Emir Erkaya - Büyücü Eve Geliyor Sergisi

Emir Erkaya - Büyücü Eve Geliyor Sergisi

Tarihler: 04 Kasım 2022 Cuma ~ 17 Aralık 2022 Cumartesi

Yer: Pilot Galeri

Adres: Sıraselviler Cadd. No:83/2 Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 245 55 05

Web: http://www.pilotgaleri.com

E Posta: info@pilotgaleri.com

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Kas 4, 2022 ~ Ara 17, 2022

Pilot Galeri, 4 Kasım - 17 Aralık arasında Emir Erkaya’nın “Büyücü Eve Geliyor” isimli galeri bünyesindeki ilk solo sergisini duyurmaktan mutluluk duyar.

Erkaya'nın kendine özgü üslubuyla dramatik bir skalada hikayeleştirdiği resimleri, içinde yaşadığı topluma psikoanalizler gerçekleştirerek bireyi, cinselliği, tarihi ve medeniyeti konu eder.

Resimlerinde queer, yaşlı, cüce ve evsiz karakterler sıkça belirir. Sergideki işler bir araya geldiklerinde, kimi zaman queer, kimi zaman okült ve gizemli bir dil ortaya çıkar.

Oluşturulan dil, doğası gereği ezoteriktir çünkü özneleri ya “gizli” ya da “içsel” bir yaşam geleneğini takip eder ya da sadece toplumsal kurumlar tarafından kabul edilmemiş bilgilerin takipçileri konumunda yer alır. Dışardakilerin ve görmezden gelinenlerin yarattıkları belli belirsiz bir zamanı ve mekanı işgal eden ve kimine göre “yabancı yeni dünya” olarak tabir edilebilecek bu dünyanın resimleri, geleneğin dışında kalmış izleyiciye bir pencere açar.

Gün ortasında gerçekleşen kutlamanın ışığı, Erkaya’nın Mysteria (2021) isimli işini aydınlatır. Coşkun, ayinsel bir eylemin ortasında, hem maskeli hem de maskesiz olanlar bu ışıkla aydınlanır; ve katılımcılar, bu ışık ile kutsanır gibi görünür. Kalabalık kadınların öncülük ettiği yöne doğru hareket eder. Bilginin gizli doğası, bireylerin gün ışığında çıplakça aydınlatılarak izleyiciye sunulduğu bu sahne ile çelişir, ve tüm bu açıklığa rağmen hala gözlerin göremediği bazı şeyler olduğunu ima eder.

Her ikisi de ateşle aydınlatılan Büyücü Eve Geliyor ve Cadıyı Yak (2019) isimli resimler, okült temaların farklı şekilde işlendiği iki örneği gösterir. Cadı ateşin yaktığı kazıkta yanarken, büyücü mum ışığıyla aydınlatılmış bir ev sahnesinde belirir. Resimlerdeki kadınlar, erkeklerin bir sonraki hamlesini beklerken, çıplak ve giyinik olarak yer değiştirir.

Kırmızı Kurdele (2022), tıpkı bekaret sembolü olduğu gibi, bağından çözülerek, ezilenle muktedir arasındaki gergin alanda süzülmektedir. AIDS farkındalığının simgesi olmaktan hediye paketlerini süslemeye kadar uzanan kırmızı kurdele motifi, resimde belirsiz, dinamik ve heyecan verici bir alana yerleşir. Bu alan bireysel olduğu ölçüde de siyasidir. Bağından çözülen kurdele, esaret altındaki bedenlerin ve kimliklerin özgürleşmesinin bir sembolü haline gelir.

Sanatçının seyirciye kah mahzun, kah endişe, kah gururla tam karşıdan bakan, toplumun marjinal - yani kelime anlamıyla sayfa kenarına itilmiş - atfettiği karakterleri, Avrupa saraylarının duvar halılarını süsleyen, tarihi ve mitolojik tablolarda devleşerek siyasi prestij kazanan soylu ve itibarlı kesimin mağruriyetiyle resmedilmiştir.

Erkaya’nın Siyah Çadır (2020), Kırmızı Çadır (2020) işlerinin merkezlerine çadır motifi hakimdir; çadır, içeride neler olup bittiğine dair bilgiyi gizler; asıl olanın gerçek anlamı, sosyal ve politik alt metinlere sahip süslemelerle yoruma bırakılmıştır. Siyah çadır, anmayı/hatırlamayı simgeleyen beyaz karanfil tutan yaşlı bir adam ve bir cüceyle çerçevelenmişken, kırmızı çadırın çevresindeki maskeli ve taçlı figürler, çadırı gururla sergiler.

Soytarı ve Mor Çadır (2021) ise bir çadırın önünde danseden bir soytarıyı gözler önüne serer. Mor rengin krallıklarla ve saraylarla, sarayın ise soytarılarla uzun bir geçmişi vardır. Ama tarih, saray soytarısının her zaman üzerine düşen şaklabanlık görevi yapmadığını gösterir, çünkü çoğu zaman soytarı, saray halkının içindeki en zeki kişidir ve krallara, cezalandırılma korkusu olmadan gerçekleri hiciv yoluyla konuşabilen tek kişidir. Böylece soytarı yine gizli gerçeklerin bir sembolü haline gelir.

Erkaya'nın Portre serisi, İstanbul'un bohem ve queer kültürünün, aynı zaman da sanatçının kişisel tarihinin de bir kaydıdır.

Emir Erkaya'nın "Büyücü Eve Geliyor" adlı ilk kişisel sergisi 17 Aralık'a kadar Pilot Galeri'de izlenebilir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT