‘Düşünen Adam’ın Türkiye Serüveni

Tarihler: 18 Ocak 2011 Salı ~ 31 Ocak 2011 Pazartesi

Yer: BRSHH 1170 Yataklı Bölüm Personel Lokantası

Adres: Zuhuratbaba Mah. Demirkapı Cad. Bakırköy İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 543 65 65

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Oca 18, 2011 ~ Oca 31, 2011

“Bir Simgenin Öyküsü Düşünen Adam Heykeli Sergisi”nde, Türkiye’de ‘akıl hastalığı’, ‘akıl hastanesi’ ve ‘Bakırköy’ ile özdeşleşen “Düşünen Adam” heykelinin yazı ve fotoğraflarla 60 yıllık renkli bir hikayesi anlatılıyor.

Türk psikiyatrisi ve Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E. A. Hastanesi’nin (BRSHH) simgesi haline dönüşen ve dünyanın en çok tanınan eserleri arasında yer alan August Rodin’in “Düşünen Adam” heykelinin 1951’den günümüze Türkiye’deki serüveninin anlatıldığı, “Bir Simgenin Öyküsü Düşünen Adam Heykeli Sergisi” açıldı.

Açılışta bir konuşma yapan BRSHH Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt, serginin, dünyanın ve Türkiye’nin en çok tanınan eserlerinden biri olan “Düşünen Adam” heykelinin hikayesi ve Türkiye’deki imgesel değerini, bir sanat eserinden bir logonun ortaya çıkış sürecini ve bundan hareketle toplumsal izlenimlerini sunmak amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

BRSHH 1170 Yataklı Bölüm Personel Lokantası’nda açılan sergi, Rodin’in insanlığın belleğinde yer etmiş olan bu heykelinin Bakırköy’deki kopyasının (yapılış) öyküsünü, heykel ve kahramanları hakkında az bilinen gerçekler, Türkiye’de kazandığı anlamları ortaya koyuyor.

Sergi hafta içi 9.00-16.00 saatleri arasında gezilebilecek.

Dünyada En Çok Kopyası Yapılan Eser

Modern heykel sanatının en ünlü eserlerinden Düşünen Adam’ın dünyanın birçok yerinde kopyası bulunmaktadır. Bu kopyalar, günümüzde Asya, Avrupa ve Amerika’da birçok önemli yapının bahçesine anlam katmaktadır. Bunlar tespit edilebildiği kadarıyla çoğunlukla müze, sanat galerileri ve üniversitede yer alırken; Türkiye’de ise, diğerlerinden farklı olarak, akıl hastanesinde sergilenmektedir.

HEYKELİN ÖYKÜSÜ

Dr. Fahri Celâl Göktulga’nın başhekimliği döneminde (1945-1960) hastanede birtakım çevre düzenlemesi çalışmaları yapılır. Bununla birlikte Göktulga, hastane bahçesine, hastanenin adı ve kimliğine yakışır büyük bir heykelin yapılmasını ister. Göktulga, bir dergide fotoğrafını gördüğü Düşünen Adam heykelinin hastane için sembol olabileceğini düşünür.

İki aşamada tamamlanan heykelin yapımına 1951’de, Kemal Künmat tarafından başlanmıştır. Çocukluğunda geçirdiği menenjit rahatsızlığı sebebiyle hastanede bir süre tedavi görmüş olan Bakırköylü ünlü ressam ve heykeltıraş Kemal Künmat, bir Rodin hayranıdır. Fransız heykeltıraşın dünyaca ünlü bu eserinin bir kopyasını yapmak için büyük bir titizlik ve özveri içinde çalışmaya koyulur.

Bakırköy’ün yakınlarındaki taş ocaklarından getirilen yekpare devasa kireçtaşı kütlesi, bahçedeki havuzun başına yerleştirilir. Bu taşın nakliyesi için Zeytinburnu’ndaki askeri birlikten yardım sağlanır. İş tulumunu giyen Kemal Künmat, heykelin yapımı için birkaç ay çalışır. Sonunda, heykelin bütünü bitmiş yalnızca yontup ortaya çıkartılacak bir sağ kol ve el kalmıştır. Ancak Kemal Künmat’ın Hastane’den ayrılması sebebiyle heykel bir süre bir eli bitirilmemiş haliyle kalır.

Bunun üzerine dönemin başhekim muavini Dr. Faruk Bey, hasta kabul memuruna direktif verir ve hastalar arasında eli heykeltraşlığa yatkın olan biri aranır. Aradan aylar geçtikten sonra, muhafaza ve tedavisi için gönderilen bir subay resim ve heykelle hobi olarak ilgilendiğini söyler. Mehmet Pişdar, çalışmayı tamamlamak için kolları sıvar ve 41 gün çalıştıktan sonra heykel tamamlanır.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT