Eva Koťátková: Bir Balıkmışım Bacakları Olan

Eva Koťátková: Bir Balıkmışım Bacakları Olan

Tarihler: 13 Mart 2023 Pazartesi ~ 17 Eylül 2023 Pazar

Yer: Arter

Adres: Irmak Caddesi No: 13 Dolapdere Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 243 37 67

Faks: 0212 292 07 90

Web: http://www.arter.org.tr

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 13, 2023 ~ Eyl 17, 2023

Küratör: Eda Berkmen

Eva Koťátková’nın yapıtları, normatif kurumların bireylerin bedenlerini, zihinlerini, hareketlerini ve kimliklerini şekillendirme biçimlerine odaklanır. Okullara, hapishanelere ve psikiyatri kurumlarına ait imgelere sıklıkla başvuran sanatçı, mevcut sistem içerisinde başkaldırıya elverişli açıklıkları keşfetmek için denetleme ve kısıtlama araçlarını, yöntemlerini ve yapılarını görünür kılar. Koťátková, çizim, kolaj, fotoğraf, video, performans ve heykel gibi çeşitli mecralar kullanarak ürettiği yapıtlarında yerleşik tahakküm sistemlerini tersyüz ederek yaratıcı ifadeye, empatiye ve hayal gücüne yer açan güvenli alanlar yaratır.

Koťátková, Bir Balıkmışım Bacakları Olan başlıklı kişisel sergisinde bireylerin toplumsal yapılar içerisinde büründükleri rollerin ve bunların sisteme bağlı gerekçelerinin yanı sıra sanat eserlerinin sunumunu mümkün kılan kurumsal çerçeveleri irdeler. Sergi, dokunarak, içerisinde hareket ve hayal ederek keşfedilmek üzere bedenin bütününe hitap eden bir ortam olarak tahayyül edilmiştir. Koťátková, bağ kurmanın ve paylaşmanın farklı yollarını bulmak amacıyla giriştiği ortak bir deneme sahası oluşturma çabasında ziyaretçileri yaratıcı birer işbirlikçi olarak konumlandırır. Her biri ayrı birer yapıt olarak da işleyen desenler, heykeller ve anlatılar, bu sürece evsahipliği yapmak, destek ve ilham vermek için bir araya gelir.

Koťátková’nın kendi sözleriyle ifade etmek gerekirse, tıpkı bir “kolektif beden” gibi parçalardan meydana gelen Bir Balıkmışım Bacakları Olan, bazıları sanatçının önceki sergilerinde yer aldıktan sonra bu sergi bağlamına uyarlanmış, diğerleri ise bu sergi için özel olarak üretilmiş öğeler içerir. Sergi mekânına yayılan her bir parça, izleyicilere dinlenmek, oyun oynamak, düşüncelere dalmak ve düşlemek için ayrı alanlar sunar. Sergiyi deneyimleyen ziyaretçiler, Koťátková’nın medyadan, ders kitaplarından, kendi ailesinin ve dünyanın farklı bölgelerinden işbirliği yaptığı çocukların anlatılarından derlediği öykülere de kulak verebilir.

Arter’in giriş kat galerisindeki sergi, normatif tanımlamaların ve kimliklerin ötesinde birbirimizle ilişki ve bağ kurmanın, yalıtılmış adalar yerine ağlar ve kolektif organizmalar inşa etmenin ve sesi yeterince duyulmayanların hikâyelerini dinlemenin önemini vurgular.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT