı şiddet, en yaygın ve en sık rastlanılan insan hakları ihlallerinden. İşte tam da bu nedenle kadına karşı şiddet, çözümlenmesi gereken en temel sorundur. Şiddetin farklı çeşitleriyle farklı boyutlarda karşı karşıya kalan kadınların sayısı uzun yıllar boyunca sürdürülmekte olan mücadeleye rağmen azalmıyor. Kadına karşı şiddete bir son vermek amacıyla daha fazla ve daha farklı neler yapılmalı sorusu tartışılıyor, sorunun çözümüne İstanbul`dan bir katkı sunuluyor.

Bir İnsanlık Problemi Kadın Yoksulluğu
Kadın Yoksulluğu ve Sosyal Adalet

Sosyal adalet anlayışının geliştirilmesi kadının güçlenmesi ve eşitliğin sağlanmasında en temel gerekçelerden biri olarak dünya kadın gündeminde yer almaktadır ve konunun önemine binaen 2010, “Avrupa Yoksullukla ve Toplumsal Dışlanmayla Mücadele Yılı” ilan edildi. Bu oturumda; dünyada gereği kadar tartışılmamış olan kadın yoksulluğu masaya yatırılarak, konu bütün boyutları ile tartışılıp, çözüm önerileri geliştiriliyor.

Kadının Medya Konumlaması Medyanın Kadın Konumlaması
Toplumsal Cinsiyet ve Medya

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında yasal bir boşluk olmadığı halde, çözümlerin kimi zaman gecikmesinin kaynağı uygulamalarda ve kamuoyunda farkındalığın oluşmasında önemli bir rolü olması beklenen medyanın işlevindedir. Toplumsal bilincin dönüşmesi için hayati önemi olan bu konuyu bütün boyutları ile ele alınıyor.

Eşitliğin sağlanmasında yerel mevzuat ve uygulamalar kadar zihniyet değişimi de gereklidir ve medyanın bu değişime katkıda bulunması beklenmektedir.

TOPLUMSAL CİNSİYETTE TOPLUMSAL BİLİNCE DOĞRU
KADIN DOSTU KENTLER

Konut, güvenlik, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi alanlarda alınan yerel ya da merkezi kararlar, kadınları doğrudan etkilemektedir. Oysa kent yapılandırılırken nüfusun yarısını oluşturan kadınlara dair ihtiyaçlara fazlaca dikkat edilmemektedir. Toplumsal cinsiyet konusunda bilinçlenmenin bir ürünü olan “Kadın Dostu Kentler” anlayışı ile temel günlük yaşama dair kadın sorunlarının kent bazında çözümü; kadınların, yerel karar alma süreçlerine tam ve eşit bir biçimde katılmalarıyla mümkündür. Kadın Dostu Kentler Oturumu; planlamasında, oluşumunda, günlük yaşamında kadınların aktif bir biçimde rol aldığı kadın dostu kentler yaratma yolunda tecrübeleri, alınan mesafeyi, sorunları, çözüm ve önerileri paylaşıyor.

Workshop
Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması ve Kadına Yönelik Şiddetin Engellenmesinde Erkek Çocuklarını Nasıl İşin İçine Katabiliriz?

Tartışma
Kadın STK’lar ve Kadın Parlamenterler Birlikte Nasıl Daha İyi Çalışabilir?

Kadınİst Uluslararası İstanbul Kadın Buluşması Programı

5 KASIM 2010, CUMA
09:00 - 09:30 Karşılama – Kayıt
09:30 - 12:00 AÇILIŞ PROGRAMI VE PROTOKOL KONUŞMALARI
Kadın Çalışmaları Sergisi, Kadınist. Kütüphanesi Ve Kültür Sanat Sergilerinin Açılışı
12:00 - 13:00 Öğle Yemeği
13:00 - 14:30 1. OTURUM: Kadın Yoksulluğu ve Sosyal Adalet
14:30 - 14:45 Ara
14:45 - 15:15 1. Uluslararası Kampanya Sunumu: White Ribbon / Beyaz Kurdele (Kanada), Michael Kaufman (Beyaz Kurdele Kurucusu)
15:15– 15:30 Kahve Arası
15:30-16:00 2. Uluslararası Kampanya Sunumu: Women Friendly Cities / Kadın Dostu Kentler BMOP (UNFPA Türkiye)
16:00 - 16:15 Ara
16:15-18:15 ÖZEL OTURUM: CEDAW +30: 30 Yılda Ne Yol Kat Edildi?
GÜN BOYU Kadın Çalışmaları Sergisi
Osmanlı Dönemi Kadın Kıyafetleri Sergisi – Cemile Gül
‘OTTOWOMAN’ Resim Sergisi - Reyyan Somuncuoğlu
“ Kadın” Fotoğraf Sergisi -Ethem Onur Parlar, Mete Okumuş
İSMEK (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları) Sergisi
KKM (İBB Kadın Koordinasyon Merkezi) Sergisi
KADINist. Kütüphanesi, Onur Konuğu Sn. Prof. Dr. Nilüfer Narlı
Filmmor Film Gösterimleri

6 KASIM 2010, CUMARTESİ
09:30- 10:00 Karşılama - Kayıt
10:00- 11:30 2. OTURUM: Kadın Dostu Kentler
10:00- 11:30 WORKSHOP: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması ve Kadına Karşı Şiddetin Engellenmesinde Erkekleri ve Erkek Çocukları Nasıl İşin İçine Katabiliriz?
11:30 – 11:45 Kahve Arası
11:45 – 12:15 3. Uluslararası Kampanya Sunumu: Say NO – ‘UNiTE’ to End Violence against Women Campaign /HAYIR Deyin – Kadına Karşı Şiddete Son Vermek için BİRLEŞİN Kampanyası (UNIFEM) Urjasi Rudra (HAYIR Deyin Kampanyası Koordinatörü, UNIFEM)
12:15 -12:30 Ara
12:30 -13:00 4. Uluslararası Kampanya Sunumu: ÇALIŞMAK İSTİYORUZ / WE WANT A JOB (KAGİDER Türkiye Kadın Girişimciler Derneği)
13:00 – 14:00 Öğle Yemeği
14:00– 15:30 3. OTURUM: Toplumsal Cinsiyet ve Medya
14:00– 15:30 AÇIK TARTIŞMA: Kadın STKlar ve Kadın Parlamenterler Birlikte Nasıl Daha İyi Çalışabilir? 14:00-17:00 PANEL: "İstanbul Sahnelerinde Kadınlar" / İSTANBUL KADIN – KADIN İSTANBUL Projesi (Kadın Eserleri Kütüphanesi Vakfı tarafından)
15:30-15:45 Ara
15:45 -16:30 ÖRNEK UYGULAMA: Women Can Do It / Kadınlar Yapabilir (Güney Doğu Avrupa Ülkeleri) 16:30– 16:45 Kahve Arası
16:45- 18:15 4. OTURUM: Kadına Karşı Şiddet
GÜN BOYU Kadın Çalışmaları Sergisi
Osmanlı Dönemi Kadın Kıyafetleri Sergisi – Cemile Gül
‘OTTOWOMAN’ Resim Sergisi - Reyyan Somuncuoğlu
“ Kadın” Fotoğraf Sergisi -Ethem Onur Parlar, Mete Okumuş
İSMEK (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları) Sergisi
KKM (İBB Kadın Koordinasyon Merkezi) Sergisi
KADINist. Kütüphanesi, Onur Konuğu Sn. Prof. Dr. Nilüfer Narlı
Filmmor Film Gösterimleri

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT