Brigitte Spiegeler - Mekânların İzinde / Tracing the Locus

Tarihler: 19 Şubat 2015 Perşembe ~ 12 Nisan 2015 Pazar

Yer: ART350

Adres: Bağdat Caddesi No: 350 34738 Kadıköy İstanbul

Telefon: 0216 369 80 50 - 0553 246 43 04

Web: http://http://www.art350.com

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Şub 19, 2015 ~ Nis 12, 2015

Brigitte Spiegeler’ın yeni kişisel sergisi ‘Mekânların İzinde’, farklı ülke, şehir ve mekânlardaki bireysel yolculuklarının somut bir yansıması niteliğini taşıyan işlerden oluşuyor.

Spiegeler hareket ediyor; bir mekândan diğerine, yerin ruhunun arayışında ve aynı zamanda ‘yer- olmayan’ mekânların izinde bir yolculuk sürüyor. Marc Auge’un deyimiyle bir yer tarihsel ya da ilişkili olarak tanımlanamıyorsa, belli bir kimlik kalıbına sokulamıyorsa, o yer ilişkisiz, tarihsiz ve kimliksiz olduğundan dolayı bir ‘yer-olmayan’ anlamı taşımaktadır. Post modern dünyada, hareket olanaklarımızın artmasıyla birlikte mekânla ilişkilerimiz de hızlanmış ve ilişkisizleşmiş durumda. Spiegeler, bu geçici mekânların ‘yer’ denilecek kadar anlamlı ve karakteristik olmadığını belirterek kendi fotoğraflarında onları somutlaştırıyor; bir istasyon, bir motor yolu, bir geçit veya bir otel odası olarak. Buralarda bulunan veya yolları kesişen insanlar birbirleriyle ilişkisiz gibi görünse de, aslında amaçları bakımından birbirleriy le ve hatta o mekânlara yakın ilişki kuruyor.

Sanatçıya göre bir mekân sadece bir ‘yer’ olarak tanımlanacak kadar basit değil; fiziksel gerçekliği olan birçok somut öğeden oluşan, şekli, dokusu ve renkleri olan ve bunların hepsiyle oluşan bir çevrenin /muhitin atmosferini ve karakterini oluşturan bir kavram. Bu atmosferdir ki, benzer ve hatta özdeş işlevleri ve farklı konumları olan mekânları, kendi eşsiz kültürel ve çevresel koşulları içerisinde somutlaştırmaya olanak sağlamaktadır. Spiegeler bize günlük hayatımızın mekânlarını gösteriyor. Günlük hayat telaşımız içinde belli sokaklardan, yerlerden geçiyor ve belki de o yerlerin karakterlerinin hayatımızı ve duygularımızı nasıl etkilediğini pek düşünmüyoruz. Durup düşündüğümüz zaman ise o mekânların bizim duygu, hareket ve hislerimizle var olan, atmosferde bizimle yaşayan birer organizma olduğunu fark ediyoruz.

Yaşadığımız deneyimlerin yansıması ve zamansızlığı Spiegeler’ın kamerası ve hisleriyle yeniden canlanıyor; sanatçının önderliğinde, zamansız ve yer-olmayan bir atmosferde, mekânların izini adım adım sürüyoruz…

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!
Unhandled Exception.
SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1064 syntax error, unexpected $end, expecting FTS_TERM or FTS_NUMB or '*'
You can find the error back in the log.