Hille Perl, Friederike Heumann

Tarihler: 15 Şubat 2012 Çarşamba ~ 16 Şubat 2012 Perşembe - Saat: 20:00

Yer: Akbank Sanat

Ücret: Tam 23.00 TL Öğrenci 13.00 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: (0216) 556 98 00, Biletix Satış Noktaları, www.biletix.com, Akbank Sanat

Adres: İstiklal Cad. No: 8, 34435 Beyoğlu İstanbul Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0 212 252 35 00-01

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Şub 15, 2012 ~ Şub 16, 2012

Hille Perl, viola da gamba
Friederike Heumann, viola da gamba

Alman viyola da gamba ve lirone virtüozu Hille Perl günümüzün en önemli icracılarından biri olarak değerlendirilmektedir. 17. ve 18. yüzyıl solo ve ensemble müziği üzerine yoğunlaşan Hille Perl, özellikle yedi telli bas viyola da gamba için yazılan Fransız barok repertuarını rafine yorumlama anlayışıyla taçlandırmaktadır. Ayrıca İspanyol, İtalyan ve Alman repertuarına hâkimiyetini gösterdiği sayısız konser ve albüm gerçekleştirdi.

Lavta, theorbo, chitarrone ve barok gitar icracısı olan eşi Lee Santana ile uzun soluklu müzikal yolculuğunda sayısız ödüllü albüme imza atan Hille Perl, orijinal Tielke modeli üzerine Ingo Muthesius yapımı yedi telli ve Claus Derenbach yapımı altı telli viyola da gambaları çalmaktadır. Aynı zamanda bir Mozart uzmanı olan müzikolog, klavsenci ve org icracısı babası Helmuth Perl’le müzik eğitimine başlayan sanatçı, beş yaşındayken bir konserde izlediği ünlü gambacı Wieland Kuijken’den etkilenip viyola da gamba çalmaya başladı. Sonrasında dönemin önemli eğitmenlerinden Niklas Türsted ile Berlin’de ve Hamburg’da Pere Ross ve Ingrid Stampa’yla çalışan sanatçı aldığı bursla Bremen Erken Müzik Akademisi’nde Sarh Cunningham ve Jaap ter Linden gibi çalgısında ileri sanatçılarla çalışma imkanı buldu. Günümüzde viyola da gamba icracısı olan kızı Marthe ile de konserler veren Hille Perl, halen Kuzey Almanya’da yaşamakta ve Bremen Sanat Akademisi’nde ders vermektedir.

Farklı model gambalar dışında barok gitar ve xarana da çalabilen Hille Perl,Lee Santana ile verdikleri duo konserler dışında barok gitar icracısı Steve Player’in de yer aldığı Los Otros ve barok kemancı Petra Müllejans ve flütist Karl Kaiser ile birlikte Age of Passions topluluklarıyla konserler vermektedir. Ayrıca günümüzün en önemli barok orkestra ve topluluklarından Freiburg Barok Orkestrası ve Harp Consort ile birlikte konserler gerçekleştiren Hille Perl’in ünlü plak şirketi Deutsche Harmonia Mundi’den çıkan sayısız albümü bulunmaktadır.

Ünlü müzik okulu Schola Cantorum Basiliensis’te Jordi Savall ve Paolo Pandolfo gibi günümüzün iki büyük viyol üstadıyla viyola da gamba çalışan Friederike Heumann, erken dönem müzik icracılığı bölümünden solist diplomasıyla müzik eğitimini tamamladı. Sonrasında birkaç yıl yaşamını sürdürdüğü Paris’te, Cité Internationale des Arts’tan bursa hak kazanır. Solist olarak Avrupa, İsrail, Kanada, Brezilya ve Birleşik Devletler’de sahne alan sanatçı ayrıca Concerto Vocale (René Jacobs), Hesperion XXI ve Le Concert des Nations (Jordi Savall), Les Arts Florissants (William Christie), Lucerne Festival Orkestrası (Claudio Abbado), Montréal Senfoni Orkestrası, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin (Kent Nagano), Bayerische Staatsoper (Ivor Bolton) ve Balthasar-Neumann-Ensemble gibi en önemli topluluk ve orkestralarla birlikte konserler verdi.

Kendi topluluğu Stylus Phantasticus ile birlikte Avrupa’daki saygın pek çok festivalde 17.yüzyıl müzik repertuarı üzerine oluşturdukları konserler verdi. Ayrıca Victor Torres, María Cristina Kiehr, Andreas Scholl ve Furio Zanasi gibi günümüzün en saygın şarkıcı ve müzisyenleriyle çalışmalar gerçekleştirdi. Topluluğu Stylus Phantasticus ile birlikte kaydettiği albümlerden, bas Victor Torres ile 2002 yılında ALPHA firmasından çıkan Alman besteci Philipp Heinrich Erlebach ‘ın arya ve trio sonatlarından oluşan “Zeichen im Himmel” ile uluslararası çerçevede değerli eleştiriler ve pek çok ödüle layık görüldü. Aynı firmadan 2004’te çıkan Dietrich Buxtehude’nin oda müziklerinden oluşan “Ciaccona: il mondo che gira” ve Carpe Diem firmasından çıkan Hille Perl ile iki lyra-viol repertuarından oluşan “Why not here” adlı albümleriyle erken dönem müzisyenleri arasında haklı bir ün elde etti.

Piyanoforte’de Dirk Börner ve çello’da Gaetano Nasillo ile birlikte 2005 yılında Alpha firmasından çıkan C.Ph.E. Bach’ın viola da gamba sonatlarından oluşan “Solo a viola di gamba col basso” albümüyle adından söz ettiren Friederike Heumann, kurucusu olduğu Le Nuove Musiche topluluğuyla Rovereto’daki Uluslararası Premio Bonporti Yarışması’nda birincilik ödülüne layık görüldü.

Program: Marin Marais, St.Colombe

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT