31. İstanbul Caz Festivali 3 Temmuz’da Başlıyor

31. İstanbul Caz Festivali 3 Temmuz’da Başlıyor

Etkinlik Etkinlik Haberleri 31. İstanbul Caz Festivali 3 Temmuz’da Başlıyor

31. İstanbul Caz Festivali, 3-18 Temmuz tarihleri arasında, keşifler ve klasiklerin yan yana durduğu, cazın yanı sıra rock, pop, blues, reggae, funk ve farklı türlere de yer veren çok çeşitli bir seçki sunacak.

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mart 6, 2024

İstanbul Caz Festivali, 3-18 Temmuz tarihleri arasında caz ve güncel müziğin en sevilen isimleriyle şehre geri dönüyor. 1994’ten bu yana her yıl İstanbul’da temmuzu caz ayına çeviren festivalin 31’incisi, Garanti BBVA’nın sponsorluğunda, aralarında Chris Isaak, Gregory Porter, Arlo Parks, Joshua Redman, YolanDa Brown, Baptiste Trotignon ve Modern Art Orchestra gibi usta sanatçı ve grupların yer aldığı programıyla müzikseverlerin karşısına çıkıyor.

Festival biletleri 29 Şubat’ta İKSV’nin Lale Kart üyeleri için başlayacak indirimli ve öncelikli satış döneminin ardından 5 Mart Salı günü genel satışa çıkıyor. Konser biletleri, 5 Mart’tan itibaren tüm Garanti BBVA kredi kartlarına %10 indirimli.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Garanti BBVA’nın sponsorluğunda düzenlenen 31. İstanbul Caz Festivali, 3-18 Temmuz tarihleri arasında, keşifler ve klasiklerin yan yana durduğu, cazın yanı sıra rock, pop, blues, reggae, funk ve farklı türlere de yer veren çok çeşitli bir seçki sunacak.

31. İstanbul Caz Festivali, 40’a yakın konserde usta isimlerden yeni keşiflere 200’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı ağırlayacak. 16 gün boyunca festivalin konuğu olacak isimler arasında cazı yeniden büyük kalabalıklarla buluşturan iki Grammy ödüllü Gregory Porter; rock’n roll’un çok yönlü ve romantik prensi Chris Isaak; zamansız ve yenilikçi müziğiyle yaşayan en büyük saksofonculardan Joshua Redman; İngiltere’nin dünyaya kazandırdığı başarılı kadın müzisyenlerden YolanDa Brown; ilk kez Türkiye’deki sevenleriyle buluşacak, R&B, soul ve indie’nin genç ve tutkulu şairi Arlo Parks; Avrupa’nın merak uyandırıcı ve dinamik caz piyanistlerinden Baptiste Trotignon ve Kornél Fekete-Kovács yönetimindeki Avrupa’nın iddialı orkestralarından Modern Art Orchestra yer alıyor.

Festivalin gelenekselleşen etkinlikleri bu yıl da devam ediyor. Müzikseverlerin Kadıköy’de adım adım iyi müziğin peşinde dolaşacağı +1’li Gece Gezmesi’nin bu yılki konukları arasında Hollanda’dan Thomas Azier ve Baby’s Berserk, Türkiye’den Gevende ve Korhan Futacı gibi sevilen isimler yer alıyor. Caz Vapuru, müzikseverleri Boğaz’ın seslerine cazı karıştıran, neşeli bir pazar gününe çağıracak. Festivalin müziği şehrin dört bir köşesine yaydığı ve her yaştan izleyiciye hitap eden ücretsiz Parklarda Caz konserleri bu yıl da İstanbul'un parklarını festival alanına çevirecek.

Festivalin farklı mekânlara yayıldığı etkinliklere bu yıl bir yenisi daha ekleniyor. Pera’da Bir Caz Akşamı etkinliğinde müzikseverler, Beyoğlu’nda büyülü bir akşamda üç duraklı bir caz turuna çıkacaklar. Bu özel gecede izleyeceğimiz isimler Herbie Hancock’un “göz kamaştırıcı” olarak nitelendirdiği Estonyalı piyanist Kristjan Randalu, festivale özel hazırladığı Aretha Franklin repertuvarı ile Dilek Sert Erdoğan ve sürpriz bir konuğu ile piyanist Can Çankaya olacak. Gecenin durakları ise Salon İKSV, Minoa Pera ve Pera 77.

31. İstanbul Caz Festivali mesajları
28 Şubat akşamı Salon İKSV’de gerçekleşen basın toplantısında İKSV Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak, “1994’ten bu yana aralıksız sürdürdüğümüz ve gençliğini, canlılığını, dinamikliğini dinamizmini asla kaybetmeyen İstanbul Caz Festivali, izleyicilerine şehrin birbirinden farklı mekânlarında bu müziğin sürprizlere açık ve çeşitlilikten beslenen yapısını hissedecekleri bir program sunuyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı olarak İstanbul Caz Festivali’yle bir yandan efsanevi müzisyenleri şehrimizde ağırlarken diğer yandan da yeni ve heyecan verici sanatsal ortaklıklara imkân sağladığımız, genç müzisyenlere sahnelerimizi açarak müziğin geleceğine katkıda bulunabildiğimiz için mutluluk duyuyoruz. Festival sponsorumuz Garanti BBVA’ya 27 yıldır sürdürdükleri destek için içten teşekkürlerimizi sunuyor ve başta TC Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere festivale katkıda bulunan tüm kurum ve kuruluşlara, Lale Kart üyelerimize, sanatçılara, izleyicilere ve ekip arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum. İstanbul Caz Festivali’nin müzikseverlere ilham verici, unutulmaz anlar yaşatmasını diliyorum,” dedi.

Törende söz alan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ise “İstanbul Caz Festivali’nin serüvenine ilk gününden itibaren tanıklık etmek ve festivalin yıllar içinde gelişimini sürdürerek kendini hep yeni tuttuğunu görmek bana mutluluk veriyor. Festival bugün gençlere desteğini genişleterek sürdürüyor, dünya çapında dikkat çeken isimleri, festival izleyicisinin keşfetmekten zevk alacağı yeni yetenekleri İstanbul’da ağırlıyor. Tabii tüm bunları destekçilerimizin katkılarıyla yapabiliyor. İstanbul Caz Festivali yolculuğunda 27 yıldır yanımızda olan festival sponsorumuz Garanti BBVA’ya ve festivale katkıda bulunan tüm destekçilerimize teşekkür ediyorum,” dedi.

Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Murat Çağrı Süzer şöyle konuştu: “Sürdürülebilirlik stratejimizin bir parçası olarak, topluma ve sosyal hayata değer katacak projeleri destekliyor, erişilebilir kültür ve bilgi üretimine yönelik çalışmalara imza atıyoruz. Bu kapsamda Bankamızın İstanbul Caz Festivali’ne yönelik desteği, kültür sanat alanında gerçekleştirdiğimiz en kıymetli projelerden biri. Garanti BBVA ile cazın birbirine çok yakıştığını düşünerek, 1997’de başlayan desteğimizi ilk günkü heyecan ve coşkuyla sürdürüyoruz. Festivali, nitelikli sanat yoluyla toplumun tüm kesimlerine özellikle gençlere yönelik bir değer aktarımı fırsatı olarak görüyoruz. Festivalin müzikseverlerin gönlünde özel bir yer edindiğini, her yıl sabırsızlıkla beklendiğini bilmek de bizi motive ediyor. Garanti BBVA ve İKSV aynı amaç için birlikte hareket eden, güç birliği yapan iki kurum oldu. Kültür sanat alanında bu kadar uzun soluklu bir işbirliğinin örneğine az rastlanır. Festivalin başarısındaki en önemli unsurun bu birliktelik olduğuna inanıyoruz. Bu yıl 31.’si gerçekleşecek Festivale 27 yıldır kesintisiz destek vermekten mutluluk duyuyoruz.”

İstanbul Caz Festivali Direktörü Harun İzer şunları belirtti: “Her zaman olduğu gibi bu yıl da İstanbul Caz Festivali’nde cazın ve güncel müziğin farklı renklerini içeren keyifli bir program hazırladık. İstanbullu seyircileri olduğu kadar Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve yakın coğrafyanın çeşitli ülkelerinden seyircilerimizi Temmuz ayında festivalimizde ağırlamak için heyecanlanıyoruz. Başta 27 yıldır festivalimize destek veren Garanti BBVA ve uzun yıllardır festivalimizin en büyük destekçilerinden TC Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, bu festivalin gerçekleştirilmesi için bize destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz.”

Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülleri: Nilüfer Verdi ve Nino Varon
31. İstanbul Caz Festivali’nde Yaşam Boyu Başarı Ödülü bu yıl Türkiye caz tarihinin iki önemli ismine, Türkiye’nin ilk kadın caz piyanisti Nilüfer Verdi ve yapımcı, besteci ve müzisyen Nino Varon’a sunulacak.

Türkiye’nin ilk kadın caz piyanisti, besteci ve aranjör Nilüfer Verdi, müziğe küçük yaşta başladı. Liseden sonra eğitimine Berklee College of Music ve New York New School’da devam etti. Eğitim hayatı boyunca Jack Reilly, Ray Santisi, Bob Winter, Billy Pierce, Alex Ulanowsky gibi önemli isimlerle çalıştı. Türkiye’ye döndükten sonra çeşitli caz kulüplerinde dönemin saygın isimleriyle beraber çaldı, İstanbul, Ankara, Eskişehir, Alanya, Yapı Kredi, Akbank Caz Festivallerine katıldı. Başta Almanya, Çin, ABD, Kanada olmak üzere çeşitli ülkelerde konserler verdi. Verdi, kendi kompozisyonlarından oluşan Mânâ (1997) ve İzhar (2007) albümlerinin yanı sıra Ülkü Aybala Sunat ve Apostolos Sideris’le birlikte çalıştığı, türkülerden oluşan Knidost (2016) albümünü yayımladı. 2022’de Erdal Kızılçay ve Duygu Soylu ile “Talk to me” teklisini çıkardı.

Yapımcı, besteci ve müzisyen Nino Varon, 13 yaşında gitar çalmaya başladı. Liseden sonra ise amatör müzik gruplarında çalmaya devam etti. Cem Karaca ve Barış Manço ile tanıştı, Karaca ile uzun bir süre aynı sahneyi paylaştı. 1968’de plak yapımcılığına başladı. Aralarında Tanju Okan, Modern Folk Üçlüsü, Ajda Pekkan ve Kayahan gibi isimlerin olduğu birçok müzisyenin yapımcılığını üstlendi. “Nilüfer’i müzik dünyasına kazandıran isim” olarak da tanındı. Aynı zamanda birçok şarkı da besteledi. Atilla Özdemiroğlu, Şanar Yurdatapan ve Melike Demirağ ile beraber “Arkadaş” şarkısını yaptı; Tanju Okan’ın seslendirdiği “Hasret”in sözlerini yazdı. 1978 yılında yayımlanan, Türkiye’nin ilk caz albümü Jazz Semai’nin yapımcılığını üstlendi. 2008’de Ninovari, 2010’da Arka Pencere isimli iki albüm yayımladı. 2022’de Uğur Karan ile birlikte çalıştığı “La Vie Continue” ve “La Femmes du Cinema Turc” teklilerini çıkardı.

  Festival temmuz ayında yine İstanbul’un en keyifli açık hava mekânlarını caz sahnesine dönüştürecek
Festivale bu yıl evsahipliği yapacak mekânlar arasında Fransız Sarayı, The Marmara Esma Sultan Yalısı, Avusturya Konsolosluğu Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi, Rahmi M. Koç Müzesi, Sultan Park - Swissôtel The Bosphorus ve Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu yer alıyor.

Genç Caz+ konserleri ve albümü
Bu yıl 22. yaşını kutlayan Genç Caz+, Türkiye’de amatör veya yarı profesyonel olarak müzikle ilgilenen, 28 yaş altındaki genç müzisyen ve topluluklara festival programında yer alabilecekleri bir platform sağlıyor. Başvurular sonrasında belirlenecek müzisyen ve topluluklar, 31. İstanbul Caz Festivali kapsamında şehrin farklı semtlerindeki parklarda ücretsiz gerçekleştirilen Parklarda Caz etkinliklerinde uluslararası sanatçılarla aynı sahneyi paylaşma imkânı yakalayacak ve Genç Caz+ 24 albümünde yer almaya hak kazanacak.

. İKSV 50. Yıl Genç Sanatçı Fonu ve 2013 yılında aramızdan ayrılan müzik insanı Mehmet Uluğ’un anısını yaşatmak amacıyla oluşturulan Mehmet Uluğ Fonu’nun desteğiyle hayata geçirilen Genç Caz+ albümü bu yıl dördüncü kez yayımlanacak. Genç Caz+ konserlerine seçilecek topluluklar birer özgün eseriyle, dijital platformlarda yayımlanacak olan albümde yer alacak. Sony Music Türkiye işbirliğiyle gerçekleştirilen bu albüm projesiyle yetenekli ve umut vadeden genç müzisyenlerin yaratıcılık ve kariyer gelişimleri desteklenecek ve Türkiye’den dünyaya seslerini duyurmaları sağlanacak.

Bu sene Genç Caz+ Seçici Kurulu’nda müzisyen Ayşe Tütüncü, müzisyen Selen Gülün, müzisyen Volkan Öktem, radyo programcısı Dr. Hakan Rauf Tüfekçi, yazar Yekta Kopan, müzisyen Okan Kaya, Sony Music Türkiye Genel Müdürü Özden Bora, Akra Caz Festivali Direktörü Kadir Dursun, müzisyen Çağıl Kaya, Pozitif ve Babylon’un kurucularından Ahmet Uluğ ve İstanbul Caz Festivali Direktörü Harun İzer yer alıyor.

Genç Caz+ için son başvuru tarihi 19 Nisan Cuma. Ayrıntılı bilgi için: caz.iksv.org

Garanti BBVA Caz Sohbetleri
Bu yıl İstanbul Caz Festivali kapsamında özel bir söyleşi serisi de gerçekleştirilecek. Garanti BBVA Caz Söyleşileri başlığı altında ve Salt’ın evsahipliğindeki üç farklı söyleşide Türkiye’de caz ve güncel müziğin gelişimi ele alınacak ve müzikte güncel meseleler tartışılacak. Müzisyenler, müzik yazarları ve müzik sektöründen önemli kişilerin yer alacağı söyleşiler mart ve nisan aylarında, Salt Beyoğlu, Açık Sinema’da ücretsiz gerçekleştirilecek.

30 Nisan, Salı: Türkçe Pop’tan Jazz Semai’ye Bir Müzik İnsanı: Nino Varon ile Söyleşi - Moderatör: Murat Meriç

15 Mayıs, Çarşamba: Yapay Zeka Sonrası Müzik Yapmanın ve Dinlemenin Geleceği - Moderatör: Yekta Kopan (konuşmacılar daha sonra açıklanacaktır)

28 Mayıs, Salı: Türkiye’de Cazın Tarihini Yazan Kadınlar: Füsun Levet, Hülya Tunçağ, Sibel Köse ile Söyleşi

Festival biletleri 5 Mart Salı günü satışta
Lale Kart üyeleri için indirimli ön satışlar: 29 Şubat Perşembe-5 Mart Salı Genel satış: 5 Mart Salı,10.30

Festival biletleri, avantajlı dönem fiyatlarıyla, passo.com.tr, Passo mobil uygulaması, Passo perakende satış noktaları ve İKSV ana gişeden (Pazar hariç her gün 10.00-13.00 ve 14.00-18.00 arası) satın alınabilir.

Festival Ödül Gecesi - Saint Privat, Modern Art Orchestra feat. Kornél Fekete-Kovács, Joshua Redman Quartet feat. Gabrielle Cavassa ve Pera'da Bir Caz Akşamı biletlerinde avantajlı dönem fiyatı olmayacaktır. İKSV Kurucu Sponsoru Eczacıbaşı desteğiyle festivalde öğrenciler için sınırlı sayıda Eczacıbaşı Genç Bilet 20 TL üzerinden satışa sunulacak.

31. İstanbul Caz Festivali biletleri, tüm Garanti BBVA kredi kartları ile %10 indirimli satın alınabilecek, kampanya 5 Mart’taki genel satışlarla başlayacak.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT