Contemporary Istanbul 2019

Contemporary Istanbul 2019

Etkinlik Etkinlik Haberleri Contemporary Istanbul 2019

12-15 Eylül tarihleri arasında 14. kez kapılarını açacak olan Contemporary Istanbul’un basın toplantısı 6 Eylül’de Sofa Otel HallArts’ta gerçekleştirildi.

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eylül 10, 2019

12-15 Eylül tarihleri arasında 14. kez kapılarını açacak olan Contemporary Istanbul’un basın toplantısı 6 Eylül’de Sofa Otel HallArts’ta gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Bülent Kahraman ve bu sene fuarın Artistik Diretörlüğünü üstelenen Fransız sanat araştırmacısı Anissa Touati toplantıda basın mensupları ile bir araya geldi.

Akbank ana sponsorluğunda Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı ile İstanbul Kongre Merkezi’nde 12-15 Eylül tarihleri arasında açık olacak fuarda bu yıl 23 ülkeden, 74 galeri, 510 sanatçı ve 1400’den fazla çağdaş sanat eseri yer alıyor. Bu yıl kadrosuna Fransız sanat araştırmacısı ve küratör Anissa Touati’yi katarak yoluna devam eden bölgenin öncü sanat fuarı CI uzun ve meşakkatli bir hazırlık döneminden geçti. Basın toplantısının ev sahipliğini üstlenen Ali Güreli, Hasan Bülent Kahraman ve Anissa Touati bu yıl 14.’sü düzenlenen fuarla ilgili görüşlerini ve fuara gelecek olan sanatseverleri nelerin beklediğini toplantıda anlattılar.

Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli:
“Contemporary Istanbul 14 yaşına geldi… Dünyada 21. Sanat fuarı olarak yaşamına 2006 yılında başlayan Contemporary Istanbul, bugün 300’den fazla fuarın içinde yoluna her yıl güçlenerek, değişerek ve bütün zorluklara rağmen başarı ile devam ediyor. Bu geçen 14 yılda hemen her an yanı başımızda olan ve zor yılları aşmamızda destek olan ana sponsorumuz Akbank’a ve değerli Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’e teşekkür ediyorum. Contemporary Istanbul, tüm dünyada bilinen ve artık İstanbul’a, İstanbullulara ait olan bir markadır. Bir çağdaş sanat fuarı olmakla birlikte ülkemizdeki sanat pazarı ya da ortamının gelişmesi, sağlıklı büyümesi, nitelikli sanat üretiminin artması ve Türk çağdaş sanatının dünyada daha fazla izlenebilmesi çalışıyoruz. Bunun yanı sıra sanat galerilerinin yurt dışında fuarlarda yer almaları; sanatın el değiştirmesinde engel olarak duran Katma Değer Vergisi’nin indirilmesi için çalışıyoruz. Ve yine Kurumsal Koleksiyonların tekrar oluşturulabilmesi amacı ile Kurumlar Vergisi Matrahından bu alımların mahsup edilebilmeleri, sanat müzeleri yatırımlarının teşvik edilmesi, sanata yatırımın desteklenmesi ve bu yatırımların geleceğimize yatırım olduğundan yola çıkarak ülkemizdeki entelektüel sermayenin zenginleşmesini misyon olarak benimsedik ve bu hedef gerçekleştirme yolunda var gücümüzle çalışıyoruz. Bu konularda ticari bir kaygımızın bulunmaması nedeni ile içlerine kültürel etkinlikler ve eğitim hedeflerini de koyarak ilerletmek amacıyla Contemporary Istanbul Vakfı’nı kurduk.”

CI Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli açıklamalarına İstanbul’un önündeki 3 yıllık süreci anlatarak devam etti. “İstanbul, 2002 ile 2005 arasında 3 müze açtı (sabancı/ist.modern/pera) ancak 14 yıl sustu. Gelecek hafta Arter ile başlayacak olan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi ile devam edecek, 2020’de İstanbul İslam Medeniyetleri Müzesi, GalataPort, Peninsula Hotel, Haliç Tersane, Atatürk Kültür Merkezi ve Taksim Meydanı düzenlemesi, 2021’de İstanbul Modern, İBB’nin 6 müzesi ve Haliç Tersane Projesi içinde 45 bin m2 Sadberk Hanım Müzesi ve bunların yanında şehirde yapımı devam eden birçok sanat ve etkinlik merkezleri ile İstanbul 3 yıl süren bir sanat ve kültür coşkusuna doğru yelkenlerini açtı. İstanbul dünyanın ilk beş sanat ve kültür şehirleri içine girecek. Bu projelerin yatırım değerleri $ 5.0 milyarın üzerindedir. İstanbul geleceğine 5 milyar dolar yatırım yapmaktadır. Bu yatırımların geri dönüşü ise turizm gelirlerinin katlanması yanında İstanbul’un hak ettiği, dünya metropollerinin en üst sırasında yer alması sonucunu doğuracaktır. Altını çizmek isterim ki İstanbul’un bu başarı çizgisini ve geri dönüşleri yakalaması için hiç zaman kaybedilmeden tüm dünyaya bu gelişmelerin anlatılması ve tanıtılması gerekir. Yeni kanunlaşmış olan Turizmi Geliştirme ve Tanıtma Ajansı’nın ilk başta gelen projesinin İstanbul olması gerektiğini şiddetle inanıyoruz.”

Ekibe bu yıl katılan Fransız sanat araştırmacısı ve küratör Anissa Touati konuşmasında daha çok bu yıl fuara hakim olacak Akdenizlilik kavramına değindi.

“Contemporary İstanbul 14. Edisyonu için yeni ortaklıklar ve diyaloglar yoluyla Akdeniz’e yansıyarak bölgede ve uluslararası alanda bir fuara güçlü bir kimlik oluşturup, yerleştirmeyi amaçlayan bir dizi iş birliği peşinde koşacak. Bu yeni yol, ülkenin dinamizmini, tarihini ve jeolojik geçmişiyle bağlantılı bir coğrafi merkez olarak gösterecektir. Böylece Contemporary Istanbul, sanatçıların kariyerlerinin, katılımcı bölgelerden kurumların ve sergi yapımcılarının sürekli üretken olmalarını beslenmesiyle oynadığı rolü destekleyen bir güç olarak konumlandırılmaktadır.”

Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Üyesi ve Recent Acqusitions/Son Edinimler sergisinin küratörü Hasan Bülent Kahraman da sözlerinde küratörlüğünü üstlendiği Recent Acquisitions/Son Edinimler’e yer verdi.

“Sergi koleksiyoncuların son dönemde edindiği yapıtlardan oluşuyor. Küratörlüğünü yaptığım ve koleksiyoncuların seçimi ile ortaya çıkan bu sergi mevcut yurt içi ve yurt dışı izleyicilere sunulmasını öngörüyor. Belli bir tematik düzenlemeyi içeren küratör yaklaşım son bir yıldaki temel eğilimleri saptıyor. Sergi yaklaşık 90 yapıtı kapsıyor.”

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer:
Akbank, çağdaş sanatın ülkemizdeki gelişimine büyük katkı sağlayan Contemporary İstanbul’u 14 yıldır aralıksız destekliyor. Topluma değer katan ve fayda sağlayan her alanda gelişimi, değişimi ve yeniliği önceliklendiren Akbank, kültür ve sanat alanında da yıllardır pek çok önemli proje sürdürüyor. Akbank sürdürdüğü kültür ve sanat projelerinde yerel ve evrensel mirasın korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasını ve binlerce sanatsevere ulaşmasını hedefliyor. Türkiye’de çağdaş sanatı geniş kitlelerle tanıştıran ve kültür sanat gündeminin üst sıralarına taşıyan Contemporary İstanbul, Akbank’ın ana sponsorluğunda, global düzeyde bir çağdaş sanat etkinliğine dönüştü. Akbank, dünya çağdaş sanat çevrelerinde yakından izlenen Contemporary İstanbul’u desteklemeye devam edecek.

Katılımcı Galeriler
AB GALLERY, Seul; Anna Laudel Contemporary, İstanbul; Art Agency, Sofya; Art On İstanbul,İstanbul; Azerbaijan Art Platform, Bakü; BARRO, Buenos Aires; Berman Contemporary, Johannesburg; Borderline Art Space, Iasi; Bozlu Art Project, İstanbul; C24, New York; C.A.M. Galeri, İstanbul; CODE South Way, Marsilya; Crèvecoeur, Paris, Marsilya; Double V Gallery, Marsilya; E. A. Shared Space,Tiflis; Extramentale, Paris; Ferda Art Platform, İstanbul; Galeri 77, İstanbul; Galeri Binyıl, İstanbul; Galeri Diani, İstanbul; Galeri MCRD, İstanbul; Galeri MİZ, İstanbul; Galeri Nev İstanbul, İstanbul; Galeri Siyah Beyaz, Ankara; Galeria Foco, Lizbon; Galeria Joan Gaspar, Barselona; Galeria Victor Lope Arte Contemporaneo, Barselona; Galerie Krinzinger, Viyana; Galerie Lisa Kandlhofer, Viyana; Georg Karl, Viyana; Galerie Tore Suessbier, Berlin; Galerist, İstanbul; Gowen Contemporary, Cenova; HIGH ART, Paris; Isabel Croxatto Galeria, Santiago; JD Malat Gallery, Londra; Khak Gallery, Tahran; LC Queisser, Tiflis; LOVAAS Projects, Münih; Marina Gisich Gallery, St Petersburg; Mark Hachem, New York, Paris, Beyrut; Marlborough Gallery, New York, Barselona, Madrid, Londra; Martch Art Project, İstanbul; Merkur Gallery, İstanbul; Michael Schultz, Berlin; Mobius Gallery, Bükreş; Mohsen Gallery, Tahran; Olcay Art, İstanbul; Öktem & Aykut, İstanbul; P.E.T. Projects, Atina; Perve Galeria, Lizbon; Pg Art Gallery, İstanbul; Pi Artworks, İstanbul, Londra; Pigment Gallery, Barselona; Pilot Galeri, İstanbul; Piramid Sanat, İstanbul; Project ArtBeat, Tiflis; Ramapano, Paris; Red Art Gallery, İstanbul; Rem Art Space, İstanbul; Sanatorium, İstanbul; Sevil Dolmacı Art Gallery, İstanbul; SPAGHETTO, Atina; Studiocur/art, Paris; Ta(r)dino 6, Bakü; The Pill, İstanbul; Blitz, Valetta; THK Gallery, Cape Town; Versus Art Project, İstanbul; Villa del Arte Galleries, Barselona; X‐Ist, İstanbul; Zawyeh Gallery, Ramallah; Zilberman Gallery, İstanbul, Berlin.

Bu yıl fuara 23 yeni galeri katılıyor.
Bu sene Contemporary Istanbul’da ilk kez Viyanalı galerilerin bir araya getirildiği “Art From Vienna” seçkisi yer alacak. Bununla beraber fuara ilk kez katılacak yerli ve yabancı galerin isimleri ise şöyle: Barro, Arjantin; Berman Contemporary, Günet Afrika; Creve Coeur, Fransa; Double V, Fransa; E.A. Shared Space, Gürcistan; Ferda Art Platform, Türkiye; Foco Gallery, Portekiz; Gallerie Krizinger, Avusturya; Gallerie Kandlhofer, Avusturya; Tore Suessbier, Almanya; Galeri Diani, Türkiye; Georg Kargl Fine Arts, Avusturya; Gowan Contemporary, İsviçre; High Art, Fransa; JD Malat Gallery, İngiltere; LC Queisser, Gürcistan; Lovaas Projects, Almanya; Mobius Galery, Romanya; Pigment Gallery, İspanya; South Way Studio, Fransa; THK Gallery, Güney Afrika; Zawyeh Gallery. Filistin.

Galeri Destek Programı Sayesinde Artan Katılım
Bu yıl fuarda ilk kez Karadeniz Holding ve Vestel destekleri ile Güney Afrika’dan galeriler yer alacak… İki yıl önce Bucuresti Mall ile başlayan Galeri Destek Programı 14. edisyonda da Romanyalı galerilere olan katkısını sürdürüyor. Krea ise Portekizli galerilere verdiği desteği devam ettiriyor. Galeri Destek Programı ile dünyanın dört bir yanından farklı galerilerin fuara katılmaları sağlanıyor, bu anlamda hedeflenen ülkelerdeki destekçiler galeriler ile bir araya getiriliyor.

“Recent Acquistions” Son 2 Yılın Çağdaş Sanatına Işık Tutacak
Küratörlüğünü Hasan Bülent Kahraman’ın üstlendiği Recent Acquisitions, çağdaş sanat koleksiyoncularının son iki yılda koleksiyonlarına kattıkları eserleri bir araya getiren özel bir seçki niteliğinde. 2016’nın önemli projelerinden “Collectors’ Stories” sergisinin devamı niteliğinde olmakla birlikte Türkiye’de çağdaş sanat eğilimleri hakkında yakın döneme ışık tutma özelliğine sahip. Türkiye’nin önde gelen 42 koleksiyoncusunun ve 1 yabancı konuk koleksiyoncunun koleksiyonlarında yer alan eserleri yakından görme fırsatı sunmasının yanı sıra genç koleksiyonculara, sanata ilgi duyanlara da yol gösterme açısından da etkili olacak.

Yeni Medya Bölümünde Plugin 7. Kez düzenleniyor
Contemporary Istanbul bünyesinde gerçekleştirilen, dijital sanatlar ve yeni medya alanında sanatsal üretimleri bir araya getiren PLUGIN’in 7. Edisyonunda küratörlüğünü Esra Özkan üstleniyor. PLUGIN’in bu seneki konsepti RW. [material], sponsorluğunu ise Siemens Ev Aletleri üstleniyor. Dünyayı bilme, algılama, hissetme şekillerimizin güncel yaklaşımlarının temel koşullarından birini oluşturan teknoloji, sanat ile bir araya gelerek Akdeniz havzasının kültürel unsurlarını Dünya’daki dijital sanatlar üretimleriyle harmanlıyor ve izleyiciye sunuyor. Sergi, sanatçının laboratuvarında ürettiği tüm yeni form anlayışlarını; izleyicinin beden etkileşimini, deneyimlediği yeni bilinç biçimlerini; RW. [material]’ın nereden geldiğini ve nasıl algılandığını, çevresindekilerle nasıl iletişime geçtiğini ele alacak. 7. PLUGIN’de Türkiye, ABD, Fransa, İngiltere, Almanya ve Azerbaycan’dan katılım sağlayacak isimler şöyle: Alex Guevara, Aykut Cömert, Betül Aksu, Begüm Yamanlar, DECOL& Nohlab, Farhad Farzaliyev, Jessica Boubetra, Kerim Dündar, Mathieu Le Sourd [Maotik, Nergiz Yeşil], Olivier Ratsi, Orkan Telhan, Pınar Yoldaş RE.sole [Ahmet Ünveren &Ecem Dilan Köse], Şölen Kıratlı & Hannah Wolfe, Umut Servan Koyun, Under1Minute [Hakan Yılmaz, Mehmet Ünal, Kıvanç Tatar].

Siemens Ev Aletleri, Plugin Bölümü’nün destekçisi olmaya devam ediyor. Plugin’de sunulan seçkinin yanı sıra Siemens ürünlerinin teknoloji, tasarım ve deneyim vizyonundan ilham alarak su, ateş ve buzu simgeleyen etkileşimli bir dijital sanat eserine ev sahipliği yapacak.

“Deneyim sezgisel olarak estetik bir yaratıma ulaşabilirse, görsel algının ötesine geçerek, insan zihninde gerçek bir iz bırakacaktır” söylemiyle hayata geçirilecek Plugin 2019’da sergilenmek üzere, Decol ve Nohlab ekipleri tarafından Siemens Ev Aletleri adına özel bir eser tasarlandı.

Fuarın Ana Sponsoru Akbank sanatçı Sudarshan Shetty’in sergisine ev sahipliği yapıyor.
“Akbank Sanat bu yıl 12-15 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek Contemporary Istanbul’da yer alan standında Hint çağdaş sanatının önde gelen isimlerinden Sudarshan Shetty’nin “Çekip Gitmek / Yürüyüp Gelmek, Walking Away / Coming A Way” başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman’ın üstlendiği sergide bir video, bir de yerleştirme eseriyle yer alacak olan Sudarshan Shetty’nin sanat pratiği insanın evrensel var oluş gerçeğini sınar nitelikte.”

Fuarın Dijital İletişim Sponsoru Vodafone ve Makinelerin Gözünden Şehirler
2015 yılında NASA’nın düzenlediği Mars Kolonisi adlı yarışmada 3’üncü olan ünlü Türk sanatçı ve mimar Güvenç Özel’in “Derin Şehir” adlı dijital eseri Vodafone Red tarafından ilk kez Contemporary Istanbul’da sergilenecek. Özel’in, içinde yaşadığımız şehirlerde sürekli olarak insan faaliyetlerini ve kent formunu belgeleyip denetleyen makinelerin bu şehirleri nasıl gördüğü düşüncesinden yola çıkarak tasarladığı ve izleyicinin makinelerin zihni ile gövdesi arasındaki mekânı deneyimlemesine olanak tanıyan “Derin Şehir” adlı eseri, Contemporary Istanbul süresince Vodafone Red standında görülebilecek.

CIF Dialogues’ta Akdenizlilik Kavramı Ele Alınacak
Bu yıl CIF Dialogues’da Akdenizlilik Kavramı üzerine konuşma programları gerçekleştirilecek. Art‐O‐Rama ile Contemporary Istanbul’un CIF Dialogues kapsamında ilk defa yaptığı iş birliği ile “Akdeniz Ufukları” temalı konuşma serileri geçmişten geleceğe Akdenizlilik kavramını ele alıyor. “Bir Zihniyet Olarak Akdeniz” kavramı kapsamında gerçekleşecek konuşamaların moderatörlüğünü Delfina Foundation direktör yardımcısı Salma Tuqan üstlenecek. Konuşmaların çıkış noktası Akdeniz havzasının konumu ve kültürel birikimiyle etrafındaki birçok toplumun geçmişini, şimdisini ve geleceğini inşa etmesine dayanıyor. Konuşma programı dışında Art-O-Rama ile yapılan işbirliği kapsamında Galerie Crève‐Coeur, Paris&Marsilya; Duble V, Marsilya galerileri Contemporary Istanbul’da ağırlanacak.

Sanat Platformları Bölümü
Sanat Platformu Bölümü, sanat girişimlerini, cesur sanatçı çalışma alanlarını, proje alanlarını veya kurum dışında çalışan bağımsız küratörleri vurgulayacak. Bazı olağan dışı veya farklı alanlarda yenilikçi projeler geliştiren yeni yaklaşımlar bu platformda yer alacak. Bu bölümün katılımcıları ise; EXTERAMENTALE, Paris; MOTTO, Berlin; P.E.T PROJECTS, Atina; SPAGHETTO, Atina; STUDIOCUR/ART, Paris; TARDINO 6, Bakü; THIS IS BLITZ, Valetta.

Garden of Eden
Contemporary Istanbul bu yıl ikinci kez bir açık hava heykel parkına ev sahipliği yapacak. Anissa Touati tarafından düzenlenen “Garden Of Eden” isimli heykel parkında katılımcı galerileri sanatçılarından 9 yerli ve yabancı sanatçının eserleri yer alacak. Sanatçılar: Ebru Dösekçi, Türkiye, Sinem Tekin, Türkiye, Elsa Sahal, Fransa, Mikayel Okanjanyan, Ermenistan, Guido Casaretto, Italya, Emirhan Eren, Türkiye, Burcu Erden, Türkiye, Ugo Schiavi, Fransa, Osman Dinç, Türkiye

Misafir Sanatçı Programı
Contemporary Istanbul bu yıl ilkini gerçekleştireceği misafir sanatçı programında Pakistanlı sanatçı Waseem Ahmed ile küratör Alexandra Pace’i konuk edecek. Waseem Ahmed’in Gorbon seramik ürünleri desteği ile bir ay süreyle İstanbul’da üreteceği işler Gowen Contemporary – Geneva ile fuarda sergilenecek. Alexandra Pace tarafından kurulan This is Blitz çağdaş sanat platformunun fuara kürasyonu da yine bu süreçte İstanbul’da yapılacak.

Istanbul Connection Program
Istanbul Connection Program’ı yıl boyunca her ay düzenlenen ziyaretlerle uluslararası sanaalanından temel kurumları, sanatçı stüdyolarını ve özel koleksiyonları İstanbul’un kültür ve sanat dünyası ile tanıştırdı. Ekim ayında program tekrar başlayacak ve tüm yıl sürecek.

Sanat Şehri İstanbul
İstanbul bu Eylül sanat dopdolu bir takvime sahip. Yolu bu kadim ve sanat dolu şehre düşen sanatseverleri bu Eylül ayında çok heyecanlı bir takvim bekliyor. 14. Contemporary Istanbul fuarı, 16. İstanbul Bienali, İstanbul Modern- Canan Tolon Sergisi, Eyliyagil Art Institution, Arter, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi gibi çok özel etkinliklerin yanı sıra; İstanbul’a birkaç saat uzaklıkta, kültür ve sanatın en önemli merkezlerinden Eskişehir’de ise OMM-Odunpazarı Modern Müze açılışı ziyaretçilerini ağırlamak için gün sayıyor.

Çok yakın bir gelecekte ise, birçok sanat etkinliği İstanbul’un değerine değer katmak için sırada bekliyor. 2020’de Galataport, İslam Medeniyetleri Müzesi, 15. Contemporary Istanbul, Penninsula Otel, 5. İstanbul Tasarım Bienali, Haliç Tersane İstanbul ve Atatürk Kültür Merkezi; 2021’de ise 16. Contemporary Istanbul, Haliç Tersane İstanbul, Sadberk Hanım Müzesi ve 17. İstanbul Bienali sanatseverlere kapılarını açacak.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT