İspanyol Sineması: Yakın ve Uzak Her On Yıl için Bir Film

Tarihler: 16 Mart 2011 Çarşamba ~ 27 Mart 2011 Pazar

Yer: İstanbul Cervantes Enstitusu

Adres: Tarlabaşı Bulvarı, Zambak Sok. Taksim İstanbul Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 292 65 36

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 16, 2011 ~ Mar 27, 2011

Pera Film’in, 16 – 27 Mart 2011 tarhileri arasında İstanbul Cervantes Enstitüsü ile birlikte düzenlediği Yakın ve Uzak: Her On Yıl İçin Bir Film adlı programı, altı filmlik bir seçkiyle izleyicileri İspanyol sineması tarihinde bir yolculuğa çıkarıyor, bellekleri tazeliyor. 1950’lerle başlayıp 2000’lerde son bulan yolculuk, İspanyol kültür ve sinemasının yenilikçi ve sıradışı yanlarını gözler önüne seriyor. Filmlerin her biri, dönemlerini en özgün şekilde yansıtan ünlü yapıtlar.

1952 yapımı zeka dolu, çok katmanlı ve sarsıcı Hoşgeldiniz Bay Marshall, İkinci Dünya Savaşı sonrasında bir Kastilya köyünde, Avrupa Kalkınma Programı’nı sunmak üzere Amerikalıların geleceği haberiyle çalkalanan köyde yaşanan entrikaları anlatır. Film, İspanyol sinema tarihinde bir dönüm noktasıdır. Berlanga’nın yanısıra Juan Antonio Bardem ile mizahçı Miguel Mihura’nın imzasını taşıyan filmde, İspanyol konukseverliğine övgü gibi başlayan hikaye silik köylülerle beceriksiz liderlerine dair hain ve eleştirel bir güldürüye dönüşür.

İspanya’da yasaklanan ve Vatikan tarafından kınanan 1961 yapımlı Viridiana, Luis Buñuel’in başyapıtı olarak kabul edilir ve cüretkar imgelemiyle bir sefiller şöleni resmedilir. Rahibe adayı Viridiana, Katolik ilkelerine bağlı kalmak adına var gücüyle çabalar, ancak şehvet düşkünü dayısı ve yoksullardan oluşan tuhaf bir grup onu idealizminin sınırlarıyla yüzleşmek zorunda bırakır. 1961 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü kazanan Viridiana cüretkar bir yapıt olma özelliğini günümüzde de koruyor.

Victor Erice’nin 1973 yapımı Arı Kovanın Ruhu büyüleyici güzellikteki filmi, sinema tarihinin en unutulmaz çocuk performanslarından birini de içeriyor. 1970’lerin en büyük İspanyol filmi olarak alkışlanan, görsel açıdan son derece zarif bir “uyanış şiiri” olan film, 1940’ların ilk yıllarında, İspanya İç Savaşı’nın yankıları taşrada hala duyulurken, küçük bir Castilla köyünde geçer.

1960’ların Franco dönemi İspanyasında toplumun farklı kesimlerinin acı gerçeklerini gözler önüne seren 1984 yapımlı Masum Azizler filminde, varlıklı bir aristokratın mülkünde çalışıp didinen yoksul bir ailenin hikayesi anlatılır. Alfredo Landa ve Francisco Rabal filmdeki rolleriyle 1984 Cannes Film Festivali’nde ödüle layık görüldüler ve “En İyi Aktör” ödülünü paylaştılar.

2000 yapımlı belgesel yönetmen Patricia Ferreira’nın Kim Olduğunu Biliyorum filninde akıl hastanesinde görev yapan psikiyatrist Paloma ve Mario adında bir hastanın ilişkisi işlenir.

Astronotlar görsel yeniliklerle dolu sıra dışı bir film. Orta yaşlı eroin bağımlısı Daniel’ın tuhaf detoksifikasyon süreci anlatılır.. Psikiyatristler, “normal yaşama” yeniden kazandırılması için adama on aşamalı bir programı takip etmesini salık vermişlerdir. Tesadüf eseri yaşamına giren Laura adlı genç kız, adamın rehabilitasyonunda etkili olacaktır ve ikili arasında şaşırtıcı ve dokunaklı bir aşk filizlenir.

Gösterim Programi

16 – 27 Mart 2011

16 Çarşamba
19:00 Hoşgeldiniz Bay Marshall

19 Cumartesi
14:00 Arı Kovanının Ruhu
16:00 Viridiana

20 Pazar
14:00 Masum Azizler
16:00 Astronotlar

18:00 Kim Olduğunu Biliyorum

25 Cuma
19:00 Kim Olduğunu Biliyorum

26 Cumartesi
14:00 Astronotlar
16:00 Arı Kovanının Ruhu

27 Pazar
14:00 Viridiana
16:00 Hoşgeldiniz Bay Marshall
18:00 Masum Azizler

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT